סמבה, צ`רי Samba, Cheri
1956
ציור

סמבה וה מבימבה נזינגה, הידוע בשמו סמבה צ'רי, מוכר כצייר זאירי המציג "תמונות אפריקניות". באמצעות הומור, ביקורת וסגנון נאיבי ראליסטי הצליח סמבה להעביר לציבור בעולם המערבי את הוויי החיים האפריקני.
סמבה צ'רי נולד בזאיר בשנת 1956. לאביו היו חמש נשים, החמישית היא אמו של סמבה. תקוותו של האב הייתה שסמבה יהיה נפח וימשיך את המסורת המשפחתית. בשנת 1972 נאלץ סמבה להפסיק את לימודיו בגלל בעיות כלכליות במשפחה, והיגר לקינשסה, עיר הבירה של זאיר, שם התגורר עם דודו. בקינשסה החל לרשום דמויות אופייניות, את בעלי המלאכה והאנשים ברחוב, וכמו כן הכיר כמה אמנים מקומיים.
בשנת 1975 הצליח לפתוח בית מלאכה שבו התפרנס מכתיבת מכתבים ומרישומים לעוברי אורח. בשנים 1976 ו-1977 יצא לכמה טיולים בזאיר כדי להכיר מקרוב את אורח החיים הכפרי. בשנת 1978 הוזמן לכפר נידח בגבון כדי לעטר קברים. בשנת 1979, בעקבות יוזמה של "מכון גתה" הגרמני, הצליח להציג בברלין בתערוכה "אופק 79" (Horizon 79) לצד אמנים נוספים מזאיר שנבחרו לייצג אמנות זאירית. בשנת 1980, באמצעות גוף תרבות צרפתי, הציג בפריז, ובשנת 1982, בעקבות הזמנה של "האקדמיה לדקורציה וטקסטיל" בצרפת נסע לפריז. מאז הפך שמו להיות מוכר ומזוהה עם אמנות אפריקנית עכשווית.
סמבה מתאר בחן נאיבי-ראליסטי את חיי היומיום בקינשסה. בהומור הוא מעביר ביקורת על היחס כלפי נשים, על שחיתויות של אנשי עסקים ועל ניצול ילדי הרחוב האומללים. דוגמאות לכך הן עבודתיו "פברואר" (Fevrier) (1991). בקדמת הציור נראה איש עסקים עשיר המניח את ידיו, כאיש דת, על ראשו של אדם פשוט, לבוש בגדים בלויים. ברקע נראה איש עסקים רוכב על גלגל כשהוא יורה על אדם אחר הנס על חייו.
בהדפס הרשת "טיפול אפולו" (1989) (Traitement Apollo) מתוארים גבר ואישה בתוך חדר מינימליסטי. קירות החדר סגולים, הרצפה כתומה. בעומק הציור מצוירת דלת הפתוחה לרווחה ודרכה רצה דמות אל עבר הזוג. הגבר כורע בין רגלי האישה העומדת ומנסה לינוק משדה, ללא הצלחה. האישה רכונה קדימה, לבושה בשמלה ושדה חשוף. לציור מצורף טקסט בשפה אפריקנית של דיאלוג במסגרות המזכירות קומיקס. הציור מעביר תחושה קשה של אלימות גברית וניצול האישה.
עבודה נוספת היא הציור "סאנטו פאפה" (1994) (Santu Papa). במרכז הציור מצויר האפיפיור יוחנן פאולוס השני כשהוא מרים את ידיו מעלה. ברקע ניתן לראות תמונה מחיי הכפר הזאירי העני.
פלטת הצבעים של סמבה מצומצמת, אופי הציורים מזכיר קומיקס או איורי ספרים, והציורים תמיד מלאי הבעה. לרוב הוא מוסיף להם טקסט, כמו בקומיקס, ובאמצעות הטקסט הוא מחדד ומחזק את ההומור והביקורת.
סמבה צ'רי הצליח ליצור עניין רב בקרב אנשי התרבות המערביים. סגנונו האמנותי מקורי, ורגישותו האנושית מצליחה להעביר לצופה ביקורת חברתית מהולה בהומור.
מקורות
Cheri Samba
Cheri SAMBA
Cheri Samba
כתבה: גליה כהן