לליק, רנה Lalique, Rene
1945-1860
עיצוב

רנה לליק היה מעצב תכשיטים וחפצי זכוכית. עבודותיו מהוות חלק משמעותי מזרם הארנובו של סוף המאה התשע עשרה ותחילת המאה העשרים.
לליק למד בבית הספר לאמנות דקורטיבית בפריז ובלונדון בין השנים 1880-1878. חמש שנים לאחר סיום לימודיו, בשנת 1885, הקים לליק את החברה הפרטית שלו בפריז. בתחילת דרכו הוא נהג לעצב סיכות בגד ומסרקים, לדוגמה: מסרק עשוי ממגוון חומרים: זהב, זכוכית, קרן ואמייל (1902). אלו הצליחו לעורר תשומת לב מרובה ומיוחדת בתערוכה הבינלאומית בפריז בשנת 1900, שלאחריה הפך לליק לתכשיטן ידוע ומבוקש.
בין לקוחותיו המפורסמים הייתה שחקנית התאטרון הנודעת באותה תקופה שרה ברנרדט, שבעבורה עיצב לליק כמה מתכשיטיו היפים ביותר.
לליק התעניין והתעמק במגוון חומרים ובטכניקות העיבוד שלהם, והתנגד לשיטות הייצור ההמוני של תכשיטים וחפצי חן. הוא יצר חפצים מקרן בעלי חיים בעיבוד עשיר וחדשני. המוטיב האהוב ביותר עליו היה דמות האישה. הנשים בחפציו ובתכשיטיו עוטות שיער מלא וחושני ועטופות באריגים שקופים. לדוגמה: קמעות לרכב בדמות אישה, (1929) "Vitesse", (1920) "Sirene". מוטיב נוסף שהיה חביב על לליק הוא בעלי חיים, בעיקר נחשים וחרקים. לדוגמה: "אשת השפרירית" (Dragonfly woman) (1898-1897) - תכשיט משובץ זהב ויהלומים, "כד הנחש".

חיפושית, מתוך אתר ויקיפדיה
התעניינותו העמוקה של לליק באבני קריסטל ובזכוכית הובילה אותו למגוון התנסויות אמנותיות בנושאים אלה. בשנת 1910 ייסד לליק מפעל זכוכית בצרפת, ובשנת 1918 הוא עבר למפעל גדול יותר, אף הוא בצרפת.
הזמנה שקיבל לעיצוב בקבוק בושם הובילה אותו לטכניקת העבודה ולסגנון שעמם הוא מזוהה - תבניות הזכוכית. תבניות הזכוכית הן משטחי קרח מעובדים בנגטיב של תבליט, לעתים בתוספת צבע. הבקבוקים נעשו על ידי נשיפת הזכוכית לתוך התבניות או על ידי לחיצה. לליק עיצב בקבוקי בושם לחברות בשמים גדולות וידועות לדוגמה: "אקליפטוס", "גרייס", "אמבר דה-סיאם" ועוד.
בשנת 1925 הוצגו העיצובים החדשים של לליק בתערוכה הבינלאומית שהתקיימה בפריז - תערוכת האמנויות הדקורטיביות (Exposition des Arts Decoratifs) וזכו להתלהבות מרובה מצד המבקרים והקהל.

אישה שפרירית, 1897 – 1898, מתוך אתר ויקיפדיה
בתקופה זו נחשבה הזכוכית של לליק לאופנה עילית, ושמו הלך לפניו. לליק תמך בשילוב הזכוכית בארכיטקטורה, ולרבות מעבודותיו צורה של גופי תאורה וחפצי חן המיועדים לחללים פנימיים, כגון שעונים: Antoinette, Papillons ואגרטלים: Oran, Oleron.
לאחר מותו של לליק עבר ניהול מפעל הזכוכית שלו לידיו של בנו מארק, וזה המשיך לעצב בזכוכית בסגנונו האישי.
מקורות
Britannica multimedia 99, CD-ROM, Lalique, Rene , Britannica , 1999.
Rene Lalique on the Internet
Rene Lalique the Artist
כתבה: גליה כהן