מאת: גלית גנאור
הוא רצה רק לעזור לאחיינים שלו ללמוד מתימטיקה אבל שיתף את הסרטונים שהכין במדיה פתוחה באינטרנט. העניין שנוצר, עלה על כל דמיון.
אחד הדברים היפים בדיבור בציבור במדיה וירטואלית היא היכולת שלנו להתחיל עם משהו קטן ולהמשיך ולגדול עם הזמן. להוסיף, לשנות, להתפתח, בעקבות תגובות והתייחסויות שאנו מקבלים, עד שהדיבור בציבור הופך כבר להיות חלק מאיתנו, ניסיון נרכש.
הנה דוגמה יפה שממחישה התפתחות הדרגתית כזאת. צעד צעד, באופן ספונטני, עד שהתפתחה מבלי משים למיזם מוצלח ואהוב ברשת
האקדמיה של קאהן
האקדמיה של קאהן הוא אחד המיזמים הגדולים והפופולריים לסרטוני חינם בנושאי לימוד רבים ומגוונים. ראשיתה בשנת 2004. החל משנת 2011 היא פועלת גם בעברית. סיפור התפתחות האקדמיה של קאהן הוא סיפור מאוד מעניין.
בשנת 2004, סאלמן קאהן עבד כאנליסט של קרנות גידור בבוסטון, לאחר שקיבל שלושה תארים מ- MIT ו-Harvard MBA. הוא החל ללמד מתמטיקה את האחיינים שלו שגרו בניו אורלינס. למטרה זו, הוא התחיל להעלות בשבילם סרטונים קצרים ל- YouTube. האחיינים סיפרו לו שהם מעדיפים את הסרטונים על שיעורים ישירים, כיוון שכך יוכלו ללמוד בזמן ובקצב שנוח להם.
להפתעתו, סטודנטים נוספים מצאו את הסרטונים שלו והתחילו להגיב. הם כתבו שהסרטונים ממש עזרו להם. כתוצאה, קאהן המשיך והקליט עוד סרטוני הדרכה בתחומים נוספים.
במשך הזמן, קהל הצופים הלך וגדל. אנשים שונים הגיבו לסרטונים. המשוב הניב תובנות – מה עבד עבורם וגם מה לא עבד. בזכות הקהל הזה, המטרה של סאלמן קאהן השתנתה. במקום לעזור לאחיינים שלו בלבד הוא התחיל לעזור לילדים מכל העולם, וכך נולדה האקדמיה של קאהן.
המיזם מתגלגל ומתרחב
סרטונים חדשים פורסמו, קהל הצופים המשיך לגדול, מורים הצטרפו למיזם והחלו לחלוק את הידע והניסיון שלהם באופן פתוח - לכל אחד ובחינם. המשוב שהמשיך לזרום, סייע להשגת שיפור מתמיד. עם הזמן פותחו גם מדדים לבחינה של התקדמות התלמידים ומכוונים למורים שאפשרו מעקב אחר תהליכי הלמידה. כתוצאה מכך, מורים יכלו לפתח שיטות ההוראה חדשה.
תפקיד המורה משתנה
פיילוט חדשני שהחל בלוס אלטוס הוביל לשינוי של תפקיד המורה ממרצה למנטור מכוון. במקום שהמורה יעביר חומר חדש במהלך השיעור לכל התלמידים, הילדים צפו בסרטונים לפני המפגש בכיתה. כעת, המורה יכול להתמקד במהלך השיעור בהדרכה מעשירה ובשיפור יכולות הילדים. משוב נוסף הוביל לרעיונות חדשים כמו אפשרויות למדריכים לצבור נקודות, ולקבל מידע על קצב ההתקדמות של התלמידים שלהם.
הנה ציטוט מתוך החזון של האקדמיה של קאהן
- למידה אישית – החלפת הגישה "מידה אחת מתאימה לכולם" לגישה של הרצאות המבוססות על למידה בקצב אישי.
- שליטה בתהליכי למידה - למידה בקצב שלך. כל תלמיד לומד ככל שנדרש עד שהוא מבין את הרעיון במלואו.
- יצירת סביבות עבודה שיתופיות בהם תלמידים מתמודדים עם סוגיות יחד ומדריכים האחד את השני.
- דגש על הנחיית המורה את התלמיד, כאמצעי למענה לצרכים הספציפיים של כל ילד
- מתן משוב למורים באמצעות ניתוח דוחות בזמן אמת הנותנים תמונה של קצב התקדמות הילדים.
סאלמן קאהן, שייסד במקרה את האקדמיה של קאהן מקור: Business Insider
סאלמן קאהן לא יכול היה לשבת בחברת קרנות הגידור בה עבד ולחלום להקים אקדמיה ללמידה מקוונת כפי שעשה. הוא התחיל עם מודל מאוד צנוע, במטרה רק ללמד את בני הדודים שלו, אבל תוך כדי כך הוא יצר נראות רחבה לעבודה שלו ב-YouTube. נראות זו הרחיבה את מעגל הקשרים שלו, והמשוב שקיבל שיפר את העבודה שלו, והוביל אותו להוסיף עוד ועוד ולהתחבר לאנשים נוספים, שפתחו בפניו הזדמנויות חדשות.
כיום ב-YouTube לבדה, יש לאקדמיה של קאן מעל 2 מיליון עוקבים ו- 500 מיליון צופים בתכנים השונים.
בשנת 2011, סיפר סאלמן קאן את הסיפור שלו בהרצאה ב- TED. הנה כאן - אפשר לשמוע ממנו ישירות:
סאלמן קאן בהרצאה ב-TED
גם בארץ אנו יכולים לראות יוזמות שהתחילו בקטן ועם הזמן גדלו.
מורות משקיעות
הקבוצה נפתחה ב 16.6.2015 לצורך שיתוף רעיונות בין כמה חברות, קולגות. כעבור זמן קצר הקבוצה גדלה וחברים בה אנשי חינוך מכל מגזר, מגדר ותחום אפשרי. למרות שם הקבוצה, המעיד על הדרך שבה התפתחה, היא פונה לכולם והוא רק תזכורת קסומה לדרך שבה נוצרה הקבוצה הנהדרת הזו.
בקבוצה זו משתפים ברעיונות להשקעה בילדים, בצוות ובקהילת בית הספר. עיצובים מושקעים לבית הספר, מתנות לתלמידים, להורים ולצוות, ופרויקטים מיוחדים, מקומם כאן!
עוד על מורות משקיעות:
אתר מורות משקיעות
קבוצת מורות משקיעות בפייסבוק
כתבה ב-YNET - הקבוצה הסודית של המורות המשקיעות
לא נטע זר: הכירו את המורות המשקיעות
ראיון עם אורלי וגיא – ערוץ 10
גלית גנאור הינה מנכ"לית ויועצת ארגונית בכירה, מומחית בניהול ידע ארגוני, ובעלת ניסיון רב בהובלה והטמעה של תהליכי שינוי בארגונים.
Social Knowledge היא חברת ייעוץ המתמחה בחוכמת ההמון בארגונים וברשתות חברתיות-מקצועיות בדגש על ניהול לקוחות וניהול ידע.
עקבו אחר גלית גנאור ב- linkedin
שאלות לדיון
מה זה קשור לדיבור בציבור?
האם כדאי לי לשתף עם אחרים ידע שלי בחינם?
האם כל מי שמשתף ידע בחינם "מדבר בציבור?"
שתפו אותנו בדוגמאות נוספות דומות.