העולם הדיגיטלי מציע לנו מרחבים של אפשרויות לדיבור בציבור ולהקשבה גם יחד. הנה כלים נוספים שיאפשרו לכם למצות את המיטב ולהרחיב את מעגל ההשפעה. היכונו למסע בעולם מרתק שיניב לכם ערך רב.
בכתבה הקודמת, כלים לדיבור בציבור בממד הדיגיטלי ראינו כיצד הכלים שעומדים לרשותנו בעולם הדיגיטלי מאפשרים להגביר את התהודה של השיח, המפגשים והנאומים שלנו בפני קהל כדי להגיע למעגלים רחבים יותר. יש דרכים רבות לדבר בציבור בעולם הדיגיטלי וגם להקשיב לאחרים, לפתח שיח פורה ושיתופים מעשירים.
האם איך דרך אחת, שער אחד, נתיב אחד לתקשורת בעולם הדיגיטלי?
ביער הדיגיטלי יש עצים שונים ולכל עץ יש קסם וערך משלו
אחד הדברים היפים בעולם הדיגיטלי הוא העושר הרחב של אפשרויות. יש כלים פופולריים יותר ופחות אבל כל אחד יכול לבחור את מה שמתאים לו ביותר מתוך המגוון העצום. התרשים הבא, מויקיפדיה, מציג את קשת הגוונים של עולם השיתוף באינטרנט. כלים לפרסום מאמרים ואף ליצירת עיתונים וירטואליים, כלים לפרסום עבודות אקדמיות, ספרים אלקטרוניים או גם מצגות. כלים ליצירת אלבומי תמונות, סרטי וידאו, ערוצי וידאו ועוד ועוד. וכמובן, יש את עושר הרשתות החברתיות, הקהילות והפורומים.
עושר הכלים לדיבור בציבור בעולם הדיגיטלי. מקור: Wikipedia. זכויות יוצרים ושיתוף: By Brian Solis and JESS3 - theconversationprism.com, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16290038
האם זה לא עושר גדול מדי של אפשרויות, מבלבל? אולי בהתחלה. אבל מגוון של אפשרויות מאפיין חברה פלורליסטית ודמוקרטית איתנה, מגוון של אפשרויות הוא כמו כר טבע עשיר, כמו יער שיש בו מגוון של עצים ושל צמחים אחרים. לכל אחד יש תפקיד ואופי משלו וכולם יחד יוצרים מגוון המעורר את החושים, ומערכת אקולוגית עשירה. גם בעולם הדיגיטלי. YouTube משמש לסרטוני וידאו, אינסטגרם משמש לתמונות ולקטעי וידאו של שניות בודדות, פייסבוק משמש לשיתוף מהיר ממגוון מקורות על ציר של זמן. בואו נכיר עוד כלים ביער המופלא הזה, גם כאלה שמתמחים בסוג תוכן מסוים וגם את אלה שמאפשרים לחבר את הכל יחד
Pinterest
Pinterest מאפשר ליצור לוחות של תמונות המובילות לכתבות ולאתרים ברשת. כמו לוחות שעם על הקיר. אפשר ליצור מגוון לוחות שונים, לנושאים שונים. בכל לוח אפשר לשלב גם קישורים לדברים מעניינים שקראנו וגם קישורים לכתבות ולתכנים מקוריים שלנו.
לכן זו דרך ליצור עולם של קשרים ויזואליים המציגים יחד תחומי עניין שונים ומשתפים מגוון תכנים, מקורות מידע וזוויות הסתכלות. אפשר ליצור לוח לכל תחום עניין – כדורסל, נדידת ציפורים, סטטיסטיקה, עיצוב פנים, היסטוריה של הטיסה ועוד. וגם לנושאים ספציפיים יותר כמו טכניקות משחק לכדורסל, ליגת העל בכדורסל נשים או אליפות אירופה בכדורסל.
Pinterest מאפשר לאתר בקלות אנשים, תחומי עניין ולוחות ולעקוב אחריהם כדי לקבל עדכונים. אפשר להירשם לכל הלוחות של אדם מסוים או ללוח אחד בלבד. אפשר גם לסמן פריטים נבחרים בלוחות או לשתף אותם לתוך לוחות שלנו וכך ליצור רשת גדולה של קשרים ולהפיץ את הדברים שחשובים לנו הלאה, בדרך הוויזואלית הקלה והנוחה, באמצעות התמונות שמתוך התכנים עצמם.
בהקשר הבית ספרי, תלמידים יכולים לייצור לוח בנושא שמעניין אותם, ולהזמין אנשים לעקוב אחר הלוח. הם יכולים גם להזמין תלמידים אחרים, גם מכיתות אחרות ובתי ספר אחרים, לתרום, ולהוסיף ללוח. קבוצה של תלמידים יכולה ליצור לוח כפרויקט משותף. מורים יכולים לבנות לוח סביב נושא אותו הם מעבירים במסגרת הלימודים.
Twitter
אחד המאפיינים של העולם המודרני והדיגיטלי הוא ההצפה של מידע ממקורות רבים ותחושה של חוסר זמן. מחקרים הראו שאנשים רבים לא קוראים לעומק טקסט על מסכי מחשב או טלפון. יש נטייה לסרוק במהירות את הכותרות ואת תחילית הפסקאות בתבנית שמזכירה את האות F. רק כשנתקלים במשהו שמעניין במיוחד, קוראים בתשומת לב רבה יותר. בין אם זה טוב או לא, זה דפוס התנהגות שנמצא בפועל. אולי מכאן הגיעה היוזמה הייחודית של טוויטר ליצור רשת של מסרים מהירים שמוגבלים ל-140 תווי טקסט בלבד.
בשונה משירותי העברת מסרים, טוויטר היא פלטפורמה גלובלית. המסרים, שנקראים "ציוצים" יכולים להגיע במהירות לכל אדם בעולם. גם כאן, אנשים יכולים להירשם למעקב אחרי המסרים של אנשים שמעניינים אותם במיוחד. בטוויטר נשלחים מסרים במהירות מסחררת וכל אדם מקבל עדכונים על המסרים מהמקורות שמעניינים אותו ברשימת מסרים שרצה על ציר הזמן.
את המסרים אפשר להעביר הלאה (retweet) וכך הם מתפשטים במהירות ברשת. למסר אפשר לצרף קישור ואז ניתן ללחוץ עליו כדי לפתוח את הדף הרלוונטי או הכתבה הקשורה. טוויטר הוא לכן דרך נפוצה לשלוח מסרים מהירים ועדכונים, במקביל להפצתם גם ברשתות אחרות.
בהקשר הבית ספרי והמקצועי מומלץ מאוד לחפש אנשים מובילים בתחומים שמעניינים אתכם ולהתחיל לעקוב אחריהם דרך טוויטר. בדרך זו תוכלו "להתחיל לעבוד בגדול" ולייצור רשת קשרים אפקטיביים שיקדמו את התלמידים ואת המורים.
בלוגר
אחת הדרכים המקובלות ביותר לדיבור בציבור במרחב הדיגיטלי היא כתיבת מאמרים קצרים ופרסומם בטור אישי שנקרא בלוג. יש כלים רבים ברשת לכתיבה בבלוג ורבים מהם מוצעים חינם וכוללים מגוון כלים שמאפשרים להתמקד בכתיבה עצמה ולא בפרטים טכניים.
כתיבה בבלוג דומה לכתיבת טור אישי או מאמר קצר בעיתון, אבל הבלוג מאפשר לכתוב ולהפיץ ישירות ואינו תלוי בגורם מפרסם או מתווך. מאמר בבלוג נקרא "פוסט". הבלוג מאפשר לכתוב בקלות את המאמר ולפרסם אותו וכולל אפשרות לקוראים להגיב לפוסט ולפתח סביבו שיחה וגם אפשרות לקוראים להירשם לקבלת עדכון כל עת שתפרסמו פוסט חדש. קל ונוח.
בדומה לפייסבוק ולגוגל פלוס, גם בבלוג מוצגים פוסטים על ציר הזמן לפי סדר פרסומם. אך הם יכולים להיות עשירים בתוכן וארוכים יותר, כמו מאמרים קצרים וניתן לסדר אותם לקטגוריות לפי נושאים.
אחד הכלים הנפוצים לכתיבת בלוג הוא בלוגר מבית גוגל. יש כמובן גם פלטפורמות רבות נוספות - פלטפורמות גלובליות כמו WordPress, Typepad, Tumblr ועוד, ופלטפורמות בישראל כמו TheMarker Cafe.
בהקשר הבית ספרי, תלמידים או מורים יכולים להתחיל לכתוב בלוג בנושא שמעניין אותם ורוצים לקדם אותו. כתיבה של בלוג היא דרך משמעותית "לעבוד בגדול" המאפשרת להחצין את הידע ותחומי העניין שלך לציבור רחב של קוראים. ישנם ילדים שמתחילים לעבוד בקטן ולכתוב בלוג ואחר כך הפעילות מתרחבת. למשל בדף הפייסבוק של דיבור בציבור סופר על נער בן 14 מסקוטלנד שהתחיל לכתוב בלוג שאחר כך הפך לספר.
והנה מספר דוגמאות של בלוגים של אנשים מתחום החינוך
מורה בפיג'מה – ליאת שמרלינג - https://liatshmerling.com/
אריאלה מהרהרת - אריאלה לונברג http://lariell.blogspot.co.il/
לקריאה נוספת:
שתפו אותנו...
- באילו כלים אתם משתמשים בעולם הדיגיטלי
- האם אמם מרגישים שאתם יכולים להשתמש בכלים שדיברנו עליהם
- האם התלמידים שלכם מדברים בציבור בעולם הדיגיטלי. אם כן, באילו כלים הם משתמשים?
מאת: אביגדור שרון – מומחה סביבות עבודה, למידה וניהול ידע שיתופיים.
נכתב כפוסט עבור משרה"ח - לכנס הווירטואלי הארצי הראשון "דיבור בציבור"