ואן דוסברג, תיאו van Dousberg, Theo
1931-1881
עיצוב, אדריכלות, ציור



בצעירותו רצה ואן דוסברג לעסוק בתחום התאטרון והחל ללמוד דרמה, אך ב-1912 הוא החל ללמוד באופן עצמאי ציור ואמנות.
ב-1914 הוא נקרא לשירות לאומי של שנתיים. בתקופה זו הוא פגש משוררים, סופרים ואמנים, ביניהם פיט מונדריאן (Piet Mondrian) והאדריכל ג'קוב אוד (Jacobus Oud).
ב-1916 הוא התחיל לצייר צורות גאומטריות מופשטות המסתמכות על הטבע. ב-1917 הוא ייסד את קבוצת ה-"דה סטיל " (De Stijl). הקבוצה הייתה מורכבת מאמנים, ממעצבים ומאדריכלים. לקבוצה הייתה השפעה מכרעת על העיצוב והאדריכלות במאה העשרים. דוסברג היה המייסד והעורך הראשי של כתב העת של הקבוצה, שגם הוא נקרא "דה סטיל" (De Stijl), והוסיף להוציאו לאור עד מותו.

תיאו ואן דוסברג בשרות צבאי מתוך ויקיפדיה
בשנים 1917 עד 1921 היה ואן דוסברג מעורב בפרויקטים של אדריכלות ביחד עם האדריכלים אחרים שבקבוצה. המאפיינים האדריכליים היו צורות גאומטריות ברורות ושימוש להדגשת המבנה וכחלק אורגני שלו בצבעי היסוד: אדום, כחול, צהוב. הבנייה התבססה על עקרון הפתיחות והגמישות של הקירות, שאפשר זרימת חללים בין הפנים והחוץ. (ראה תמונה של תכנון לבית פרטי בשיתוף עם קורנליס ואן איסטרן)
.jpg)
קומפוזיציה 7, 1935, מתוך אתר ויקיפדיה
ב-1920 נסע ואן דוסברג לבלגיה, לצרפת, לאיטליה ולגרמניה, ושם יצר קשר עם בית הספר של הבאוהאוס כדי לקדם ולהפיץ את העקרונות של תנועת ה"דה סטיל". שנה לאחר מכן התנסה לזמן קצר בהוראה בבאוהאוס.
ב-1923 עבר ואן דוסברג להתגורר בצרפת, והציג בתערוכה את עבודותיו ביחד עם חברי ה"דה סטיל"
(De Stijl) בגלריה של ליאון רוזנברג לאמנות מודרנית בפריז.
ב-1925 הוא החל ליצור אלכסונים רבי-מבע שנקראו קונטר-קומפוזיציות או קומפוזיציות אריטמתיות. קומפוזיציות אלו היו דינמיות יותר, ובעקבות זאת נתגלע קרע עמוק בינו לבין פיט מונדיראן. פיט מונדיראן עזב את קבוצת ה"דה סטיל".
בשנת 1926 פרסם ואן דוסברג חיבור, מעין מניפסט אישי, ובו הוא הסביר את התאוריה שלו על האלמנטריזם (Elementarism). האלמנטריזם היה רעיון של שימוש בקווים אלכסונים ובצורות גאומטריות מופשטות כדי לשוות לקומפוזיציה תנועה דינמית.

קומפוזיציות אריטמתיות, 1925, מתוך אתר ויקיפדיה
ב-1929 הוא ייסד כתב עת בשם "האמנות המוחשית" (L'art Concret); ב-1931 הוא ייסד בצרפת קבוצה שנקראה הפשטה-יצירה (Abstracion-Creation).
ואן דוסברג מת ב-1931 בשווייץ. לאחר מותו פורסם הגיליון האחרון של כתב העת "דה סטיל" שהוקדש לו ולפועלו.
מקורות
אמנות בעידן הטכנולוגי, יחידה 5,4, הוצאה לאור של האוניברסיטה הפתוחה, ת"א, 1982.
Fiell, Charlotte & Peter (1999), Design of the 20th Century, Taschen, Germany
כתב: נתנאל שי