ליבסקינד, דניאל Libeskind, Daniel
1946
עיצוב, אדריכלות, ציור, תאטרון, שירה, תאוריה, מוזיקה







ליבסקינד הוא אחד היוצרים התאורטיקנים החלוצים שגיבשו את התפיסה של זרם ה-"דקונסטרוקטיביזם" באדריכלות. בכל תחום שבו הוא יוצר, לרבות האדריכלות, מעלה ליבסקינד שאלות הנוגעות למהות הקיום, למהות הזיכרון, למהות החללים ולמהות האדריכלות בכלל. הוא נודע בזכות כתביו ודגמיו לא פחות מאשר בזכות עבודותיו בתחומי האמנות. בשנים האחרונות החל ליצור מבנים חשובים בכל העולם.

דניאל ליבסקינד מתוך אתר ויקיפדיה
בצעירותו למד ליבסקינד מוזיקה בארץ מולדתו פולין. בשנת 1957 היגר עם משפחתו לישראל, אך כעבור שלוש שנים עברו לניו יורק. הוא למד מוזיקה בבית הספר "קופר", והיה לנגן בתזמורת הפילהרמונית. לאחר מכן למד מתמטיקה, ורק בשנת 1965 החל את לימודי האדריכלות שלו ב"קופר", שם למד עד שנת 1970 . בין השנים 1970 - 1972 למד היסטוריה ותאוריה של האדריכלות באוניברסיטת "אסקס" שבאנגליה. עבודת התזה שלו נקראה "חלל ודמיון".
הוא לימד באוניברסיטאות "ייל" וב"הרווארד", וכיום מכהן כפרופסור ב "יו- סי-אל-אי" (UCLA, האוניברסיטה של לוס אנג'לס). לליבסקינד משרדים בברלין (משנת 1990) ובקליפורניה. הבניין החשוב ביותר שעיצב הוא המוזאון היהודי בברלין (2001-1989).

המוזיאון היהודי בברלין, מתוך אתר ויקיפדיה
במבט כללי נראה המוזאון בצורה של מכת ברק. הכניסה מתבצעת דרך מבנה שכן תת קרקעי מכיוון שאין כניסה ישירה למבנה. למבנה הראשי חמישה מגדלים הנקראים "מגדלי שואה". המבנה כולו מצופה משטחי מתכת. האור נכנס למבנה דרך חריצים אלכסוניים המשווים לחלל הפנימי אור ייחודי. האור נראה מבעד לחריצים כ"חיתוכי אור", וכדברי ליבסקינד, משרה אווירה "של ריק היסטורי, כלומר של מקום בו הזמן לא נע קדימה".
בעבור עיריית אוסנברוק שבגרמניה עיצב ליבסקינד מוזאון יוצא דופן, מוזאון "נוסבאום" (1998-1996). המוזאון בנוי משלושה חומרי בנייה שונים - עץ אלון, בטון חשוף ואבץ. במרכז המבנה בנוי מסדרון שאורכו ארבעים ושישה מטרים ורוחבו שלושה מטרים, ותלויים בו ציורים של הצייר נוסבאום שנרצח על ידי הנאצים.
ליבסקינד עיצב גם תלבושות ותפאורה לאופרה "טריסטאן ואיזולדה" של וגנר שהוצגה בתאטרון של ברלין ובתאטרון של זלצבורג. התפאורה והתלבושות (תמונה נוספת) מעוצבות במבנים מופשטים לבנים היוצרים מערכת של חללים מקוטעים.

אוניברסיטת מטרופוליטן, לונדון, מתוך אתר ויקיפדיה
בהיותו ראש מח' האדריכלות באקדמיה של Cranbrook במחצית שנות השמונים הציג ליבסקינד 28 רישומים. גם בעבודות האמנות שלו הוא מתייחס למהות האדריכלות. ברישומים אלה הוא מעלה רמזים לאדריכלות שאיננה קיימת.
אחד הבניינים המיוחדים שעליהם עבד הוא אגף "הספירלה" - תוספת למוזאון ויקטוריה ואלברט שבלונדון. הספירלה מהווה ניגוד גמור לבניין המוזאון מן המאה התשע-עשרה. פרויקט הספירלה נזנח בשנת 2004, לאחר שעורר מחלוקת רבה בקרב אזרחים ומבקרי אדריכלות כאחד בגלל שמבנהו שונה כל כך ממבנה המוזאון. גם הבניין הזה, כמו בנייניו האחרים, הם סמלים מופשטים המתייחסים לערכים מוזיקליים, מתמטיים ופילוסופיים.
דניאל ליבסקינד הוא אדריכל מבוקש בעולם, עטור פרסים. היום הוא מעורב בבניית "המוזאון האימפריאלי" שבלונדון ו"המוזיאון היהודי" שבסן פרנסיסקו.

המוזיאון האימפריאלי מנצ'סטר, אנגליה, 2001, מתוך אתר ויקיפדיה
מקורות
Gossel Peter, Leuthauser Gabriele (2001), Architecture in the 20th Century, Taschen, pp. 378, 397, 421.
DANIEL LIBESKIND