המתודולוגיה של ג'ון סטטפר, לעבוד בגדול נותנת לנו כלים כיצד לנהל את התקשורת ברשתות החברתיות בצורה יעילה ואפקטיבית אשר תביא לנו גם ערך מקצועי אישי רב.
בשיטה יש חמישה שלבים מרכזיים
- בנייה של רשת חברתית מקצועית
- לתת נראות לעבודה שלך
- להוביל בנדיבות
- להשתפר
- לעבוד עם מטרה ברורה
בכתבה הקודמת (קישור לפריט הקודם) הוצגו שני העקרונות הראשוניים של הגישה. בחלק זה נציג את שלוש העקרונות המשלימים.
להוביל בנדיבות
עקרון חשוב הוא הנתינה. הנתינה צריכה להיות בכיף, לתת בלי לצפות לקבל משהו כרגע, נתינה יכולה לבוא לידי ביטוי בהרבה צורות שונות – לתת תשובה לשאלה שמישהו שאל, לעשות like למשהו שמצא חן בעיניך, לכתוב תגובה אם קראת משהו נחמד. פשוט לתת משוב למי שכתב או פשוט – להגיד תודה. תודה שעזרת לי, תודה ששיתפת, תודה על מה שאתה עושה.
יש שטוענים שאינטרסים אישיים הם הפכים לקידום אינטרסים של האחר. אך לא כך הדבר. ביל גייטס טען ב- World Economic Forum כי יש שני כוחות מרכזיים שמניעים את טבע האדם, אינטרסים אישיים ודאגה לאחר. אנשים הם הכי מצליחים כאשר הם מונעים על ידי שילוב של שני הכוחות הללו יחד. אנשים מצליחים הם אנשים אשר חשובה להם הצלחת האחר בנוסף לכך שהם מונעים מקידום האינטרסים האישיים שלהם.
יש אנשים שחוששים לשתף וששואלים את עצמם, מה יש לנו לומר, מה יש לנו להציע? ג'ון מציע מספר דברים קטנים שכל אחד יכול לתת. כל אחד יכול לתת הערכה, להתעניין בתחומי העניין של האחר, להקשיב, לעודד אחרים לדבר על עצמם ולתת לאחר תחושה שהוא חשוב.
כל כך קשה לנו להגיד את התודה לאחר, אך אנו כל כך מתרגשים כשאומרים לנו את התודה... פשוט לפרגן ברוחב לב.
אחת הדוגמאות המבואות בספר הן של פרד ווילסון, המייסד של חברת הון סיכון Union Square Ventures המשקיעה בחברות אינטרנט ובין לקוחותיה חברות כגון twitter, foursquare ועוד. פרד ווילסון כותב כל יום בלוג, בעיקר בנושאים טכנולוגיים, יש לו 9 מיליון עוקבים ופעמים רבות הוא נותן טיפים חינם לקרואיו על ניהול של חברות סטארט אפ. באחד הפוסטים, פרד ווילסון כתב על החשיבות ללמד טכנולוגיה ושפות תיכנות בבתי הספר. אחד הקוראים שלו המליץ לבקר בבית ספר ששם מתנהלות תוכיות כאלו, פרד ווילסון המשיך ללמוד את הנושא וגילה שלמרות שיש מספר תכניות כאלה הן לא נפוצות. הוא החליט להשקיע במימון של תכניות דומות בבתי ספר נוספים.
הנתינה היא אחד העקרונות החשובים, כאשר אני נותן בלי ציפייה ישירה לתמורה, אני מקבל בסופו של דבר הרבה יותר.
להשתפר
אחת המוטיבציות המרכזיות לעבודה בקול רם היא הרצון להשתפר, אנו מפרסמים את העבודה שלנו כדי לקבל תגובות מועילות מאחרים אשר יעזרו לנו לייצר תוצרים טובים יותר.
תהליכי השיפור הם תהליכים ספיראליים המתרחשים כל הזמן. בליווי שלנו את הארגונים השונים אנו פעמים רבות מדברים על תהליכים ספירליים של יצירה של ידע, תהליכים אשר מתקיימים כאשר יש אינטראקציה סביב הידע. מאמרו של ננוקה שהוא אחד מאבני הבניין של עולם ניהול הידע מדבר על הצורך באינטראקציה ומשוב על מנת לזקק ולהתאים את תוצרי הידע. ג'ון סטפר מתייחס לממדים שעסקנו בהם בעבר ומוסיף את הממד האישי – איך אני משפר את היכולות שלי. ההנחה הבסיסית היא שאין נכון ולא נכון ושאנו נמצאים בתהליך של שיפור מתמיד של היכולות שלנו. הדגש הוא על התהליך ופחות על התוצאות.
כדי שנוכל להשתפר, חשוב מאוד לאפשר לטעות ולבקש עזרה כאשר נתקלים בבעיה. להתמקד בהתקדמות האישית שלך במקום בהשוואה לאחר. וגם לבחון את ההתקדמות, האמונות ובמידת הצורך לשנות ולהתאים אותם לשינויים בסביבה.
בספר, נותן ג'ון סטפר כלים פרקטיים הממחישים כיצד לייצר את השיפור המתמיד. הוא הגדיר תוכנית של 12 שבועות שמתרגלת בניית רשת מקצועית אפקטיבית שלב אחרי שלב ומראה איך הופכים את זה להרגל קבוע. יצירת שינוי בהרגלים הוא אחד הדברים המורכבים ביותר לכולנו. ג'ון מלווה אותנו ביצירת הרגל קבוע אשר יעזור לבנות את הרשת המקצועית.
לעבוד עם מטרה ברורה
אנו חיים בעולם של אילוצים ומחסור בזמן, אז חשוב שנבנה רשתות מקצועיות אשר יקדמו מטרה מוגדרת שלנו. ג'ון מביא מספר דוגמאות למטרות ברורות שבחרו אנשים שאיתם עבד. המטרות כולן ברורות וברות השגה. למשל: אני רוצה לקבל יותר הכרה לעבודה שלי בארגון, אני רוצה לחפש תפקיד אחר בתוך הארגון שלי, אני רוצה לחפש הזדמנויות תעסוקתיות אחרות בתוך הארגון שלי, אני רוצה לחפש עבודה בתחום שלי בארגון אחר ובמדינה אחרת, אני רוצה ללמוד תחום חדש שאולי אעסוק בו.
כאשר יש לי מטרה ברורה שאליה אני מכוון, כל הפעילות של למידה, פרסום תוצרים ובנייה של קשרים מכוונת למען אותה מטרה, וכך היא תאפשר לנו להגיע אליה בקלות רבה יותר.
אז איך נדע אילו מטרות להציב? מומלץ לבחור נושא שמעניין וחשוב לך ולקבוע אותו בצורה מספיק ממוקדת כדי שניתן יהיה לראות התקדמות בתוך 12 שבועות. ברגע שבוחרים נושא, השלב הראשון הוא ללמוד עליו ועל אנשים אשר עוסקים בנושא הזה. זה הרעיון של רשת חברתית, אנחנו לא רק מתעסקים בתוכן אלא גם באנשים אשר התוכן הזה מעניין גם אותם.
ולסיום, מעגלי עבודה בגדול – Work Out Loud Circles
מעגלי עבודה בגדול הם קבוצות קטנות של אנשים אשר עוזרים אחד לשני לייצר את ההרגלים של עבודה בגדול. במשך 12 שבועות, באמצעות תירגול, בונים רשת חברתית מקצועית שיכולה לעזור לקדם את המטרות המוגדרות.
במעגלים יש 2-5 אנשים, והם נפגשים אחת לשבוע למשך שעה במשך 12 שבועות. יש תוכנית ברורה ומוגדרת למפגשים הללו.
תרגיל קצר
תגידו תודה למישהו ששיתף אתכם בשבוע האחרון. אתם יכולים להגיב על הפעילות שלו במדיה חברתית כגון בדף הפייסבוק שלו, לכתוב זאת בקבוצת ווצ-אפ בו שניכם חברים או לשלוח לו מייל תודה או פשוט לומר בעל פה.
שתפו אותנו:
ספרו על מקרה בו נתתם מחמאות בנדיבות. שתפו אותנו בסיפור, איזו תחושה זה יצר אצלכם ואיזו תחושה זה יצר אצל האחרים?
מאת: גלית גנאור, יועצת ארגונית - מומחית בנושא חכמת ההמון
נכתב כפוסט עבור משרד החינוך, כנס וירטואלי ארצי "דיבור בציבור"
לעבוד בגדול - חלק א'