אדריכלות מקיימת - Sustainable architecture
מונח כללי המתייחס לטכניקות תכנון, בנייה ועיצוב בתחום האדריכלות מתוך מודעות גבוהה לתפיסת הקיימות. אדריכלות מקיימת היא חלק מהדיון הרחב בתפיסת הקיימות וההיבטים המדיניים והכלכליים העולמיים. בהקשר רחב ניתן לומר שאדריכלות מקיימת שואפת למזער את ההשלכות השליליות של הבנייה והבניינים, באמצעות התייעלות וצמצום השימוש באנרגיה ובשטחי בנייה, וכן פיתוח חומרי בנייה חלופיים לחומרי הבנייה המזיקים לאדם ולסביבה בייצורם ובשימוש בהם. אדריכלות בתפיסה מקיימת שואפת להבטיח כי פעילות האדם בהווה לא תבוא על חשבון המשאבים ורמת המחייה של דור העתיד.
ההיבטים העיקריים הנכללים בתפיסת האדריכלות המקיימת הם:
- שימוש באנרגיות מתחדשות: פאנלים סולריים, טורבינות רוח לצרכים של חימום, אוורור ויעילות מערכתית של הבניין
- צמצום השימוש באנרגיה על ידי אמצעי בידוד וחומרי בידוד (בוץ,
בטונייר, חלונות כפולים, גגות ירוקים)
- שימוש בחומרי בנייה בני קיימא: חומרים
ממוחזרים, שימוש בחומרים אורגניים חלופיים
- ניהול הפסולת: מערכות מיון והפרדת פסולת,
מתקני קומפוסט
- ניהול מים: איסוף מי גשמים ומי מזגנים, שימוש חוזר במים אפורים, שימוש במים שחורים ליצירת אנרגיה
- מודעות מיוחדת לבחירת כיוונים ואתרי הבנייה בהיבט האקולוגי, החל במיקום החלונות והפתחים, דרך עלויות אחזקה ואנרגיה, וכלה באפשרויות התחבורה שבסביבה ובסוגם
- מודעות חברתית: הוזלת עלויות במטרה להנגיש את סוג הבנייה והדיור המרווח והחסכוני לכל כיס.
מקורות
אפקט החממה
כינוי לתהליך כימי שבו "נלכד" חום בתוך כדור הארץ וגורם להתחממותו. החום אינו יכול להיפלט החוצה בגלל גזים כגון פחמן-דו-חמצני (CO2 פחמן-חד-חמצני (CO) , מתאן , פריאונים (CFC) ועוד, כולם תוצרים של פעילות תעשייתית אנושית. גזים אלו יוצרים שכבה חד כיוונית באטמוספרה, שאינה מאפשרת לחום שפולט כדור הארץ לצאת, וכך יוצרים מעין חממה המעלה את הטמפרטורה בכדור כולו. הפחמן הדו-חמצני הוא הגורם החשוב ביותר לקביעת הטמפרטורה, וככל שכמות גבוהה יותר שלו נפלטת לחלל כך הטמפרטורה גבוהה יותר. בדורות האחרונים עלתה כמות הפחמן הדו-חמצני באופן משמעותי בגלל השמדת היערות ובגלל שריפת דלקים. יש לציין כי אפקט החממה היה קיים תמיד, בגלל כמות מסוימת של גזים הנפלטת באופן טבעי אל האטמוספרה ויוצרת את מעטה הגזים המחזיר את החום אל תוך הכדור. בעצם, תהליך זה הוא המאפשר חיים על גבי כדור הארץ, כיוון שבלעדיו הייתה הטמפרטורה צונחת אל מתחת לאפס. ואולם, כיום, כאשר תהליך פליטת הגזים והרס היערות מואץ, גורם אפקט החממה תוצאה שלילית של התחממות יתר. אפקט החממה הוגדר לראשונה על ידי הכימאי השבדי, חתן פרס נובל לכימיה
סוונטה אוגוסט אהרניוס (Svante August Arrhenius, 1859-1927) בהרצאות שנתן בשנת 1918
אקו-אפקטיביות Eco-effectiveness
אסטרטגיה שהוצעה כתחליף ושיפור לאסטרטגיית
האקו יעילות על ידי ויליאם מק'דונאו, מיכאל בראונגרט (William McDonough and Michael Braungart) במאמר "המהפכה התעשייתית הבאה" שפורסם בירחוןThe Atlantic Monthly באוקטובר 1998, והסופר פול הוקן (Paul Hawken) בספרו "קפיטליזם טבעי: יצירת המהפכה התעשייתית הבאה" (Natural Capitalism: Creating the Next Industrial Revolution, 1999).
מטרתם של הוגי האסטרטגיה היא להציע שיטה תעשייתית שלא רק תמזער את הנזקים לטבע אלא תאפשר לשני התחומים – תעשייה וטבע - לפרוח במקביל. הרעיון העומד בבסיס השיטה הוא תעשייה המחדשת עצמה במקום תעשייה המדלדלת משאבים. מטרה זו תושג על ידי ייצור המתבסס על התלות ההדדית בין מערכות שונות, כלומר תהליך ייצור מחזורי. למשל, כיום הפסולת התעשייתית היא גורם מזהם ומזיק לסביבה, אבל אם היא תיוצר בדרך אורגנית היא תהפוך למזינה בעבור הסביבה, והחלקים הבלתי אורגניים שבה יכולים להיות ממוחזרים אל תוך התעשייה ו"להזין" אותה. הכותבים מציעים ליצור בתהליך המיחזור הפרדה בין החומרים הביולוגיים והחומרים האנאורגניים, ולהזין אותם בדרך בריאה חזרה אל המערכות שמהן הם באו. עיקרון נוסף של השיטה הוא ניצול מקסימלי של אנרגיית השמש במקום שימוש בדלקים. הכותבים מציעים להפוך כל בניין ומפעל למעין "אילן" המשתמש באנרגיה הסולרית כדי לצמוח ולפרוח.
אקו-יעילות Eco-Efficiency
מושג זה הוגדר לראשונה ב"פסגת כדור הארץ" (
Earth summit , שהתקיימה בריו דה ז'נרו בין ה- 3 ל- 14 ביוני 1992. בוועידה, בהנהגת איש העסקים הקנדי מוריס סטרונג (Maurice F. Strong) , השתתפו כ- 30,000 איש מ- 127 מדינות, ובהם כ- 100 מנהיגים, והיא עסקה בהידרדרות מצבו של כדור הארץ מבחינת דלדול משאבים ואיכות הסביבה. למרות שלא הושגה הסכמה חד משמעית לגבי אף אחד מן הנושאים שהועלו, החלה מסתמנת בה אסטרטגיה חדשה שכונתה אקו-יעילות. אסטרטגיה זו הוגדרה במסמך בין 300 עמודים, והיא מכונה אג'נדה 21 (
Agenda 21 ). מטרתה של אסטרטגיה זו היא להחליף את המיכון התעשייתי במיכון שקט, מהיר, יעיל ונקי יותר, כך שהתעשייה תהפוך מכזו שלוקחת, מבזבזת ומזהמת לכזו שמשלבת עקרונות סביבתיים, כלכליים ואתיים. העיקרון הבסיסי המנחה את רעיון האקו-יעילות הוא "לעשות יותר עם פחות". המונח אקו-יעילות הוגדר חמש שנים לאחר ועידת ריועל ידי המועצה העסקית העולמית לפיתוח בר קיימא, המונה 48 חברות בינלאומיות שנתאגדו כדי ליישם את המלצות אג'נדה 21. למרות הכוונה הטובה, אסטרטגיית אקו- יעילות אינה מספקת כיוון שבטווח הארוך היא אינה פותרת את הבעיות הנוצרות עקב השימוש במיכון תעשייתי, אלא רק מאטה אותן.
אקולוגיה
המושג אקולוגיה בא מהמילים היווניות Oikos – בית ו- Logos – תורה. זהו ענף צעיר יחסית בתוך מדע הביולוגיה, והוא עוסק במערכות היחסים שבין הסביבה לבין היצורים החיים בה – בני אדם, בעלי חיים וצמחים. בנוסף מתעמקת האקולוגיה בהשפעת הגומלין שיש למרחב המחיה ולדייריו אלו על אלו. את המונח אקולוגיה טבע הביולוג והפילוסוף הגרמני ארנסט הקל ( Ernst Haeckel, 1834-1919) בשנת 1866. הוא הגדירו כ"תחום מדע העוסק ביחסי גומלין בין יצורים לסביבתם". כיוון שזו הגדרה רחבה מדי, חוקרים ניסו לצמצמה. למשל, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה של הרפואה, קרבס ( Krebs ), התייחס בשנת 1972 ל"חקר יחסי הגומלין הקובעים את התפוצה והשפע של אורגניזמים", ובכך צמצם את ההגדרה לנושא ההתרבות ואיכות החיים של האורגניזמים.
אקו-עיצוב - Eco Design
המונח נגזר מצירוף המילים עיצוב ואקולוגי, והוא נכנס לשימוש בקרב מעצבים ואקדמיות לעיצוב בתחילת שנות התשעים של המאה ה-20. השימוש במונח מסמן שלב חדש בהתייחסות של המעצבים לתרומת העיצוב בפתרון בעיות סביבתיות. שלב זה מתקשר לגישה העוקבת אחר המוצרים והחומרים לאורך חייהם – "מהעריסה לקבר", מרגע ייצורם ועד שהם נזרקים. בראשית שנות התשעים התקיימו כנסים בנושא "אקו-עיצוב" בחסות אקדמית של מוסדות עיצוב, ארגוני מעצבים, ארגוני או"ם וארגוני עיצוב ממשלתיים בהולנד, באנגליה, בצרפת, בארצות הברית ובאוסטרליה. חלק נכבד מהדיונים בכנסים אלה הוקדש לדיווח על מחקרים בתחום האקולוגיה התעשייתית ובתחום
הערכות מחזורי חיים של מוצרים (LCA - Life Cycle Appreciation). המטרה הייתה להדריך מעצבים כיצד לצמצם את הנזק הסביבתי באופן מושכל בעבודתם המעשית. המוטו מכנסים אלה היה: "לחיות עם פחות ולעבוד עם מערכות הסביבה של הטבע". השימוש במונח "אקו-עיצוב" נפוץ בקרב מעצבים, ויש בכך צעד נוסף, המגובה במחקר מדעי, לקידום רפורמה בתהליכי העיצוב המקובלים. תפיסה זו התוותה את הדרך לשלב חדש במציאת פתרונות עיצוב של תפיסת העיצוב המקיים, לקשור לפריט פתרונות שיענו באותה המידה לצרכים כלכליים, חברתיים ואקולוגיים גם יחד. תפיסה זו מזוהה עם המושג "מהעריסה לעריסה".