"מטרת החינוך היא להכשיר את האדם לצורתו המתוקנת, שהנקודה המרכזית שבה היא לעשותו טוב וישר" הרב קוק
"בית חינוך כמשפחה" הינה מטרת על מרכזית בעשיה החינוכית בחמ"ד .
מטרה זו רואה חשיבות בטיפוח בית חינוך כקהילה המשתפת את באיה, רואה בכל אחד את ייחודותו , מעצימה ומחזקת את הזהות האישית ,הציונית דתית של כל תלמיד.
העשייה החברתית ערכית מהווה אבן דרך רחבה בתוך אבני הדרך של החמ"ד .
הלמידה החברתית ערכית מבוססת על עקרונות המקדמים למידה משמעותית שיש בה תרומה ללומד, למלמד ולחברה בהיבט רגשי-חברתי-ערכי וקוגניטיבי.
למידה תוך התנסות (learning by doing)) היא עיקרון מנחה מרכזי בלמידה החברתית-ערכית. היא מתבססת על התפיסה שלמידה משמעותית מתבצעת בשילוב התנסות ומעורבות של הלומדים.
הלמידה וההתנסות משולבות בשלבים שונים ובמסגרות מגוונות החל משלב בירור תפיסות העולם סביב הערכים והסוגיות החברתיות הנלמדות, דרך התנסויות ושיח (בכיתה, בבית-הספר ובקהילה)
ועד ליישום הערכים בפועל בחיי היום יום.
תוך יצירת רצף של אחריות חינוכית בין בית הספר למסגרות החוץ-הבית-ספריות.
החינוך החברתי-ערכי-קהילתי שואף להשפיע על אורח החיים הבית-ספרי באמצעות קידום דיאלוג ושיתוף פעולה בין התלמידים, המורים וההורים וכל באי בית הספר מתוך כבוד הדדי.
פעולתו של החינוך החברתי-ערכי-קהילתי בבית הספר מקדם מטרות לטווח קצר ולטווח ארוך.
בטווח הקצר הוא מכונן חברה המטפחת שייכות ומעורבות חברתית ומסייעת לתלמידים לברר את זהותם האישית והחברתית ולבחון את סולם הערכים שלהם תוך התנסות במצבי חיים כאן ועכשיו.
בטווח הארוך החינוך החברתי-ערכי-קהילתי מכוון להכין את התלמידים לחיי קהילה וחברה בעתיד ולקדם את התפתחותם כאזרחים מעורבים ואכפתיים.
רכזי החינוך החברתי מופקדים על הפעילות החינוכית הפורמלית והבלתי פורמלית בבית הספר ובקהילה.
תפקיד משמעותי בקידום השיח הערכי בכל שגרות ומסגרות העבודה, בטיפוח סל"א- sel אמוני(מיומנויות חברתיות רגשיות אמוניות), בחיזוק ערכי חזון החמ"ד לטיפוח זהות ציונית דתית, לטיפוח ערכי מנהיגות ויזמות חברתית.
חומרי למידה לכל התכניות של החמ"ד ניתן למצוא :
בברכת הצלחה ועשייה פוריה
אביבית קאץ, מפקחת מינהל ח"ן חמ"ד
חגית גלעם, מנחה מחוזית חינוך חברתי ערכי, יסודי חמ"ד.