בניין סיגראם, מיז ואן דר רו, לודויג Seagram Building, Mies van der Rohe, Ludwig
1958-1954 ניו-יורק, ארה"ב
גורד שחקים זה מתנוסס לגובה של 38 קומות. קופסת זכוכית זהובה עומדת על עמודים דקים. הבניין המונומנטלי מעביר תחושה של קלילות גם בגלל הזכוכית השקופה והבורקת שממנה הוא בנוי, וגם בגלל "גריד" (צורת הרשת) המתכת שמחלק את המלבן הענקי של הבניין למלבנים קטנים, מודולים של חלונות. שתי מזרקות פשוטות בחזית הבניין חוזרות על אותה צורה מלבנית. נוצר משחק מעניין בין חומרים מאוד דומים מחד, ומאוד שונים מאידך, כמו זכוכית ומים.
למרות מחירי הקרקע הגבוהים בניו יורק גורד השחקים בנוי על מגרש שמאפשר ליהנות משלושת צדדיו במלואם. סיגראם ממוקם בשכונות שבהן גורדי שחקים אחרים, אך הוא נראה כתכשיט יקר לידם. הוא עשויי זכוכית חומה ומתכת בצבע נחושת (בתצלומים נראה הבניין כחול בגלל שבניין כחול מולו משתקף בו).
האדריכל הגרמני מיז ואן דר רו (Mies van der Rohe) שבנה אותו נודע באהבתו לחומרים יקרים. המראה היקר נוצר לא רק כתוצאה מן השימוש בחומרים היקרים, מן המזרקות ןומן המיקום הראוותני, אלא בעיקר כתוצאה מן התכנו והעיצוב הקפדניים, לדוגמה: העיצוב הפשוט והאלגנטי של העמודים התומכים בבניין, הקווים האנכיים המדגישים את אורכם, צורתם הגלילית המנוגדת לצורה המלבנית של הבניין, ו"גריד" החלונות. היחס בין ממדי העמודים לממדי הבניין שבו הם תומכים מעורר התפעלות.
העיצוב החסכוני והמרשים של בניין סיגראם מדגים היטב את המוטו של האדריכל less is more - "פחות זה יותר".
מיז ואן דר רו בנה את בניין המשרדים בעבור חברת סיגראם בהיותו בן 72. כך הוא השלים למעשה את המעגל שהתחיל ב - 1921, כשתכנן את גורד השחקים הראשון שלו בניין זכוכית שקוף זה, שקירותיו מעוגלים לא נבנה אף פעם גם בגלל שב - 1921 לא היה די ידע טכני שיאפשר את בנייתו, וגם בגלל התנגדות להיותו שקוף בטענה שאינו משרת צרכים פרקטיים. סיגראם שונה מ"אחיו הבכור" בצורתו אך הוא מבטא את רוחו. מטרת השקיפות של גורד השחקים שתוכנן ב - 1921 הייתה בעיקר להראות את המבנה הפנימי של הבניין המודרני, במיוחד את העיקרון המבני של קיר הווילון שעל פיו הקירות אינם נושאים את כובד הבניין.
בסיגראם נראה כי מיז התחשב בביקורת על אודות שקיפותו של הבניין, ומשום כך בנה אותו מזכוכית חומה, בלתי שקופה בשעות היום. הפעם הייתה לו דרך אחרת להדגיש את הקלילות של המבנה העצום - סיגראם נראה מרחף מעל הקרקע על עמודים דקיקים רבועים ומחורצים בקפידה.
מקורות
מייזליש, ז', (1981) (עורכת), אמנות בעידן הטכנולוגי, יח' 5, האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב.
Cohen, J. (1996), Mies van der Rohe, E & FN Spon, London.
כתבה: אלה טל