הרטפילד, ג'ון Heartfield, John
1968-1891
עיצוב, ציור, תאוריה



ג'ון הרטפילד היה אמן, מעצב ועיתונאי גרמני, ממייסדי תנועת הדאדא הברלינאי. הוא יצר באופן מיוחד פוטוקולז'ים פוליטיים, והיה מעצב גרפי, צלם וטיפוגרף.
ג'ון הרטפילד נולד בשם הלמוט הרצפלד, אך הוא שינה את שמו לשם אנגלי כמחאה למלחמת העולם השנייה. הרטפילד למד אמנות בבית הספר המלכותי לאמנויות ואומנויות במינכן, ושם הוא נפגש לראשונה עם המעצבים המסחריים אלברט וייסגרבר ולודוויג הולווין, אשר השפיעו רבות על עבודתו. בשנת 1913 עבר הרטפילד לברלין ושם המשיך ללמוד בבית הספר לאמנות בעיר אצל ארנסט ניומן.
ב- 1917 ייסד הרטפילד ביחד עם אחיו וילנד הרצפלד בית הוצאה לאור - "מליק וורלג". שם הוא נהג לעסוק באיור ספרים ובעיצוב עטיפות, עבודות המשקפות את דעותיו הפוליטיות.
הרטפילד הושפע רבות ממהפיכת אוקטובר, והצטרף למפלגה הקומונסטית בשנת 1918. פוסטר משנת 1928 המבטא את תמיכתו הפוליטית של הרטפילד במפלגה הקומוניסטית הוא "ביד יש חמש אצבעות"; המפלגה הקומוניסטית הייתה חמישית ברשימת ההצבעה, והרטפילד השתמש במספר זה כסלוגן תעמולתי.
בשנות העשרים הצטרף הרטפילד לקבוצת הדאדא בברלין והיה הראשון שהשתמש בעבודות הפוטומונטז' והפוטוקולז' כאמצעי לביטוי עמדותיו הפוליטיות. לדבריו: "בעיות פוליטיות חדשות דורשות דרכים חדשות לתעמולה. למטרה זו, בצילום הכוח הרב ביותר לשכנוע". בשנת 1920 הציג הרטפילד את עבודותיו בתערוכת הדאדא הראשונה בברלין, תערוכה שבארגונה נטל חלק גדול.
המגזין AIZ - עיתון פועלים מאויר, העניק להרטפילד דרך קבע עמוד שלם להצגת עבודותיו הנוגעות לעניינים פוליטיים. דוגמה לכרזה מעיתון זה היא: "דיוקן עצמי עם נציב המשטרה" (1929). בכרזה נראה הרטפילד עצמו אוחז מספריים על צווארו של נציב המשטרה, והיא מבטאת את סלידתו העמוקה של הרטפילד לאדם התומך במפלגה הנאצית.
כל חייו נאבק הרטפילד בקפיטליזם, במלחמה ובנאציזם באמצעות הפוטומונטז'ים הסאטיריים שלו, שאותם עיצב כעטיפות ספרים וככרזות פוליטית. עבודה נוספת המביעה לגלוג על היטלר עצמו היא "המשמעות האמיתית של הצדעתו של היטלר" ("מיליונים מאחורי") (1932), שבה ניראה היטלר מצדיע, ומעליו מושטת לו ערמה של שטרות.
בשנת 1933 כאשר עלה היטלר לשלטון נאלץ הרטפילד לגלות מגרמניה. תחילה עברו הוא ואחיו לפראג, ולשם העתיקו גם את בית ההוצאה לאור, אך עם פלישת הגרמנים לצ'כוסלובקיה, עזב הרטפילד לאנגליה. אחיו, שלא קיבל אשרת כניסה למדינה, נסע לארצות הברית ושהה בניו יורק בזמן המלחמה.
באנגליה סבל הרטפילד מיחס עוין בשל היותו גרמני, אך הוא התמקד בעבודות שבוצע באופן עצמאי לכמה מגזינים. בכרזה "הידד, החמאה נגמרה" משנת 1935, נראית משפחה בחדר מעוטר בצלבי קרס זוללת בתאווה שרשראות וידיות של אופניים, גרזנים ומעדרים - בתגובה לממרתו של גרינג - "ברזל מחזק את הידיים".
בשנת 1950 חזר הרטפילד לגרמניה והתאחד מחדש עם משפחתו וחבריו.
עבודותיו של הרטפילד השפיעו רבות על עולם הפרסום. טכניקת הפוטומונטז' באה לידי ביטוי במודעות פרסום המודפסות במגזינים גם היום.
מקורות
פייפר, דיויד (עורך)1984), ) אנציקלופדיה לאמנות הציור והפיסול, כתר, ירושלים, עמ' 77.
Ferrier, Jean-Louis (1999), Art of the 20th Century, Chene-Hachette, Italy, p. 324.
John Heartfield: Life and Work
John Heartfield 1891 - 1968
John Heartfield: Die Arena
כתבה: גליה כהן