בית רובי, פרנק לויד רייט Robie House, Frank Lloyd Wright
1910 שיקגו, ארה"ב
בית מטיפוס "בתי ערבה"
בית רובי הינו בית פרטי שתוכנן על ידי האדריכל האמריקאי פרנק לויד רייט (Frank Lloyd Wright). המבנה אופייני לסגנונו המוקדם של האדריכל. רייט דגל באדריכלות "אורגנית", המשתלבת בטבע, בסביבה, ומתבססת על חומרים וצבעים טבעיים, בעלי עיטור מאופק. על פי האדריכלות האורגנית על הרהיטים, המנורות ופריטי העיצוב האחרים להיות מתואמים לבניין.

בניין רובי, 1910, מתוך אתר mimoa
עקרונות עיצוב אלו פרסם רייט ב- 1908 בכתב עת Architectural Revue, ויישם במבנים שתכנן, לדוגמה ב"בית רובי". בית מסוג "בית רובי" נקרא "בית הערבה". המטרה שעמדה בפני האדריכל היא ליצור סגנון בנייה אמריקני, המותאם לתנאי הסביבה המיוחדים, לערבה האמריקנית.

פרנק לויד רייט, בניין רובי, רישום, מתוך אתר lehrinhalte
הבית משתלב בנוף בגלל הצבעים הטבעים שלו - חומים - צבעי אדמה ועלי שלכת. ההתאמה לסביבה נוצרת גם בגלל הקווים האופקיים ששולטים בעיצוב הבניין (גגות, מעקה מרפסות, עיטור קווי אופקי) התואמים את קו האופק הנראה במרחבים העצומים של הערבות. הקווים האנכיים של הארובות, יחידת המבנה המרכזית, תואמים את העצים הבודדים שצומחים במרחבים השוממים.
סימן היכר של רייט ב"בתי הערבה" הוא גגות שלהם שיפוע מארבעת הצדדים. גגות אלה תורמים למראה נמוך ורחב של הבית. הבית עשויי לבנים וטיח לבן. העיטור של הבית מינימלי, גאומטרי. בתקופה שעדיין היה נהוג להרכיב על המבנה עיטור מסובך, פיסולי, יוצר רייט עיטור העשוי מחומרים שמהם נבנה הבניין, עיטור מינימלי, גאומטרי ופונקציונלי: העיטור מסמן את קצה המעקה, את ההפרדה בין הקומות, את ה"גריד" (צורת הרשת) שיוצרות הלבנים החשופות. העיטור מדגיש את הקווים האופקיים של הבניין, ותורם לשלמותו העיצובית. היופי של הבניין הוא בצורות הגאומטריות הפשוטות שמרכיבות אותו. אחד החידושים הבולטים הוא הגגות הפורצים הרבה מעבר לתמיכה שמתחתים, דבר התורם לתחושת הזרימה והתנועה של הבניין.

בניין רובי, פנים, מתוך אתר galinsky
עיצוב הפנים מונחה אף הוא על ידי עקרונות השלמות והקרבה לטבע. הוא תואם את מראה המבנה מבחוץ. האדריכל בנה חדרים גדולים, זורמים לכיוון שבו נמצאת האח, המקום המרכזי בבית. גם כאן נעשה שימוש באותם חומרים טבעים: לבנים, טיח, עץ כהה. הקורות של הגג הן גם אלמנט עיטורי. העיטור בנוי על קווים ישרים: קורות התקרה, צורת הרשת של לבני האח, הקווים הישרים של רצפת העץ ושל פתחי הדלתות והחלונות. הצורה העגולה של המנורות הלבנות היא הצורה היחידה שיוצאת דופן. כדי ליצור שלמות חזר רייט כהד על צורת המנורות בבית כולו, ו"הדהד" אותה באלמנטים נוספים, לדוגמה בצורתם המעוגלת של הכדים שעומדים על האח.
רייט אף תכנן ריהוט תואם ועיצובי טקסטיל. לדוגמה, בצורת הספה והשולחנות הקטנים שבצדיה ניכרים הקווים שעל הקורות והתקרה.
מקורות
מייזליש, ז' (עורכת), (1981), אמנות בעידן הטכנולוגי, יח' 5, האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב.
Lind, C. (1992), The Wright Style, Simon & Schuster, New York.
Nicholson, P. (ed.), (1962), Architecture. Man in possession of his Earth, Macdonald, London.
כתבה: אלה טל