- הנמקה – הנמקה היא פיתוח של רעיון באמצעות הסבר והמחשה באופן המאפשר יצירת מסר מעמיק יותר. תוכן מנומק הוא מובן, משכנע, ברור, מעניין ונשמר בזיכרון הקהל יותר מתוכן שהוא ברמת ההצהרה בלבד. יתרה מכך – נימוק של המסר בונה ומחזק חשיבה ויצירתיות בקרב תלמידים.
- אמצעים מילוליים להעברת המסר – שימוש באמצעים מילוליים שונים, כגון הומור, שאלות, ציטוטים, אנלוגיות, נתונים, ניסוח ועוד, יוצר רצף דיבור מעניין, רלוונטי ומבוסס הרותם את הקהל לנושא ההרצאה.
- דיבור מסודר ומאורגן – העברת המסר באופן ברור, ממוקד ובהיר באמצעות ארגון הדיבור והדגשת תתי-מסרים מרכזיים תורמת להבנת המסר ולביסוס השיחה/דיון.
- הקשבה – על מנת לאפשר ולעודד דיבור בציבור יש ללמוד להקשיב. הקשבה הכרחית ליצירת אווירה של כבוד הדדי המעודדת דיבור בפני קהל. כמו כן, על מנת להתאים ולחדד את המסר על הדובר להקשיב ולדעת מה נאמר לפניו.
- התאמה לסיטואציה – התאמת ההרצאה לסיטואציה הייחודית חיונית להצלחתה. כאשר נושאים דברים מול קהלים מגוונים (כגון חברים, כיתה או קהל רחב) או בנושאים שונים, חשוב להתאים את סגנון הדיבור, הניסוח, המשלב הלשוני ועוד.
- שימוש באמצעים חזותיים – אמצעים חזותיים שונים, כגון מצגת, פוסטר, דגם ועוד, עשויים להיות חלק חשוב בהצגה בפני קהל. אפשר לתת לאמצעי החזותי מקום מרכזי, אך חשוב להקפיד להשתמש בו באופן שמעצים את הדובר ומחדד את המסר.
- שפת גוף – חלק משמעותי בתקשורת בלתי-מילולית הוא המסרים שאנו מעבירים לקהל באמצעות הגוף שלנו, לעִתים באופן בלתי מודע. חשוב להתאים את שפת הגוף – עמידה, תזוזה, תנועות ידיים והבעות פנים ועיניים – למסר שלנו על מנת להעצים אותו ולרתום את הקהל.
- דיבור וקול – שימוש מותאם בקצב הדיבור, בעוצמת הקול ובטון וכן שימת דגש על הגייה נכונה ודיבור ברור מביאים לדיבור מיטבי בציבור. סגנון הדיבור והקול תורמים להעברת המסר באופן מעניין המושך את תשומת לִבו של הקהל.
- משוב ורפלקציה – משוב ורפלקציה מאפשרים התקדמות של התלמיד לאחר כל הזדמנות דיבור בציבור על ידי התמקדות אישית ו/או חיצונית בנקודות שבהן התלמיד יכול להשתפר ובנקודות שאותן כדאי שישמר.
המידע בנושא מיומנויות דיבור בציבור הוא פרי עבודת פיתוח של צוות אגף א' לפיתוח פדגוגי במזכירות הפדגוגית.
רשימת מקורות בנושא דיבור בציבור