בית האופרה בסידני, אוטוזון יורן Sydney`s Opera House, Jorn Utzon
1976-1957 סידני, אוסטרליה
בית האופרה של סידני נחשב לאחד המבנים המוערכים ביותר בעולם. המבנה מתפקד כסמלה התרבותי של אוסטרליה. האדריכל הדני יורן אוטזון, שעיצב את המבנה, פרש מתפקידו במהלך הבנייה, והותיר את השלמת העבודה בידי חברת בנייה אוסטרלית. הוא מעולם לא שב לסידני על מנת לראות את הבניין בשלמותו.
בניית המבנה ותכנונו ארכו כתשע-עשרה שנה, ופעמים מספר הוגדל התקציב המקורי. הפרויקט החל כאשר הכריזה הממשלה על תחרות בינלאומית לתכנון בית אופרה בסידני וזאת כדי לפתח את המישור התרבותי באוסטרליה הן מבחינה תכנית והן מבחינה ויזואלית. ארכיטקטים רבים הוזמנו להציע עיצוב לתכנית שעליה לכלול: שני אולמות, מסעדה ומרכז התכנסות ציבורי. השטח שנבחר להקמת המבנה הוא מפרץ מרשים ששמו "נקודת בנלונג", והוא הנראה מכל נקודה בעיר.

Jorn_Utzon_2000_by_Ole_Haupt Wikipedia
234 ארכיטקטים מתשע ארצות השתתפו בתחרות. בין השופטים היה האדריכל האמריקאי ממוצא פיני ארו סארינן, אשר שלף מתוך ערמת תכניות שכבר נשללו את תוכניתו של אוטזון, והכריז בפני השופטים האחרים: "רבותיי, זהו הפרס הראשון".
התכנית של אוטזון מתבססת על מעין במה רחבה המכילה, בנוסף לאולמות ולאודיטוריום, גם מסעדה, כניסה לרכבים, סדנאות, חדרי הלבשה וחללי שירות, כל אלה מקורים בקמרונות אקוסטיים דמוי צדפים או מפרשים בגבהים שונים. תוכנית המבנה המקורית הייתה מורכבת מדי, ולכן בפועל שונתה הקונסטרוקציה הפנימית שלה בהתאם לאפשרויות הבנייה הקיימות.

בית האופרה בסידני, אוטוזון יורן
התוצאה היא מבנה פיסולי ייחודי וטעון הבעה, המושפע מחשיפתו של אוטזון בילדותו לספינות וכן מהבניינים הפיסוליים של פרנק לויד רייט ושל ארו סארינן עצמו. רעיון המבנה הבנוי על מתחם גדול של במה שאוב מהתעניינותו של אוטזון במקדשים הפרה- קולומביאניים, שבמקסיקו, וכן מתורת הינג טסאו פה שי, מדריך בנייה סיני בן אלף שנה.
אוטזון הצליח לצור במבנה סינתזה בין חזות אורגנית פיסולית לבין צורה מתקדמת מאוד מבחינה טכנית. המבנה השפיע רבות על האדריכלות הבינלאומית, ועד היום הוא מהווה בקרב תיירים מוקד עלייה לרגל.
מקורות
Thel Siling, Sabine (1998), Icons of Architecture, Prestel, Germany, pp. 96-97.
SYDNEY OPERA HOUSE
כתבה: גליה כהן