הרב ברטוב גד
שלושה ממדים מרכזיים מאפיינים כל חברה ותרבות אנושית.
ממד אחד הוא הממד האישי, האינדיבידואלי. ממד זה מבוטא בלשון חז"ל: "לפיכך נברא אדם יחידי" (משנה סנהדרין ד,ה. ) כל אדם הוא עולם ומלואו לכל אדם יש שם וזהות המבטאים את ייחודיותו . ממד נוסף הוא הממד החברתי- קהילתי הנובע מהצורך הבסיסי של כל בן אנוש לחברה ושותפות . כבר בראשית הבריאה קובע הקב"ה " לא טוב היות האדם לבדו..." (בראשית ,יח.). הממד השלישי הוא התרבותי- ערכי הבא לידי ביטוי באמירתו של הקב"ה לאברהם אבינו : " ואברהם היו יהיה לגוי גדול ועצום ונברכו בו כל גויי הארץ : כי ידעתיו למען אשר יצווה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט .." (בראשית יח ,יט.)
ממדים אלו יכולים להוות נקודות מבט גם לשדה החינוך. צבי לם מגדיר שלוש תפיסות אב המאפיינות את מטרות המעשה החינוכי. אינדיבידואציה- עצמיות, הקניית היכולת לפיתוח אישיות המיוחדת והמימוש העצמי של התלמיד. סוציאליזציה- חִברות, הכשרת התלמיד לתפקד בחברה ובקהילה אליה הוא משתייך. אקולטורציה- תִרבות ,הנחלת ערכי היסוד והעקרונות המחייבים של התרבות אליה שייך התלמיד. בכל תוכנית חינוכית יבואו לידי ביטוי ממדים אלה לפעמים כמשלמים ולפעמים כסותרים.
שלושת ממדים אלה באים לידי ביטוי גם בשדה החינוכי של החינוך הממלכתי דתי שהגדיר חמישה יעדים מרכזיים בתוכנית העבודה המהווים קריאות כיוון לבתי החינוך של החמ"ד . היעדים, טיפוח זהות ציונית דתית, קידום אקלים חינוכי מיטבי, ללמוד וללמד, לכל אדם ישנה והעמידו תלמידים הרבה וחמ"ד וקהילה הם אבני הדרך למנהיגי החינוך של החמ"ד. יעדי תוכניות העבודה של המשרד והחמ"ד משולבים זה בזה ,מחוז מרכז הוא דוגמא וסמל לשיתוף פעולה ולמידה הדדית של כלל הקהלים, נתפלל כולנו ששותפות זו תקדם את דרכם של כלל תלמידי מדינת ישראל.
מנהל החינוך הדתי - אתר ארצי