בניין הספירלה (תוספת למוזאון ויקטוריה ואלברט), ליבסקינד דניאל The Spiral, Libeskind Daniel
2004-1988 לונדון
בנייתו של האגף המהווה תוספת למוזאון ויקטוריה ואלברט (בניין הספירלה) אמורה הייתה להסתיים בשנת 2005. הבניין אמור היה לכלול חללים לתצוגת קבועה, לתערוכות, לאגף החינוך, אולם קולנוע, בתי קפה. אחת-עשר חללים ימוקמו בצורת הספירלה סביב ציר מרכזי של מעליות. בשנת 2004 הופסקה העבודה עקב בעיות תקציב וביקורת ציבורית נרחבת שהתמקדה באי התאמתו של האגף החדש לארכיטקטורה של המוזיאון וסביבתו.
הבניין הפוסט מודרני הצבעוני שמזכיר צעצוע ענקי להרכבה שונה מאוד (ואפילו מנוגד) באדריכלות שלו מן הבניינים השכנים ומן המוזאון ויקטוריה ואלברט עצמו (מתנגדי הבניין טענו כי הוא אינו משתלב בסביבה ולכן אינו מתאים לשכן את אחד האוספים הגדולים באמנות באנגליה). הבניין מעורר סקרנות; צורתו החיצונית אמורה למשוך את המבקרים. בניין זה של דניאל ליבסקינד שובר סטראוטיפ של מוזאון כבניין שמרני, ומציג מוזאון כמקום משעשע, משחקי.
צורתו של המבנה מעלה דימויים מעולם ההיי-טק. התנועה הספירלית מייצגת את התפתחות האמנות וההיסטוריה. ההצטלבויות והקישורים מבפנים ומבחוץ יוצרים מעין מבוך. הבניין יכלול צורות תצוגה חדשות הנשענות על טכנולוגיות חדשניות.
דניאל ליבסקינד נחשב לתאורטיקן המזוהה עם התנועה הדה- קונסטרוקטיביסטית. הוא החל להוציא את רעיונותיו אל הפועל בשלהי המאה העשרים. המבנים שכבר בנה, מוזאונים גם הם (המוזיאון היהודי בברלין, המוזאון של פליקס נוסבאום) מרתקים את המבקרים בצורות הבניינים המפתיעות. ליבסקינד הוא מוזיקאי בהכשרתו. מאחורי בנייניו עומדת מחשבה מורכבת; הם מעוררים אסוציאציות של טקסטים, מוזיקה, פילוסופיה.
מקורות
Murray, P., Stevens, M., (ed) (1998), New Urban Enviroments, Royal Academy of Arts, London.
(.בספר נמצאות תמונות ברורות וצבעוניות של מקט של הבניין)
eyestorm: talk and read: insight: Going Pop
Museum extension ... ... spirals into controversy
ic matters - Spring 1999 All change at South Kensington
כתבה: אלה טל