ארד רון Arad Ron
1951
עיצוב, אדריכלות


המעצב והאדריכל רון ארד הוא ללא ספק הידוע מבין המעצבים הישראלים בעולם בהקשר לסגנון העיצוב הפוסט-מודרני. ארד, יליד תל-אביב, למד ב"בצלאל" בין השנים 1971 - 1973. הוא המשיך את לימודיו בלונדון בבית הספר Architectural Association וסיים אותם בשנת 1979. עם סיום לימודיו פתח בלונדון את משרד "One Off" בשיתוף עם האדריכלית קרוליין תורמן, ובשנת 1989 הקימו יחד את חברת העיצוב והאדריכלות Ron Arad Associates. בשנת 1994 הקים גם סטודיו באיטליה. בשנים האחרונות משמש ארד כראש המחלקה לעיצוב תעשייתי ברויאל קולג' בלונדון, ובשנת 2010 קיבל תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל-אביב.

רון ארד מתוך ויקיפדיה
עיצוביו של ארד זכו להצלחה ולפרסום רב, והוצגו במוזיאונים החשובים בעולם כמו המוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק, מרכז פומפידו בפריז, מוזיאון העיצוב ויטרה בגרמניה ומוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון. חברות עיצוב מהמובילות בעולם כמו ויטרה, מורסו,אלסי וקארטל ייצרו המוצרים שעיצב כמו "כיסא בעל מזג נינוח", מדף הספרים "תולעת ספרים", "כורסת רובר" (שהורכבה במקור מחלקי מכונית משומשים).
לדברי פרופ' עזרי טרזי, ראש המחלקה לתואר שני בעיצוב ב"בצלאל, "הגדולה של ארד היא שהוא לא נתקע במשבצת הריהוט האינדיבידואלי, והשכיל לנוע בין תחומים בעיצוב - בין עיצוב המוני לעיצוב אינדיבידואלי - תוך הקפדה על שימוש בטכנולוגיות, קונצפטים וחומרים חדשים. הוא פורץ דרך מקורי, חדשני ונועז בעיצוב ריהוט ומוצר".

מוזיאון הבאהוס בתל אביב מתוך ויקיפדיה
למרות שבראיונות עמו ארד נוטה לבטל את תקופת לימודיו ב"בצלאל", שבהם לטענתו נהג "להסתובב עם הסטודנטים לאמנות", יש רבים המזהים ביצירתו המוקדמת השפעות של סגנון "דלות החומר" שרווח בישראל של שנות השבעים של המאה ה-20. עם זאת, ההשפעה המרכזית עליו הייתה בתקופת לימודיו בלונדון, והוא אינו מגדיר עצמו כמעצב ישראלי: "אני ישראלי, אבל ב-30 השנים האחרונות אני חי, עובד ומלמד בלונדון. לא קל לי להיות מקוטלג, לא משנה הקטגוריה, אבל ארגיש יותר בנוח להשתתף בתערוכת עיצוב בריטי של מועצת העיצוב הבריטית מאשר בתערוכת עיצוב ישראלי. סירבתי להשתתף בתערוכת עיצוב ישראלי בלוס אנג'לס. זה נראה לי מזויף... אני מאוד קשור לארץ. נולדתי וגדלתי כאן, וזה לא דבר שאני יכול או רוצה לשנות. אבל אין לי קשר נפשי עמוק לעיצוב הישראלי. בשנים האחרונות, למשל, העיצוב ההולנדי עניין אותי הרבה יותר. עבודות העיצוב של הגל הצעיר ההולנדי, כמו ה'דרוך דיזיין', חייבו אותי לגלות עניין במה שנעשה שם. עם העיצוב הישראלי זה עדיין לא קרה לי".
במקביל לעבודתו כמעצב תעשייתי, בשנים האחרונות ארד עוסק גם באדריכלות. הצורות האורגניות והמעוגלות המאפיינות את המבנים שלו הן המשך ישיר של עיצובי המוצרים. בין הפרויקטים המוכרים שלו חלל האכסדרה של המשכן לאמנויות הבמה בתל-אביב (1994), גורד השחקים ולארטה בגואדלחרה מקסיקו (2002), מבנה מגורים ברחוב הירקון, תל-אביב (2006), המוזיאון לעיצוב בחולון (2009), מרכז קניות Mediacite בבלגיה (2009) ועוד.

מוזיאון העיצוב בחולון מתוך ויקיפדיה
מקורות וקישורים
אתר הבית של האמן
אתר Design within reach
אתר המוזיאון לעיצוב חולון
אתר Artdirectory
בודיק, א., "רון ארד מבלבל את המבקרים במומה", גלובס, 16/08/09
בלקין, א., ל., ארד שווה זהב: ראיון עם המעצב רון ארד, מעריב, 10/03/09
דורי, ר., "מעצבים טובים יש בכל מקום", כלכליסט, 25/08/10
יעקובסון, מ., "פסל ראשון של רון ארד בארץ נחנך באוניברסיטת תל-אביב", Xnet, 17/05/11
סער, י., "באתי, עיצבתי, אצרתי", עכבר העיר, 04/12/08
סער, י., דביר, נ., "איך נראים 17 מיליון דולר של עיצוב?", עכבר העיר, 29/01/10
פלג-רותם, ח., "מוזיאון העיצוב בחולון ייחנך בסוף החודש", גלובס, 04/01/10
קלינהנדלר, ח.," ראיון בלעדי: רון ארד לא צריך פספורט", וואלה!, 21/08/12
שטרנהל, ז., "רון ארד מעדיף שתחשבו עליו כפרא אציל", עכבר העיר, 19/11/09
שלום, א., "הכיסא מתנדנד, הרצפה זזה", הארץ, 04/09/03
כתב: נעם טופלברג