מיקום: העיר ניו יורק, ארצות-הברית
זמן בנייה: 1930 - 1931
גובה: 381 מטר (102 קומות)
גובה כולל תורן: 436 מטר
קונסטרוקציה: פלדה
מעטפת חיצונית: אבן גיר, גרניט, פלדה
עלות: 41 מיליון דולר
אדריכלות: Shreve, Lamb and Harmon
הנדסה: H.G. Balcom
סגנון בנייה: קלאסי, אר-נובו, אר-דקו
ייעוד: משרדים

Empire State Building by Nicolas Janberg, Structurae
מקור השם
שמו של הבניין ניתן לו בגלל כינויה של ניו-יורק, "The Empire State " - "מדינת האימפריה", והוא משקף הפגנת כוח ונוכחות מרשימה.

Empire stste hall by karl Doringer Structurae
מסיפורי הבניין
כשהוקם בניין האמפייר סטייט הוא היה הבניין הגבוה ביותר בניו יורק ובעולם כולו במשך 41 שנים, עד להקמת מרכז הסחר העולמי בשנת 1972. ב-2001, לאחר קריסתם של המגדלים התאומים, הוא חזר להיות הבניין הגבוה ביותר בניו- יורק. יותר מכל בניין אחר בעולם בניין זה מייצג את שאיפתם של בני האדם להגיע גבוה ככל שניתן. בניין האמפייר סטייט שבר בזמנו את כל שיאי הבנייה לגובה, ואף נחשב לשמיני בפלאי תבל. הבניין נבנה בתקופת "השפל הכלכלי" בארצות הברית, בין השנים 1930 – 1931. הוא נחנך באופן רשמי ב־1 במאי 1931, אם כי שטחי השכרה רבים למשרדים לא היו בשימוש עד שנות הארבעים. תהליך הבנייה הואץ מאוד, במטרה "לחטוף" את התואר "הבניין הגבוה ביותר בעולם" מבניין קריילזר, שהחזיק בתואר זה משנת 1930.

Empire stste from below by karl Doringer , Structurae
ואכן, הבניין התרומם לגובה במהירות מופלאה. העבודה התנהלה בדייקנות כזו, עד אשר קורות פלדה רבות סומררו למקומן שלושה ימים בלבד לאחר צאתן משערי המפעל בפיטסבורג. באופן זה, נשלמו 85 קומותיו בתוך 18 חודש !
עיצובו של הבניין שונה 16 פעמים במהלך תכנון הקונסטרוקציה, ובכל זאת הוא נבנה בזמן שיא על-ידי 3,000 עובדים במשך שנה ו 45 ימים, כולל ימי ראשון וחגים. התצפית מראש הבניין מאפשרת לצופים לראות את נופה המרשים של העיר, והיא יעד אהוב על תיירים ועל מחזרים רומנטיים לרוב.
טכנולוגיית הבנייה
את הבניין תכננו במשרד האדריכלים הניו-יורקי Shreve, Lamb & Harmon , והמתכנן הראשי היה ויליאם פ. לאמב. באותה תקופה תכנן אחד מאדריכלי הבניין, ארתור לומיס הרמון, גם את בניין ימק"א בירושלים. האנטנה שבראשו הייתה מיועדת לעגינה של ספינות צפלין, אך כיום היא משמשת לשידורי רדיו. בניין זה מורכב מ 60,000 טון פלדה, 60 קמ"ר של אבן גיר וגרניט, 10 מיליון לבנים ו 730 טון אלומיניום ופלדת אל-חלד. מערכת ההקשחה האופקית של מבנה זה היא מסגרת מרחבית המורכבת מקורות ומעמודים.
בתקופה שבה תוכנן המבנה לא השתמשו בשיטות להקטנת ההשפעה של כוחות אופקיים באמצעות מרסנים. בנוסף לכך, לא הייתה אפשרות להשתמש במחשבים לצורך חיזוי התנהגות המבנה תחת השפעת עומסים דינמיים אופייניים. השיטות שבהן השתמשו המהנדסים באותה תקופה היו מבוססות על חישובים מקורבים - דבר הכרוך בהוצאות כספיות גבוהות יחסית. לכן, מספר העמודים בכל קומה, אשר מיועדים ליצור גרעין הקשחה ובכך להתנגד לפעולת הכוחות האופקיים, הוא גדול. עקב ריבוי העמודים בכל קומה נוצר מצב שאין קומה בעלת מיפתחים גדולים פתוחים, ללא עמודים.
עיצוב וארכיטקטורה
בניין האמפייר סטייט מייצג את ה"דור השני" של גורדי השחקים, כמו גם בניין קרייזלר. מעצביו חיפשו כל דרך להמם את הצופה ולהרהיב את העין, הן בגובהו והן בצורתו. מעבר למפגן הכוח הכלכלי, הם חיפשו אפקט מרהיב שיעורר התלהבות והתרגשות בלב הצופה, והשתמשו בסלסולי הפלדה בנוסח האר-נובו, ובשפה העיצובית של האר-דקו, שכללה בין היתר פסים דקורטיביים ישרים של פלדה, המחקים פסי רכבת ואלמנטים מודרניים אחרים. בתכנון הבניין ובבנייתו היה גם מרכיב פסיכולוגי – על רקע השפל הכלכלי, העושים במלאכה האמינו כי קידמה ועוצמה טכנולוגית וכלכלית יביאו גאולה לכלל האנושות, ולכן הם ניסו לשלב בין מבני עסקים בעלי נוכחות פיזית אדירה ובין אפקט מרהיב ועוצר נשימה.

Manhattan at Dusk by slonecker
תאורת הזרקורים הצבעונית היוצאת מראש המגדל נבחרת בהתאם לתקופה, לחגים או לאירועים מיוחדים; כך למשל, במשך חודשים ארוכים לאחר חורבנם של המגדלים התאומים הואר ראש המגדל בצבעי הדגל האמריקני - אורות אדומים, לבנים וכחולים, כדי להביע עידוד ותמיכה למרחוק.
הידעת?
- בשנת 1945 מטוס תקיפה מסוג B – 25, שהיה בדרכו לשדה התעופה בניו-ג'רזי, התנגש במקרה בצדו הצפוני של הבניין, בקומה ה 79. למרבה הפלא הנזק שנגרם למבנה היה שולי, אבל האש שפרצה בעקבות כך גרמה למותם של 13 איש.
- במבנה זה יש: 3,194,547 נורות, 50 מיילים צינורות של רדיאטורים, 112 ק"מ של צינורות מים, 1700 ק"מ של חוטי טלפון ו-7450 טון ציוד הקשור למערכת קירור.
- בכל חודש מוציאים מהבניין מאה טון של אשפה.
- הבניין מעוצב כך שישרת את סביבתו ככולא ברקים. בעת סופת ברקים הוא מנקז אליו את הברקים, וכך הוא מונע את פגיעת הברקים בבניינים אחרים. מדי שנה מכים בבניין כ-100 ברקים.
- הקמת בניין האמפייר סטייט נחשבת לציון דרך בתודעת הבנייה לגובה, ועד היום הוא נחשב לגורד השחקים המפורסם בעולם.
- התורן בראש המגדל נועד במקורו לעגינת צפלינים.
- בשנת 1994, מטפס צרפתי, אלן "ספיידרמן" רוברט, הצליח לטפס על הבניין בעזרת ידיו ורגליו בלבד, וללא אמצעי בטיחות מכל סוג שהוא. הוא לא נתן כל התרעה מוקדמת על כוונתו.
- הייצוג התרבותי הידוע ביותר של הבניין היה בשנת 1933 בסרט "קינג קונג", שבו גורילה ענק מטפס לראש המגדל כדי לחמוק משוביו, ובסופו של דבר מת כתוצאה מנפילה.
קישורים