עיצוב אוניברסלי משמעו עיצוב בעבור כל האנשים: אנשים בעלי יכולות מגוונות ומכל הגילים, אנשים במקומות רועשים, אנשים הנוהגים ברכבם ומפעילים את מכשיר הרדיו או מדברים בטלפון מבלי להביט בהם, אנשים ששכחו את משקפיהם, אנשים מזדקנים, ילדים, אנשים עם מוגבלויות זמניות או כרוניות ועוד ועוד. האדריכל האמריקני רונלד מייס (Ronald Mace) טבע את המונח לפני למעלה מעשרים שנה. בתקופה זו הדרישות והתקנות בתחום האדריכלות והסביבה, שהיו מיועדות לאנשים בעלי יכולות מוגבלות, התאימו לכלל המשתמשים, ואיפשרו לכולם נגישות טובה יותר. דוגמאות לכך הם שיפועי גישה מובנים כחלק מחזית הבניין ולא מאחוריו, או על שפת המדרכות סביב הבניין או בכיכר המובילה אליו, המשרתים לא רק את הרתוקים לכיסא גלגלים, אלא את כל מי שרוכב על אופניים, מסיע עגלה או משתמש בעגלה.
מאז, מעצבים החלו ליישם גישה זו גם בתחומים אחרים כמו עיצוב המוצר ועיצוב תקשורת חזותית. גישת העיצוב האוניברסלי הוגדרה כעיצוב של מוצרים או סביבות לשימוש כל האנשים במידה המרבית, ללא צורך בעיצוב מותאם ומוסף למוצר קיים, או עיצוב ייחודי המותאם לצרכים אישיים של יחיד. הדוגלים בגישת העיצוב האוניברסלי שמים דגש על רמת יכולות, ונמנעים מהמילה מוגבלויות. הם מחפשים פתרון אחד לרבים, במקום פתרונות רבים ליחידים או לקבוצות יחידים. רונלד מייס ועמיתיו האדריכלים הגדירו זאת כ"דרך רגישה וחסכונית לפשר בין מחויבות המעצבים להיבט היצירתי של העיצוב לבין מחויבותם לצרכים האנושיים בסביבה, דרך למציאת פתרונות שאינם כרוכים בעלות נוספת ולא בשינויים חזותיים בולטים; פתרונות כאלה יכולים לבוא על בסיס ידע על אנשים, תכנון פשוט ובחירה קפדנית של מוצרים מוכרים שהשימוש בהם שכיח". במרכז לעיצוב אוניברסלי שהוקם באוניברסיטת נורת' קרוליינה (NCSU) גיבש צוות מעצבים שבעה עקרונות לעיצוב האוניברסלי:
- עיצוב שוויוני: עיצוב מועיל, שימושי ובר-שיווק, לאנשים בעלי יכולות שונות.
- גמישות בשימוש: העיצוב מתאים למגוון רחב של העדפות ויכולות אישיות.
- שימוש פשוט ואינטואיטיבי: השימוש במוצר קל להבנה ואינו מתחשב בניסיון קודם של המשתמש.
- אינפורמציה קליטה: העיצוב מעביר למשתמש מידע נחוץ באופן יעיל, ללא התחשבות בתנאים הסובבים או ביכולות החושיות שלו.
- חיזוי טעויות וגורמי סיכון: עיצוב הממזער מכשולים ונסיבות מסוכנות במקרה של תאונה, חוסר זהירות, או פעולות שגויות בלתי מכוונות.
- מאמץ פיזי נמוך: עיצוב המצמצם את שיעור המאמץ הפיזי הנדרש לשימוש.
- ממדים ומקום לגישה ולשימוש: הקצאת ממדים ומקום המתאימים לגישה, להושטת גפיים לצורך מגע ואחיזה, ללא התחשבות במידות גופו של המשתמש, ביציבה שלו או בניידותו.
העוסקים בעיצוב אוניברסלי מכירים בכך שמימוש טוטלי של עקרונות העיצוב האוניברסלי הוא משימה שאינה ניתנת לביצוע, אך זוהי מטרה שראוי לשאוף אליה ולהשקיע בה. כל אדם שחי שנים ארוכות יותר יכול ליהנות מפירות גישה זו בעיצוב. כל הנתונים הסטטיסטיים מורים על עלייה משמעותית באוכלוסיית המבוגרים מעל גיל 65 בעולם המתועש. עם העלייה בתוחלת החיים, בעקבות התפתחות הרפואה - אנשים שעברו תאונות או חלו במחלות שבעבר נחשבו סופניות, חיים זמן רב יותר ונזקקים לשיפור איכות חייהם. דוגמה לכך היא שימוש במכשירים ביתיים, עיצוב משחקי ילדים מפתחי חשיבה, מוטוריקה ומהנים באותה מידה לקבוצות ילדים בעלי מוגבלות פיזית ממש כמו לילדים בריאים.

התמונה מתוך התערוכה לעיצוב אוניברסלי
מתוך העקרונות האלה, שלצידם גובשו שיקולים מתודיים מנחים, עולה גישה של עיצוב סובלני והומני, המכבד את האחר ואת מי שנחשב בעבר לחריג, מנודה או ממודר בפועל. עיצוב אתי ובעל מחויבות חברתית, השואף לשיפור איכות החיים, דואג לרווחת הפרט באשר הוא, מכיר בשוויון, מתחשב ברבים, שואף לשיתוף ולשילוב קבוצות שונות, אינו מפלה לרעה קבוצות מיוחדות ומסיר סטיגמות; עיצוב שאינו מכיר במוגבלויות אלא ברמות יכולות מגוונות, המותנות בזמנים נתונים – שלבים שונים בחיים, נסיבות, תנאי סביבה.
מאז שדבריו של רונלד מייס נאמרו לראשונה בשנת 1991 קמו בארצות הברית מרכזים, מכונים וארגונים שנועדו לקדם את גישת העיצוב האוניברסלי באמצעות מחקר ופיתוח מוצרים "אוניברסליים", הפצת נתונים למעצבים, לצרכנים ולסטודנטים לעיצוב, גיבוש והפצת תכניות לימודים בעשרות בתי ספר לעיצוב ברחבי ארצות הברית וארגון תחרויות בינלאומיות למוצרים ורעיונות אוניברסליים. למשל, במחלקה לעיצוב תעשייתי בבית הספר לאמנות ועיצוב במכון פראט (Pratt Institute) בברוקלין פיתחו הסטודנטים הלומדים לתואר שני תכנית לימודים שלמה המבוססת על גישת העיצוב האוניברסלי. הם בחרו להציג את מקצוע העיצוב בפני תלמידי תיכון באמצעות גישת העיצוב האוניברסלי.
בארגון העיצוב האמריקני (IDSA) נוסדה בשנת 1993 מחלקה מיוחדת לעיצוב אוניברסלי, אשר מנתה עם הקמתה תשעה אנשים. מאז עולה מספרם בקביעות, וכיום המחלקה מונה מאות חברים. המטרות המוצהרות של המחלקה הן:
- קידום ההיבטים בעיצוב המביאים בחשבון באופן שווה את הצרכים של כל המשתמשים האפשריים, ללא הבדלי גיל ויכולת
- העלאת המודעות בקרב המעצבים לדרכים ליישום גישת העיצוב האוניברסלי ברמת הפרקטיקה המקצועית
- עידוד הכללת גישת העיצוב האוניברסלי במסגרת הלימודים בבתי ספר לעיצוב
- העלאת המודעות בציבור לתפקידו של העיצוב במתן מענה לצרכים של אנשים מבוגרים ואנשים עם יכולות מוגבלות
מקורות וקישורים
- המרכז לעיצוב אוניברסלי
- עיצוב מכליל Inclusive Design
- עיצוב מכליל מכון באפלו
- Andres, R., Fechtner, D., Saks-Cohan, J. (1992) “Universal Design Career Day for High School Students”, Making Sense: Educators Conference , Conference Proceedings, sponsored by: the ISDA education comitee, pp. 103