ההשפעות הסביבתיות והמזהמות של בני האדם הגיעו לכל המערכות האקולוגיות: היבשה, האוקיינוסים, האוויר
ואפילו החלל. את תהליכי הזיהום ניתן לסווגבצורות שונות. לדוגמה, הבחנה בין זיהום אנושי וזיהום טבעי. זיהום טבעי יכול לנבוע מהתפרצות הר געש או מסופת אבק, שמעלים לאוויר חומר חלקיקי. זיהום אנושי מקורו בעיקר בפעילויות כלכליות שונות: תעשיות למיניהן (עיבוד מתכות, טקסטיל, נייר, אלקטרוניקה), זיהום חקלאי (חומרי הדברה, פסולת ציוד חקלאי, מזון אבוד), פסולת צרכנית ועוד. זיהום אנושי יוצר הפרעה מצטברת שהולכת וגדלה בעוצמתה למחזורים אקולוגיים ולמערכות אקולוגיות.
סוגי זיהום:
-
זיהום אוויר - זיהום ממפעלים ותחנות כוח, זיהום מתחבורה, זיהום מחומרי הדברה הנעים ברוח, זיהום אוויר ביתי הנובע משאריות של דבקים וצבעים בריהוט ובקירות. הזיהום נכנס לריאות של אנשים ובעלי חיים, פוגע במבנים וצמחים, וחלקו עלול להפוך לזיהום מים ולזיהום קרקע.
-
זיהום מים - זיהום תעשייתי ממפעלים; זיהום ממתקני טיהור שפכים; זיהום חקלאי מחומרי הדברה, מתרופות, מדשנים ומצואה; זיהום מאתרי פסולת; זיהום מפעולות כרייה, זיהום ממקורות ביתיים- ביוב.
-
זיהום קרקע - זיהום של הקרקע יכול להיגרם עקב זיהום מים (בחלחול) או זיהום אוויר, או מהימצאות פסולת על הקרקע, ששאריות ממנה נשטפות ונספגות בה. זיהום קרקע יכול לחלחל הלאה אל מי התהום, להישטף אל הנחלים וכך להגיע למי שתייה, למערכות אקולוגיות ולמזון, לפעמים במהלך איטי שלוקח שנים.
-
זיהום במזון - זיהום שהגיע אל צמחים דרך המים או הקרקע ומשם אל בעלי חיים ומשם למזון מהחי; זיהום מתוספים המגיעים לבעלי חיים; או זיהום מזון על ידי גורמי מחלות (בעיקר פטריות); הדבר כולל זיהום במתכות כבדות, חומרי הדברה, דיאוקסינים וגורמי מחלות (מיטוקסינים לדוגמה). יש סוגי זיהום נוספים כמו זיהום רעש, זיהום אור וזיהום חלל.
טיפול בפסולת:
כאמור, הפעילות האנושית מלווה בייצור של כמויות הולכות וגדלות של פסולת מזהמת. לאורך השנים התפתחו גישות שונות לטיפול בפסולת:
העברה למזבלות - כרוכה בבזבוז שטחי קרקע גדולים, מטרדי ריח, זיהום מי התהום, פגיעה בשטחי טבע ומטרד ציפורים ובע"ח אחרים.
הטמנה - כרוכה בבזבוז שטחי קרקע גדולים, פגיעה בשטחי טבע, זיהום מי תהום, פתרון יקר. ההטמנה היא הפתרון העיקרי המשמש בישראל.
מחזור - תהליך שבו מפרקים פסולת ומחזירים אותה למצב של חומר גלם, אשר ישמש לייצור מוצרים חדשים. המחזור מאפשר חיסכון בחומרי גלם בתוליים ומצמצם את כמויות הפסולת והזיהום, ועל כן נודעת לו חשיבות גם כלכלית וגם אקולוגית. יש סוגים של פסולת כמו זכוכית ומתכת, שקל יותר למחזר, ופסולת שקשה עד בלתי אפשרי למחזר, זאת בגלל שחומרים רבים מורכבים מסוגים שונים של חומרים. לדוגמה סוגים של פלסטיק, פסולת בניין, מוצרי אלקטרוניקה, בגדים מסיבים שונים ועוד. חשוב לא לבלבל בין
הפרדת פסולת - זו הפעולה שאנחנו עושים כאשר אנחנו זורקים סוגי פסולת לפחים השונים, לבין
מחזור - החזרת החומר למצב של חומר גלם.
חסרונות המחזור: תהליך יקר הצורך אנרגיה רבה (על הפרדה, שינוע וייצור מחדש), חושף את העובדים בענף לרעלים ולסכנות ולרוב יוצר חומר פחות טוב מהמקור (שנמוך).
חלופות למחזור: שימוש חוזר - שימוש רב פעמי באותו המוצר שוב ושוב, הפחתה במקור - כלומר הימנעות מראש מקנייה ומייצור של מוצרים לא נחוצים. גישות מתקדמות להתמודדות עם פסולת - כמו מעריסה לעריסה, תעשייה בת קיימא או כלכלה מעגלית - פועלות לפי העיקרון של תכנון מראש. כדי למנוע חלק גדול מהפסולת יש לתכנן מראש את המוצרים בצורה כזו, שקל יהיה לעשות בהם שימוש חוזר, מחזור איכותי או קומפוסטיזציה בצורה שלא תגרום השפעות סביבתיות, זיהום או בעיות בריאות.