וסרלי, ויקטור Vasarely, Victor
1997-1908
ציור

נולד בפסז' שבהונגריה ופעל בצרפת. נודע בזכות ציורים גיאומטריים מופשטים הנותנים תחושה של אשליה אופטית. ממוביליה החשובים של תנועת ה"אופ-ארט".

מוזיאון עמותת וסרלי בפרובנס, מתוך אתר ויקיפדיה
וסרלי למד ציור בבודפסט על פי מסורת הבאוהאוס. בשנות השלושים עזב את הונגריה לפריז, ושם התפרנס כצייר מסחרי אך המשיך לעסוק במקביל באמנות שלו. כדי לפתח את רעיונותיהם של האמנים קזימיר מלביץ' ופייט מונדריאן, שעסקו בציור גיאומטרי, יצר וסרלי בין השנים 1938-1933 את סדרת העבודות "הרלקינים והזברות" שצוירה אך ורק בשחור לבן. בעבודות אלו צמצם את הצורות לקבלת דגמים החוזרים על עצמם ויוצרים אשליה של תנועה.

פסל במוזיאון העיר Pecs בהונגריה, מתוך אתר ויקיפדיה
בשנות השלושים הושפע וסרלי מהקונסטרקטיביזם ובשנות הארבעים החל לפתח את סגנונו האישי הבא לידי ביטוי בצורות מופשטות- גיאומטריות ובמפגשי צבעים. בשנים אלו החל את ניסיונותיו ביצירת אשליות אופטיות. בשנות החמישים והשישים הבשיל סגנונו והוא הבהיר את גוני ציוריו והשתמש בצבעים בוהקים. בתקופה זו הוא אף הצליח ליצור בציוריו תחושה של תנועה הנוצרת כתוצאה מאשליות אופטיות. דוגמאות לעבודות מתקופה זו הם הציורים "סיירוס שתיים" (1954), "אונדהו" (1956-1950), "ארני-סי" (1969-1967) ו"טימברים שתיים" (1966). בציור זה השתמש וסרלי בצורות טרפז צבועות כתום ואדום. הצופה בציור מקבל את התחושה שהצורות מתקדמות ונסוגות, ושהיצירה כולה מתנדנדת חליפות בגלים.
_UCV_1954.jpg)
מחווה למלביץ' 1954, אוניברסיטת סיודד, קרקאס, מתוך אתר ויקיפדיה
בשנת 1955 הוציא וסרלי לאור את "המניפסט הצהוב". המניפסט ציין את תחילת האמנות האופטית והקינטית, והוא כתב בו על "יצירת אמנות חדשה של צורות וצבעים מכניסטיים הגזורים על פי סטנדרטיים קבועים".
וסרלי יצר הדפסים רבים וצייר ציורי קיר שמטרתם הייתה להחיות בניינים. בציורי קיר אלו שילב חומרים חדשים כאלומיניום עם חומרים מסורתיים כזכוכית וקרמיקה.
רבות מעבודותיו נמצאות במוזאון "וסרלי", בואוסקלוז שבדרום צרפת. בשנת 1976 הוקם בפריז מכון "וסרלי".
מקורות
פייפר, דיויד (1984), אנציקלופדיה לאמנות ופיסול, כרך ד', הוצאת כתר, ירושלים, עמ' 79.
Ferrier, Jean Louis (1999), Art of the 20th Century, Edition du Chene, Turin, p. 968.
Britannica multimedia 99, CD-ROM, Vasarely, Britannica, 1999.
Victor Vasarely Biography, Masterworks Fine Art
כתב: פיטר מלץ