דיוקן עצמי, פול גוגן Self Portrait, Paul Gauguin
1889 צרפת
51.3X79.2 ס"מ, שמן על עץ
גוגן יצר דיוקנאות עצמיים רבים, אך דיוקן זה חידתי ומיסתורי במיוחד. הוא נעשה במסגרת פרויקט שעשה גוגן יחד עם תלמידו ג'קוב מאייר דה האן (Jacob Meyer de Haan), לקישוט חדר האוכל של פונדק בו שהו בעיירה לה פולדו (Le Pouldu) שליד פונט אוון (Pont-Aven). במהלך שישה שבועות בסוף שנת 1889, יצרו השניים עשרות פסלונים מקרמיקה, עץ וחמר, וכיסו את הקירות בציורים. הדיוקן העצמי הזה, וכן דיוקן של תלמידו, צוירו על גבי זוג דלתות של ארון.
פניו המדוכדכות של גוגן מתוארות כמרחפות במרכז היצירה, צמודות לצד שמאל של הקומפוזיציה. מעל ראשו מתוארת הילת מלאך ומימין לפניו שני תפוחים על ענף היורד מהגבול העליון של היצירה. לפניו פרחים צהובים על גבעולים ירוקים, ובידו נחש המזכיר בעיצובו את הגבעולים. הרקע מופשט לחלוטין ומחולק לשני כתמים של צבע לוקאלי – אדום למעלה וצהוב-כתום למטה. הקומפוזיציה פתוחה והפרספקטיבה יוצרת בלבול מבחינת קרוב ורחוק. הצבעים לוקאליים ושטוחים כך שכמעט ולא ניתן להבחין בתלת-ממד, פרט לתפוחים ולפניו של האמן.

דיוקן עצמי, מתוך אתר ויקיפדיה
מחקרים שונים רואים בדמות המתוארת בדיוקן את השטן ואת הפיתוי, אחרים את ישו, אך בכל מקרה הסמלים מקשרים את התיאור לסיפור הגירוש מגן העדן: התפוחים, ההילה המתקשרת עם קדושה והנחש המפתה, המגלם גם את מקור הידע והחכמה. הסמלים שהוסיף גוגן לדמותו מתייחסים לחטא הקדמון ולגאולה הנוצרית – התפוח והנחש מסמלים את חטא גן העדן וההילה את הקדושה הנוצרית. הציור מחולק לצבעי צהוב ואדום עזים היכולים להתקשר לאש הגהינום או לבריאת האדם. הקשר לבריאת האדם וגירושו מגן העדן היווה עבור גוגן סמל לתפיסתו את עצמו כאמן וכגיבור שלא הובן על ידי סביבתו החברתית. האובייקטים ביצירה נעים בין דו-ממד לתלת-ממד, ויוצרים תחושה חידתית המעידה על התייחסות האמן אל עצמו.
יש לשער שביצירה זו הושפע גוגן מהדיוקנאות העצמים של ואן-גוך (Van Gogh), שאיתו הוא שהה בשנת 1888 בארל. תחושת המרחב מתבטלת עקב הצבעוניות הלוקאלית, וכמו אצל ואן-גוך, גופו של האמן ובגדיו נטמעים ברקע כך שראשו נראה כמרחף בחלל לא ברור. גוגן, בדומה לואן-גוך, ראה את עצמו כקדוש לא מובן המביא גאולה לעולם ביצירתו.
מקורות וקישורים
אתר הגלריה הלאומית בלונדון
אתר freemanart
אתר אוניברסיטת NYU
אתר FlickerIngo F. Walthe Paul Gauguin: 1848-1903 : the primitive sophisticate
Wikipedia
כתב: נעם טופלברג