אמנות אדמה Land Art
1960 ארה"ב
"אמנות אדמה", מתייחס לתנועת אמנותית הקרויה גם "אמנות קרקע". תנועה זו צמחה לראשונה בשנות השישים של המאה העשרים בארצות הברית כהד להתעוררות האידאלים והחזרה הגדולה אל הטבע שאפיינו את השנים הללו.
האמנים הנמנים עם תנועה זו סירבו ליצור עבודות למען קניינים ואספני אמנות. הם החליטו להתנתק מן המסחריות של האמנות, לנטוש את המסגרת של הסטודיו לטובת עבודה בטבע הכפרי או המדברי, ולהשתמש בעבודתם באדמה, בעץ, באבן ובחומרים טבעיים אחרים כחומרי הגלם של היצירה האמנותית.
עבודתו של האמן ריצ'רד לונג "קו באירלנד" (1974), כמו עבודות נוספות שלו, מורכבת מחומרי המקום, במקרה זה שורת אבנים המונחות זו אחרי זו ויוצרות קו. אמן אדמה אחר הוא רוברט סמיתסון. בעבודתו המפורסמת "מזח ספירלי" (1970) הוא מצהיר בקנה מידה אדיר על הכליה שמביאים הזמן ואיתני הטבע על כל מה שהוא בן חלוף. אמנים נוספים השייכים לתנועה הם: מייקל הייזר, אנדי גולדסוורטי, וולטר דה-מריה, קריסטו ואחרים.
"אמנות האדמה", בדומה לזרם אמנותי מקביל "ארטה- פוברה" (אמנות דלה), מייצגת קיצוניות יצירתית; היא שואלת שאלות בנוגע למודרניות ומסורתיות, ובד בבד מהווה סוג חדש של רומנטיקה המתמסרת לכוח וליופי הטמונים בטבע שעדיין לא נפגע מהציביליזציה.
ההישג המשמעותי ביותר של עבודות האדמה הוא התהליך האטי שבו הן משתנות ביחס לזמן. העבודות מתועדות לרוב באמצעים שונים, כגון צילום, צילום וידאו או רישומים שונים, וזאת על מנת לעקוב אחר השינויים והכליה.
מקורות
פייפר, דיויד (עורך), (1984), אנציקלופדיה לאמנות הציור והפיסול, כתר, ירושלים, עמ' 8.
Ferrier, Jean-Louis (1999), Art of the 20th Century, Chene-Hachette, Italy, p. 944
art & nature - Land Art, Earthworks,...
כתבה: גליה כהן