בנק הונג-קונג, פוסטר נורמן Bank of Hong Kong, Foster Norman
1985 הונג קונג
עד שנת 1985 מרבית בנייני המשרדים החדשים בהונג-קונג היו מבנים פונקציונליים הנראים כתיבות בטון וזכוכית. הדרישה מן האדריכלים שעיצבו ותכננו את הבניינים הללו הייתה ניצול מקסימלי של שטח בנייה לפי דרישות היזמים, על מנת שניתן יהיה להפיק מקסימום רווח מהשכרת המשרדים. אולם נוף המבנים השתנה בקיץ 1985, שהו קמו בסיטי של הונג-קונג מבני המשרדים של בנק הונג-קונג ושנחאי.
הדרישה של המכרז הבינלאומי, שהאדריכל נורמן פוסטר זכה בו, הייתה לבנות את הבנק הטוב בעולם.
תומכי הפרויקט כינו אותו ה"קתדרלה" של העולם המסחרי, והשוו את האטריום של הבניין, שנישא לגובה של 60 מטרים, לכנסיות אירופיות מימי הביניים. מבקרי הפרויקט ראו בו מפלצת פוטוריסטית. הוא נבנה בדיוק 100 שנה לאחר ראשית בנייתם של גורדי שחקים. משרדיו של בנק הונג-קונג הפכו מיד לבניין הבעייתי והשנוי במחלוקת של העיר.
כל אלמנט במבנה שלו, החל מעיצוב השלד ועד לעיצוב הפנים והרהיטים, נתן ביטוי מלא לחומרים עדכניים ולסגנון ההיי-טק, הסגנון העושה שימוש בשפה של טכנולוגיה מתוחכמת. במהלך בנייתו לא חסכו בהוצאות על חשבון האיכות. העיצוב והתכנון של נורמן פוסטר התבסס על טכנולוגיה של בניית גשרים ועל טכנולוגיה של בדיקת דיוק ויציבות על ידי קרני ליזר.
המבנה כולו הוא מבנה ענק שנישא לגובה של 179 מטרים ונתמך על ידי שמונה קורות פלדה צינוריות השקועות ביסודות 50 מטרים מתחת לפני הקרקע. מתוך הקורות יוצאים כבלים מתכתיים עבים מאוד, שעליהם "תלויות" קומות הבניין. התוצאה של התכנון הבלתי שגרתי הנו ניצול מקסימלי של מרחב: כל מתקני השירות: מעליות, חדרי החשמל והאוורור, מדרגות ושירותים ממוקמים בצדדיו של הבניין, ומשאירים את ליבת הבניין במלואה לשטח המשרדים. פוסטר דאג לכך שחדרי העבודה לא יהיו מוסתרים ממאור טבעי. השטח המצטבר של החלונות מסתכם ב - 115 אלף מטרים רבועים, המחוזקים במיוחד על מנת לעמוד בסופות הטייפון האיומות המשתוללות לעתים קרובות באזור זה.
מעל הגג של הלובי נמצאים קולטי שמש שמאירים את ליבת הבניין בעזרת מערכת מיוחדת של מראות. התוצאה היא שכל דיירי הבית עובדים בתאורה טבעית. אפילו שולחנות העבודה שלהם ממוקמים בזווית מיוחדת המאפשרת קבלת כמות גדולה יותר של אור שמש.
הבניין מורכב משלושה אגפים חופפים בגבהים שונים: 28 קומות, 35 קומות ו - 41 קומות. נקיטת אסטרטגיה של בנייה כזאת מאפשרת למרחב הפנימי להשתנות מבחינת עומקו ורוחבו. באמצעות בנייה מהסוג הזה ניתן היה לבנות טרסות עם גן בתוך הבניין. במפלס הרחוב ישנה רחבה מקורה בגובה של 12 מטרים, המובילה את הולכי הרגל אל מחוץ לבניין. שתי מעליות עולות לאולם הכניסה הראשית של הבנק ולאטריום שגובהו 12 קומות. למבנה הראשי של הבנק אפשר להגיע באמצעות שלוש קבוצות של מעליות שונות העולות במהירות גדולה.
הבניין כולו מבטא את המודרניזם המאוחר שממשיך לפתח את שפת ההיי-טק המפוארת ורבת העוצמה כדי להביע את הרעיון הפוסט-מודרני של הכלכלה הגלובלית על תאגידיה הבינלאומיים הענקיים.
מקורות
King, Frank H.H. (1987-1991), The history of the Hong Kong and Shanghai Banking Corporation, Cambridge.
Stevenson, Neil Annotated Guides During Kindersley, London, New York.
אנציקלופדיה מקוונת, "Greatbuildings"
כתבה: קטי חומיצר