רסקין, ג'ון Ruskin, John
1900-1819 בריטניה
סופר, מבקר אמנות ואמן בריטי
רסקין נחשב למבקר התרבות החשוב ביותר בבריטניה בתקופה הוויקטוריאנית. דעותיו השפיעו רבות על היווצרות התנועה "אמנויות ואומנויות" (Arts and Crafts Movement), על ייסוד "החברה לשימור מבנים" (The Society for Protection of Ancient House), ועל הטעם הבריטי בתקופה שבה פעל, בעיקר במחצית השנייה של המאה התשע-עשרה. דעותיו בנושאים הנוגעים לסביבה נחשבות כנבואיות ומשפיעות עד ימינו.
רסקין חיפש את האמת בטבע ובהתאם לכך ביסס את עקרונותיו האסתטיים. הוא מצא אמת זו אצל הצייר טרנר וכן באדריכלות הגותית הדתית. אמנות הברוק נחשבה בעבורו כלא טובה מכיוון שהיא לא שאבה מן הטבע. התפיסות של רסקין לגבי אמנות טובה הובילו אותו לדעה שהיוצר או האמן צריך לעבוד מתוך הגשמה עצמית ומתוך רגישות לצדק חברתי.
רסקין נולד בלונדון למשפחה אמידה. אביו היה יבואן של שרי. הוריו גילו עד מהרה שבנם הוא גאון רגיש ושברירי, ולכן דאגו להרחיקו מהמציאות העירונית הקשה. הם עזרו לרסקין לטפח את חיבתו לציור ולספרות. כבר בגיל חמש-עשרה פרסם רסקין ספר שירים וכתב ספר על גאולוגיה. בגיל זה הכיר אף את התנ"ך היטב. בגיל עשרים הציג ציורים בצבעי מים בגלריה מקומית, לדוגמה "מפל ברוקבי, יורקשייר".
במהלך חייו נסע רסקין פעמים רבות לתור את ארצו ואת אירופה. נסיעות אלה נתנו לרסקין השראה לכתיבת ספריו, לדוגמה. "השירה של האדריכלות" (The Poetry of Architecture), "שבע המנורות של האדריכלות" (1848)
(The Seven Lamps of Architecture) - ספר המנתח את האמנות הגותית ומחזק את גישתם הרוחנית של האדריכלים מימי הביניים. את "האבנים של ונציה" (The Stones of Venice) כתב רסקין בשנת 1851. בספר זה הוא מנתח את האדריכלות הוונציאנית מימי הביניים, ומחזק בצורה פואטית מחשבות פילוסופיות מימי הביניים.
בעקבות הערצתו של רסקין לצייר טרנר (Turner) הוא כתב ספר בין חמישה כרכים בשם "הציירים המודרנים" (1860-1843) (Modern Painters). בחמישה הכרכים שנכתבו על פני תקופה ארוכה הצליח רסקין לקשר בין התאוריה הרומנטית לבין לימוד האמנות, וניסח גישה הולמת להבעתה של הרומנטיקה דרך האמנות. בספר הראשון בחן רסקין בן העשרים וארבע, את "האמת שבטבע" דרך ציירי נופים ובמיוחד דרך עבודותיו של טרנר. למשל במאמרו על ציורו של טרנר "סופת שלגים" ובמאמר כללי יותר בו הוא דן על מהות הציוריות של טרנר.
רסקין היה מורה גדול ומעורר מחלוקת. הוא תמך בצורה נלהבת בקבוצת האמנים הפרה-רפאליטים, ובהיותו מרצה לאמנות באוקספורד קרא לשינויים חינוכיים בהוראת האמנות. הוא גם פעל למען הקמת מוזאון לטבע ולמען איסוף עבודותיו של טרנר לאוסף מוצג לאומי אחד.
במהלך חייו סבל רסקין מדיכאונות, מבדידות, מתחושות אשם על הצלחתו וממצב נפשי לא יציב. הוא נפטר בשנת 1900.
מקורות
Grigson, Geoffrey (1954), People, Waverly book company, pp. 357- 358.
Britannica multimedia 99, CD-ROM, Ruskin , Britannica , 1999.
Olga's Gallery
John Ruskin; a biography
John Ruskin (1819-1900)
כתב: פיטר מלץ