בית חרושת לשעווה "ג'ונסון", פרנק לויד רייט Johnson Wax Factory, Frank Lloyd Wright
1939-1936 מדינת ויסקונסין, ארצות הברית
מבנה בית החרושת הוא דוגמה לסגנונו המאוחר של רייט: בניינים גליליים מזדקרים על גג המבנה הראשי. הקווים העגולים שולטים בעיצוב לא רק בחוץ אלא גם בפנים. העמודים שצורתם פטריות מתרחבים כלפי מעלה, והם תומכים בתקרת בניין המינהלה. עיטור של עיגולים מופיע כהד על תקרת הזכוכית של חדר הקבלה. קווים גליים מאפיינים את הריהוט והתאורה שעוצבו בידי רייט (כפי שנהג בכל הבניינים שתכנן). ריבוי הקווים והצורות המעוגלות קשורות לנושא - השעווה. הקווים והצורות מזכירים את החומר הרך והגמיש. העמודים "ההפוכים" שבתוך בניין המינהלה ומחוצה לו, בכניסה, מזכירים את זרם טפטוף השעווה המומסת, והעיגולים בתקרת הזכוכית של חדר הקבלה נראים כמו טיפות של שעווה חמה. השקיפות והברק של החומר באים לידי ביטוי בשימוש בזכוכית בתקרה ובקירות מגדל בית החרושת.

בית חרושת לשעווה 'גונסון', 1936 - 1939, מתוך אתר ilxor
צורת המגדל מזכירה פקק של בקבוק, כאותו פקק שבו היו חתומים הבקבוקים שבהם שיווק בית החרושת את השעווה.
תכנון מגדל זה הוא אחד החידושים של רייט. לא הקירות נושאים את כובד הבניין הגבוה אלא עמוד שתקוע עמוק בתוך האדמה בדומה לשורשו של העץ ואותם עמודי "פטרייה" דקיקים ואלגנטיים (כל "פטרייה" מסוגלת לשאת משקל של 60 טון). הרצפות "צומחות" מן העמוד המרכזי "בדומה לענפים שצומחים מתןך גזע עץ" - לדבריו של רייט, הדוגל בתפיסת "האדריכלות האורגנית". הקירות הם שילוב של זכוכית ופסי לבנים שמסמנים את ההפרדה בין קומה לקומה. הקירות הקלילים הללו אינם נוגעים ברצפה. בתאורת לילה ניתן לראות היטב את הרווחים שבין הקירות לרצפה.

מבט על המגדל, מתוך אתר the frank lloyd wright tour
ביצירת רווח זה מדגיש האדריכל כי לא הקירות נושאים את כובד הבניין כפי שהיה מקובל באדריכלות המסורתית. כדי לבטא את האופי של בניין בית החרושת משתמש האדריכל בטכנולוגיה עיצובית מודרנית. אמנם קירות זכוכית שאינם נושאים את כובד הבניין מופיעים מוקדם יותר אצל גרופיוס (בבית חרושת לנעליים, פאגוס, 1909) אבל אצל גרופיוס הבניין נמוך בהרבה מזה של רייט.
מקורות
מייזליש, ז', (עורכת) (1981), אמנות בעידן הטכנולוגי, יח' 5, האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב.
Lind, C. (1992), The Wright Style, Simon & Schuster, New York.
Nicholson, P., (ed.) (1962), ArchitectureLlpyd . Man in possession of his Earth, Macdonald, London.
Frank Lloyd wright
כתבה: אלה טל