"שביל ישראל" נחנך בשנת 1995, סומן ומתוחזק ע"י הוועדה לשבילי ישראל. זהו שביל הליכה רגלי לאורך מדינת ישראל. אורכו כיום הוא כ–1,000 ק"מ, הוא מתחיל בבית אוסישקין שבקיבוץ דן ומסתיים בבית ספר שדה אילת. "שביל ישראל" עובר בהרים, יערות, ערים, כפרים, יישובים, נחלים, מעיינות, לצד כבישים ובשמורות טבע, לאורך אתרים היסטוריים ותופעות טבע ייחודיות. השביל מגלם ערכי טבע ונוף, מורשת, מסורת ודת, רב תרבותיות ומפגש מרהיב ומרתק של החברה הישראלית. לאורכו של השביל צועדת ההוויה הישראלית על רגליה: תלמידי בתי-ספר, בני תנועות הנוער, חיילים, תיירים, משפחות וכל אוהבי הארץ והטבע. השביל מסומן בשטח בצבעים לבן, כחול וכתום, במדורג.
בשנת 2015, במלאות עשרים שנה ל"שביל ישראל" ולרגל עשור לפעילות גוגל בישראל יצאו שני הארגונים במיזם משותף - תיעוד השביל בעזרת מצלמות והעלאתו למפות גוגל. צילום השביל הינו הארוך ביותר שנעשה אי-פעם, והצילום הראשון בעולם של שביל מטיילים החוצה מדינה שלמה. חווית השביל זמינה לצפייה באמצעות Google Street View מכל מקום בארץ ובעולם.
הנחיות כניסה Google Street View של שביל ישראל:
יש לגלול את גלריית הצילומים של גוגל "סיורים בעולם" עד לסיור בשביל ישראל או כפי שרשום באתר: Israel National Trail
רקע
את הרעיון ליצור את שביל ישראל הגה לפני שנים אברהם תמיר ז"ל, עיתונאי ואיש טבע. הוא העביר את הרעיון לאורי דביר, יו"ר הוועדה לשבילי ישראל של החברה להגנת הטבע, והתוכנית יצאה לדרך. הוועדה לשבילי ישראל החלה את עבודות התיכנון של התוואי וסימונו בתחילת שנות השמונים, והוא נחנך רשמית ב-1995. במהלך השנים בוצעו מספר שינויים בתוואי השביל (קטעים מאזור השרון הוחלפו בקטעי חוף וכמו כן שונו מספר קטעים בנגב).
סימון
השביל מסומן בסימון "שביל ישראל" בצבעים לבן-כחול-כתום. הסימון יופיע לרוב בצורה מדורגת כאשר הצבע העליון מצביע על כיוון ההליכה: לבן צפונה וכתום דרומה (הלבן מייצג את החרמון בצפון והכתום את המדבר בדרום).
מבנה השביל
השביל הינו רציף אך לצורך נוחיות המטיילים נהוג לחלקו לקטעים כאשר החלוקה הרשמית הינה ל-44 קטעים. לרשימת הקטעים המלאה ניתן להיכנס לפירוט קטעי השביל
מלאכי השביל
עם עליית הפופולריות של שביל ישראל מתגבשות סביבו פעילויות רבות של קבוצות מטיילים ושל גופים ציבוריים המעוניינים לתרום לשדרוגו של השביל ולחזק את מעמדו כטרק הלאומי של ישראל. יש גם כאלה שדואגים לשלומם של הצועדים בשביל ומסייעים להם. הם זכו לכינוי "מלאכי השביל", תופעה שכנראה ייחודית ומיוחדת לשביל ישראל. מלאכי השביל פועלים בהתנדבות. הם מסייעים בחילוץ, בהטמנת מים באזורים בעייתיים, מארחים על כוס קפה, מסייעים בהעברת ציוד ואף מציעים מיטה חמה ומקלחת, או פיסת דשא להקמת אוהל. ניתן למצוא את רשימת המלאכים המלאה באתר ויקי מדיה ובאתר החברה להגנת הטבע. כמו כן, באתר זה נמצא פירוט מלאכי השביל בהתאם לקטעי המסלול. מקור: שביליסט
קובץ להדפסה