הווארד, אבנעזר סר Howard, Ebenezer Sir
1928-1850
עיצוב, אדריכלות


סר אבנעזר הווארד, מייסד התנועה לגנים עירוניים בבריטניה, הוא אחד המשפיעים הגדולים בעולם בנושא תכנון ערים.

סר הווארד אבנעזר מתוך ויקיפדיה
הווארד נולד בלונדון וגדל במשפחה מהמעמד הבינוני. בשנת 1865, כשהיה הווארד בן חמש-עשרה, החל לעבוד כמזכיר ותקצירן במשרד של משקיע בבורסה, ולאחר מכן עבד כתקצירן בבתי המשפט בלונדון. בשנת 1872 נסע לארצות הברית כדי לרכוש שטח חקלאי במערב המדינה, אך עד מהרה עבר לשיקגו ועבד במשרד. בשיקגו שהה הווארד עד שנת 1877. הווארד הושפע מכתביהם של וולט ויטמן ורלף וולדו אמרסון, והחל להיות מודע לתנאי החיים הקשים בעיר המודרנית ולחשוב על דרכים לשיפורם. הוא פיתח תאוריות חדשות הנוגעות לשיפור תנאי החיים בעיר ובשנות השמונים של המאה התשע-עשרה החל לכתוב את הספר "מחר - דרך שלווה לרפורמה אמיתית" (Tomorrow: A Peaceful Path to Real Reform) (1898).
בשנת 1889 קרא הווארד את ספרו האוטופי של אדווארד בלמי, "מביטים אחורה" (1889), והושפע מרעיונות הספר. ספרו הנודע של הווארד "מחר" התפרסם בשנת 1898 , ובשנת 1902 פורסם מחדש בשם "ערי הגנים של מחר" (Garden Cities of Tommorow). באותן שנים החלו להיווצר בעיות של תנאי חיים קשים, צפיפות ובעיות של זיהום וסניטציה בתוך הערים שהתפתחו בקצב מהיר בעקבות המהפכה התעשייתית.
בספרו מציע הווארד נוסחה של "ערי גנים" בתכנית מרכזנית שבה הרחובות מתפרשים כקרניים מתוך גן מרכזי ורחובות היקפיים. כל עיר כזו, המיועדת לשלושים ושניים אלף תושבים, בנויה כך שתהיה עצמאית ובלתי תלויה בערים הגדולות. בנוסחה זו רצה הווארד למנוע את התהליך של הרחבת העיר או בניית פרברים סביבה ואת תהליך ההגירה מן הכפר לעיר, שהיה תופעה נפוצה מאוד בסוף המאה התשע-עשרה. בעיר הגנים הטובלת בירק הצפיפות תהיה נמוכה ואיכות החיים גבוהה. היא תהיה מוקפת בשטחים חקלאיים שהבנייה בהם תיאסר והם יוכלו לספק מקור פרנסה לתושבים. ערי הגנים יהיו בבעלות של חברות פרטיות.
הווארד ניחן ביכולת שכנוע, והצליח למכור את החלום לאנשי עסקים. בשנת 1899 הוקמה החברה "לפיתוח ערי גנים". בשנת 1903 הוקמה "עיר הגנים" הראשונה ונקראה "לצ'ורוואט" (Letchworth). העיר תוכננה על ידי האדריכלים פרקר ואנווין (Parker and Unwin) בשנת 1920 הוקמה העיר השנייה, "עיר הגנים וולוויאן (Welwyn garden city) (ראו גם מפת העיר).
בשנת 1927 קיבל הווארד מהמלוכה את מעמד האצולה - סר כאות הוקרה על מפעל חייו כמתכנן ערים ומתקן חברתי.
לאחר מלחמת העולם השנייה החלה ממשלת בריטניה לבנות ערים רבות בהשפעת רעיונותיו של הווארד. ערים אלה נבדלו מעריו של הווארד בכך שלא היו מוקפות רצועה ירוקה. גם בפלסטינה, ארץ ישראל, בתקופת המנדט הבריטי תוכננה הרחבתה של תל אביב לכיוון צפון כעיר גנים על ידי האדריכל הבריטי סר פטריק גדס (Geddes).
מקורות
Britannica multimedia 99, CD-ROM, Howard Ebenezer, Britannica, 1999.
Ebenezer Howard , Biography and the Beginnings of the Garden City
Garden City Utopia Ebenezer Howard
Howard, Ebenezer
כתב: פיטר מלץ