הריקוד, אנרי מאטיס,The Dance, Matisse
1910 מוזיאון המומה, ניו-יורק
שמן על בד, 391X260 ס"מ
במרץ 1909 קיבל מאטיס הזמנה מאספן האמנות הרוסי סרגיי שצ'וקין (Sergei Shchukin), לשני ציורים בנושא מחול ומוזיקה (האחרון מוצג במוזיאון הרמיטאז' בסנט פטסבורג). הציור "הריקוד" אמור היה להיות תלוי בגרם המדרגות בארמונו של שצ'וקין במוסקבה.

ריקוד, גירסה ראשונה, 1909, מתוך אתר פיקסה
מאטיס יצר שתי יצירות של "הריקוד". האחת כסקיצת הכנה והשנייה כיצירה מוגמרת. היצירה, טען מאטיס, מציגה חיים וקצב. יצירות אלה מהוות נקודת מפנה בקריירה של מאטיס. את הסקיצה הוא הכין מיד כשקיבל את הזמנתו של שצ'וקין ואת היצירה הסופית כשנה לאחר מכן, ב-1910. שתי היצירות מתארות את הדמויות באופן שהיה חריג מאוד לתקופתו. ההבדל בין שתי הגרסאות הוא רק בכמות הפרטים ובגוני הצבע. הצבעוניות של ציור ההכנה עדינה יותר, והוא מפורט יותר.

הריקוד, 1910, שמן על בד, מתוך אתר artchive
היצירה המוגמרת מציגה מעגל רוקדים בצבע כתום סוער על גבי קצה צוק ירוק, הנראה כקצה העולם. המעגל נראה כנע במהירות ומתעקל לפי קווי הפורמט של היצירה, כמו עומד לפרוץ את המסגרת בכל רגע. הדמויות עירומות, סכמתיות ובוהקות על רקע השמים הכחולים שמאחור.
מאטיס השתמש בצבעים לוקאליים חזקים ומשלימים. הכתום של הדמויות הוא צבע חם הפורץ החוצה מן היצירה, בעוד הכחול של הרקע נכנס פנימה אל תוך האינסוף. הירוק של ההר מאזן בין השניים ומהווה נקודת התייחסות מרכזית לחלל התמונה. הצבעים מבטאים את התפרצות הריקוד.

מאטיס, מוסיקה, 1909, שמן על בד, מתוך אתר artmundus
הדמויות ממוקמות על קצה ההר, ונראה כאילו הריקוד הסוער עומד לסחוף אותן מעלה אל עבר החלל (אכן, הבימאי השבדי ברגמן השתמש בדימוי זה כשהעיף את מעגל הרוקדים אל על). הדמויות סכמתיות ונראות כפסלים שבטיים. קווי המיתאר של גופן עשויים רישום שחור, כמעט גיאומטרי, הממוקם מעל לכתם צבע אחיד. תנוחותיהן מעוותות על פי קווי המסגרת, ונראה כאילו הן כלואות בה ומנסות לפרוץ החוצה. גם איבריהן מאורכים יתר על המידה, ומעניקים למעגל תחושת המשכיות וסיבוב.
"המחול" היא ללא ספק מהיצירות החשובות של מאטיס ושל תחילת המאה ה-20. יצירה זו מיקמה אותו בין האמנים החשובים והמוכשרים בצרפת של תקופתו. הצבעוניות הייחודית שלה השפיעה על אמנים רבים בתקופתו ואחריו, והציבה אותו כאמן מודרניסט ופורץ דרך.
מקורות וקישורים
אתר מוזיאון מומה
אתר ezinearticles
אתר smarthistory
אתר מוזיאון הרמיטאג'
אתר moodbook
אתר artchive
אתר מומה מולטימדיה
Jonathan Jones, "Why this is the most beautiful modern painting in the world", The Guardian, Saturday 19 January 2008
כתב: נעם טופלברג