מיקום: לונדון, אנגליה
זמן בנייה: 1989 - 1991
גובה: 235 מטר
מספר קומות: 50
עלות: £800,000,000.00
קונסטרוקציה: פלדה
מעטפת חיצונית: פלדה, זכוכית
פנים המבנה: שיש
אדריכל: Architects Cesar Pelli & Associates
מהנדס: Cleveland Bridge & Engineering Co Ltd
סגנון בנייה: פוסט מודרני, דמוי פירמידה
ייעוד: מבנה משרדים / מגורים

One Canada Squre by Niels Jakob Darger ,structurae
מקור השם
הבניין נקרא על שמה של חברה קנדית: Olympia and York , שהייתה בבעלות משפחת רייכמן. החברה פשטה רגל לפני שסיימה את לבנות את הבניין, ובמשך תקופת-מה הוא עמד בלתי גמור, עד שבנייתו הושלמה בשנת 1991. שמו הנפוץ של המבנה בלונדון הוא: Canary Wharf Tower (מגדל רציף קנרי) על שם ה- Canary Wharf - חברה עסקית המאפיינת את האזור שבו ממוקם המבנה. בשל העובדה שבמבנה נמצאות מערכות עיתונים רבות, אשר קודם לכן היו ברחוב פליט Fleet Street) ), יש המכנים את הבניין " Vertical Fleet Street ". לאורכו של הרחוב נבנו בניינים גבוהים נוספים, כמו Eight Canada Square.
מסיפורי הבניין
החל מ 1991 ה-One Canada Square (הממוקם בכיכר קנדה מספר 1) הוא המבנה הגבוה ביותר בלונדון. בשל גובהו וצורתו הייחודית ניתן להבחין בו ממקומות רבים בעיר. ב-1981 היו במקום מבני תעשייה נטושים. הממשלה שלחה את London Dockland Development Corporation לשקם את האזור, ואכן החברה הציעה עידוד לבנייה ולעסקים עירוניים חדשים.

One Canda Squre by Thom Chesshyre , structure
Docklands בנתה במקום רכבת קלה, Docklands Light Railway, אשר הפיחה רוח עסקית חדשה באזור, והביאה חברות ועסקים חדשים. הבניין One Canada Square נחשב כעת ליהלום שבכתר. ב-1995 הוא נמכר לבעלים חדשים, Canadian-Saudi joint venture , אשר המשיכו לפתח עסקים במבנה ובכלכלה המקומית כאחד. הבניין מאכלס רשימה מפוארת של מוסדות פיננסים:
Canary Wharf, הבנק של ניו-יורק, KPMG, סיטיבנק, בר סטרנס, האיגוד האירופאי של תעשיית התרופות, מועצת הדגנים הבינלאומית, ארגון הסוכר הבינלאומי ומערכות עיתונים מובילות מהעיתונות הבריטית כגון:The Daily Mirror, The Sunday Mirror, The Sunday People and The Daily (and Sunday) Telegraph.
בניגוד לדעה הרווחת, One Canada Square אינו הבניין הגבוה באירופה היום, אלא החמישי בגובהו (2001).
הבניינים הגבוהים ממנו הם:
- בניין האוניברסיטה במוסקבה, רוסיה - 240 מטר
- MesseTurm בפרנקפורט, גרמניה - 257 מטר
- Commerzbank Tower בפרנקפורט, גרמניה - 259 מטר
- Triumph Palace במוסקבה, רוסיה - 264 מטר
בראש המבנה הוצבה פירמידה ועליה נורות מהבהבות לאות אזהרה מפני מטוסים. מסיבה זו בולט בניין ה-One Canada Square למרחוק. למרות הסטטוס שלו כבניין הגבוה ביותר בלונדון אין בו קומת תצפית, כיוון שזהו מבנה משרדים אשר אינו פתוח לציבור הרחב. לעומת זאת, בתחתית המבנה נמצא מרכז קניות, והוא מקושר לרכבת התחתית של לונדון באמצעות הרכבת הקלה של דוקלנדס.
טכנולוגיית הבנייה
בבניית One Canada Square נעשה שימוש ב- 27,000 טון של פלדה אנגלית ו 500,000 ברגים.
האתגר ההנדסי בא לידי ביטוי בתכנון הקומות התחתונות, בשל המשקל הרב שהן נושאות כתוצאה מריבוי האלמנטים מפלדה. הוא נבנה בעזרת שלושה מנופים, שכל אחד מהם נשא משקל של עד 25 טון. בניית השלד הייתה מהירה מאוד, בשל הזהות הצורנית בין הקומות. כך למשל, כדי לבנות שלוש קומות נדרשו בכל פעם שבועיים בלבד. גודלה של קומה ממוצעת הוא 28,000 מטר מרובע. גובהה של הפירמידה בראש המבנה הוא 39.6 מטר, ומשקלה 11 טון. מערכת ההקשחה האופקית של הבניין* מורכבת מגרעין פלדה במרכז ועמודים צפופים בהיקף, היוצרים יחדיו פיר. מערכת הקשחה זו מאפשרת לראש המבנה לקבל תזוזה אופקית (יחסית ליסודות) של עד 35 ס"מ בעת סופה חזקה, על אף שהסבירות להתרחשותה היא רק אחת למאה שנים.
עיצוב וארכיטקטורה
בניין זה הוא אנדרטה לקפיטליזם שאפיין את שנות השמונים של המאה הקודמת באנגליה. את הבניין תכנן Cesar Pelli & Associates, האדריכל המפורסם שתכנן מאוחר יותר את מגדלי פטרונאס וגורדי שחקים נוספים ברחבי העולם. בניין 1 Canada Square דומה לעבודתו הקודמת, מגדלי מרכז הכלכלה העולמי בניו-יורק.

Building front by Thom Chesshyre, structurae
גובהה של קומת המבואה במבנה הוא כ-11 מטרים, והיא מצופה ב־90,000 מטרים רבועים של שיש, יבוא מאיטליה וגווטמלה.
הידעת?
- המבנה מכיל 16,000 חלקי פלדה, המשמשים לקונסטרוקציה ולמעטפת חיצונית גם יחד.
- זמן הנסיעה במעלית מהלובי ועד לקומה חמישים הוא 40 שניות.
- במבנה יש 3,960 חלונות, ו- 4,388 מדרגות, המחולקות בארבעה חדרי מדרגות.
- נורות האזהרה מפני מטוסים, המוצבות בראש הבניין, מהבהבות 40 פעם בדקה, ו-57,600 פעם ביום.
- מספר המעליות הכולל הוא 36, כאשר 32 מעליות מיועדות לנוסעים, שתי מעליות למטענים ושתי מעליות לצוותי כיבוי אש.
- במהלך שנה אחת מטעינים למעלה מ 80,000 משלוחים לבניין.
- בבניין עובדים כ-9,000 איש.
- מהלך הבנייה נפסק ממרץ עד יוני 1990 בגלל שביתה של פועלי הבניין.
- ב-1996 נפגע האזור מסדרת פיגועים של המחתרת האירית (ה-IRA ); לבניין עצמו לא נגרמו נזקים כלשהם.
- בשנת 2002 מטפס המבנים הצרפתי אלן רוברט, המכונה "ספיידרמן", טיפס על המבנה והגיע עד הגג תוך שימוש בידיו וברגליו בלבד.
- בקומה ה־13 אין משרדים, והיא משמשת רק למכונות מיזוג האוויר. מתכנני המבנה טוענים בלהט שהדבר נבע אך ורק משיקולים תכנוניים ואין בכך כדי ללמד, חלילה, על טריסקידקפוביה (פחד מן המספר 13).
קישורים
*מערכת הקשחה היא מערכת מבנית (חלק של המבנה) שנועדה לקבל כוחות אופקיים (לדוגמה רוח, רעידת אדמה, גלי הדף) ומומנטים, ולהעבירם לקרקע ללא נזקים למבנה