פוסטר, נורמן Foster, Norman
1935
עיצוב, אדריכלות


האדריכל והמעצב פוסטר נודע בזכות השימוש שלו בחומרים מתקדמים ובטכנולוגיות חדשות. בנוסף לכך הוא זכה להכרה בינלאומית בזכות הדיוק בדרך עבודתו בזכות העובדה שהיה בין הראשונים שבחרו לחשוף את פנים המבנה ולהוציאו אל החוץ, ובזכות השימוש שלו בחלקים מודולריים, בהכנסת "אזורים ירוקים" בתוך המבנה, בהדגשת חשיבות האור ובשימוש הרב תכליתי שהוא משווה למבנה יחיד. פוסטר למד אדריכלות ותכנון באוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה, וסיים את לימודיו בשנת 1961. הוא המשיך את לימודיו באוניברסיטת ייל בארצות הברית, וסיים בשנת 1963.
בשנה שבה סיים את לימודיו הקים משרד לאדריכלות "צוות 4" (TEAM 4) ביחד עם חבריו ללימודים ב"ייל" - ריצ'רד רוג'רס (Richard Rogers) (1933), גיאורגיו וולטון (Georgie Wolton) ונדי צ'יזמן (Wendy Cheesman).

נורמן פוסטר מתוך ויקיפדיה
בתקופת פעילות המשרד ביצע פוסטר ניסויים רבים בבנייה מחלקים מודולריים. בשנת 1967 הקים את החברה העצמאית "פוסטר ושות'" בלונדון. משנת 1968 עד שנת 1983 שיתף פעולה עם האדריכל ריצ'רד בקמינסטר פולר (Richard Buckminister Fuller), בכמה פרויקטים.

הגרקין לונדון מתוך ויקיפדיה
בשנת 1977 זכה בפרס "המכון הממלכתי הבריטי לאדריכלים" בעבור בניית מבנה משרדים העשוי זכוכית שחורה שנבנה לחברת ויליס פאבר ודומס (Willis Faber and Dumas) באיפסוויץ' (Ipswich). בעקבות הזכייה זכה בהכרה בינלאומית וקיבל הזמנות לבנייה בעולם כולו. אחד הפרויקטים הגדולים שביצע היה בניית הרייכסטאג החדש (הפרלמנט הגרמני) (Riechstag) שבברלין.
בשנת 1981 בנה את המרכז לתפוצת חלקים של חברת רנו (Renault UK parts distribution building), מבנה שלו קונסטרוקציה של פלדה מעוקלת המודגשת בצבע צהוב. מבנה נוסף שנחשב ליצירת מופת הוא מבנה הבנק של שנחאי (Hong Kong and Shangai bank building) שבנה בהונג קונג (1986-1981). המבנה המוערך במיוחד בשל הדיוק הרב והשימוש בטכנולוגיה מתקדמת משנת 1997 ועד שנת 2000 עבד על שיפוץ המוזאון הבריטי שבו בנה גג זכוכית מרהיב מעל החצר האחורית הפנימית.

בניין הרסט מתוך ויקיפדיה
בדומה לבניינים שתכנן, עיצוביו התעשיתיים ניחנים באסתטיקה של היי-טק. דוגמה טובה לכך ניתן לראות במערכת הריהוט שלו "נומוס" (Nomos furniture system) מהשנים 1988-1986, וכן במערכת התאורה שעיצב לחברת "ארקו" (1986) (Erco).
מערכות תאורה אחרות שעיצב הם: מערכת "רה" (RA) משנת 1998 לחברת "ארטמייד", ו"סאטורן" (SATURN) משנת 1999 לחברת "גוזיני" (GUZZINI). במערכות תאורה אלה ניכרים אפיונים אדריכליים. בעקבות התעניינותו של פוסטר באנרגיה יעילה הוא פיתח ועיצב את ממיר האנרגיה "אנרקון E66"(Enerccon E66 wind energy converter), שנבחר לאחד מעיצובי המילניום על ידי מועצת העיצוב.
על ידי שילוב של חומרים מתקדמים וטכניקות מתקדמות עם ערכים עיצוביים מודרניסטיים ופוסט-מודרניסטים גם יחד מצליח פוסטר ליצור מוצרים המשלבים היגיון, אסתטיקה של המכונה ודימויים מתוך עולם הביולוגיה והחלל.
לקראת שנת 2000 עיצב פוסטר מספר פרוייקטים בינהם "גשר המילניום" החוצה את נהר התמזה בלונדון והמוביל למוזאון ה"טייט גלרי" החדש, וכן את מגדל המילניום בטוקיו, המהווה את גולת הכותרת של רובע עירוני, הבנוי לגובה. הרובע כולל איזורי מגורים, עסקים ובילוי. המגדל בנוי כמבנה המספק את עצמו מבחינת אנרגיה, תחבורה ותקשורת.
פוסטר בנה עוד מבנים רבים שזכו להכרה, וממשיך לעבוד בהצלחה רבה בתחומי העיצוב והאדריכלות.
מקורות
Fiell, Charlotte and Peter (2000), Industrial Design A-Z, Taschen, Italy, p. 228.
Gossel Peter, Leuthauser Gabriele (2001), Architecture In The Twentieth Century, Taschen, pp. 411-412.
Archpedia - Norman Foster
כתב : פיטר מלץ