האקתון – פיתרון בעיות טכנולוגי מכוון קריירה
ישראל אלפנדרי רכז למדעים ומצוינות, מורה למדעים ומחנך כתה ח' חט"ב גולדה נס ציונה
בתאריך ה-6.1.19, במסגרת לימודי המדעים וחץ לעתיד הנלמדים בבתי הספר ,נערך באשכול הפיס בנס ציונה אירוע ה"האקתון" העירוני – פתרון בעיות טכנולוגי מכוון קריירה.
באירוע זה השתתפו מורים למדע וטכנולוגיה, צוות חץ לעתיד ותלמידים משכבות ח'- ט' מכל בתי הספר בעיר (כל מורה למדעים הגיע עם 4-6 תלמידים אשר בחרו לקחת חלק באירוע), כמו כן השתתפו מנטורים מתחומי השיווק, הטכנולוגיה, ההייטק, אשר הגיעו לסייע לתלמידים בתכנון וגיבוש היזמות המדעית-טכנולוגית שלהם.
האירוע החל בשעות הבוקר והסתיים לקראת 20:00 בערב. בעיניי, היה זה מופלא להיות חלק מאירוע שכזה! בין היתר מעצם אווירת הלמידה והעשייה שניכרו לאורך כל האירוע.
במהלך העמל על תכנון המוצר, כל קבוצת תלמידים, בליווי המורה שאיתם, תכננה מוצר, אשר מתבסס על תהליכים מדעיים וטכנולוגיים. במהלך היום, תרו התלמידים אחר מידע הקיים ברשת ושוחחו עם המנטורים המלווים בכדי ללמוד על המידע הקיים עד כה בנוגע למוצרם ואף ניסו להסתמך על מוצרים קיימים, שאותם הם ניסו לשפר או להסב את ייעודם לצרכי אוכלוסיה אחרת.
כל חבר בקבוצה היה בעל תפקיד אחר מעולם התעסוקה, בדיוק כצוות תכנון מוצר בהיי-טק - היו בקבוצה מנכ"ל חברה, מנהל טכנולוגיות, מנהל שיווק, מנהל מוצר ומעצב. כך שכל תלמיד ותלמידה התמחו בהיבט אחר של תכנון המוצר, כשתוך כדי העשייה הם נעזרו זה ברעיונותיו של זה וחוו עבודת צוות בלחץ של זמן מהו - שכן עליהם היה להיות מוכנים עם הצגת הרעיון שאותו הגו, תוך עמידה בקריטריונים שהוגדרו להם כבר באותו היום. וזאת, תוך התגברותם של חלק מהתלמידים על חוסר ביטחון לעמוד בפני קהל וקבלת כלים ממוריהם, בכדי לצלוח את ההצגה. כמו כן לאורך כל היום קיבלו התלמידים כלים שמושיים ומעולים להצגת הפרזנטציות.
באירוע, ניכרו סקרנותם של התלמידים ורצונם ללמוד עוד ועוד. התלמידים נראו דרוכים, ממוקדי מטרה ואמונה רבה בעשייתם, בכל שלב באירוע. הייתה זו חווית למידה אחרת, סיעור מוחות של שעות, אשר בו לקחו חלק, בצורה מקצועית וראויה לשבח, התלמידים וכלל המורים למדעים בנס ציונה, אשר גאה אני להיות חלק מהם.
חץ לעתיד : כישורי עולם המחר לתלמידים
שירן סבאג- רכזת אנגלית בבית ספר עתיד נווה נחום בבאר יעקב ומדריכה אזורית תכנית חץ לעתיד במחוז מרכז.
כבר לפני ארבע שנים כאשר התוודעתי לתכנית, הבנתי שמדובר במיזם יוצא דופן, חדשני ומשמעותי . למזלי, מועד יציאתה לאור של התכנית נשק למועד כניסתי לתפקיד כרכזת אנגלית בחטיבה. אני כותבת- למזלי- משתי סיבות. הסיבה הראשונה היא שראיתי בכניסתי לתפקיד הזדמנות להכניס לצוות האנגלית רוח חדשנית ויוזמת ועקרונות התכנית אשר מזמנים חשיפה ועבודה עם פדגוגיה חדשנית שירתו את מטרותיי אשר חרטתי על דגלי מבעוד מועד .הסיבה השנייה שאני כותבת –למזלי- היא שכרכזת אנגלית – כמובילת תחום הדעת בחטיבה היה לי את הכח וההשפעה להוביל את מהלך הטמעת התכנית באופן יעיל ורב מימדי ולפתח אותה כרצוני .
בתחילת התהליך, הרגשתי כל כך ברת מזל שהחטיבה בה לימדתי נבחרה להיות אחת מהחטיבות הראשונות אשר היו שותפות לתהליך הטמעת התכנית. קיבלנו את מערכי השיעור והשתלמות מלווה אשר תרמה רבות לפיתוח המקצועי האישי שלי כאשת חינוך. כבר בהשתלמות כאשר דוקטור דניס אורטנר הרצה אודות חשיבות הקשר בין רלוונטיות המקצועות הנלמדים לעולם התעסוקה והקריירה- נפל לי האסימון, לא רק כמורה לאנגלית וכרכזת אלא קודם כל כמחנכת, שעליי לעשות את הקישור הזה באופן תמידי אם אני רוצה להוביל את תלמידיי להישגים משמעותיים. הישגים משמעותיים לא רק במובן של ציונים גבוהים אלא במובן של תחושת המסוגלות העצמית והערךהעצמי של תלמידיי.
וכמו כל דבר חדש, לצד היתרונות הרבים היו גם התמודדויות עם אתגרים לא פשוטים אשר נבעו מעצם היותה של התכנית חדשה ומתפתחת. אך עם זאת, ניתן לומר כי יחד עם התכנית גם אני התפתחתי. סביבות הלמידה של התכנית גרמו לי לשנות את תפיסת ההוראה שלי ואת דרכי הפעולה שלי בכיתה. שיניתי את דרך ההוראה שלי מכזאת המתבססת על המורה כקובעת את תכני ורצף ההוראה והלמידה באופן בלעדי לשיטת הוראה המתמקדת במורה אשר מלווה בהדרכה ובחקירה באופן שיתופי. לא פעם, הגעתי לשיעורים של חץ לעתיד מכוונת מראש באשר לתכנים אשר עליי להעביר אך מסיימת את השיעור במקום אחר מזה שתכננתי אך הרבה יותר רלוונטית ומשמעותית לתלמידיי.
ומאז, ובמהלך כל ארבעת השנים האחרונות התכנית הינה חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים באנגלית בחטיבה. התלמידים מצפים בקוצר רוח לשיעורי חץ לעתיד מאחר והם יודעים כי בשיעורים אלו יש להם הזדמנויות רבות למעורבות גבוהה ואחרת מהשיעורים "הרגילים" . אין ספק כי יש פה מצב ברור של WW (WIN WIN SITUAION). כולם יוצאים נשכרים. התלמידים אשר במסגרת השיעורים מקבלים חשיפה ולמידה חוויתית של תכנים ומיומנויות של עולם העבודה העתידי ואנשי החינוך וההוראה אשר מקבלים נגישות והכשרה לעבודה עם תכנית פדגוגית חדשנית מאין כמוה.
אסיים במשפט שנחרט בי כאשר בסוף שנה שעברה בעת סיכום תהליך הלמידה במסגרת התכנית, הצביע תלמיד ואמר:
"אני אוהב את שיעורי חץ לעתיד מהסיבה הפשוטה שאני יודע איך יתחיל השיעור כמו כל שיעור שיש לי במערכת אך בשונה משאר השיעורים שאני יודע בדיוק גם איך יסתיימו, כשמדובר בשיעור של חץ לעתיד- אין לי מושג איך הוא יסתיים.. וזה מה שאני הכי אוהב בתכנית."
תכנית "חץ לעתיד" תחום דעת עברית- חטיבת הביניים "עידנים" ברמלה
רכזת עברית: אפרת זהר
בחטיבת הביניים שלנו מועברת תכנית זו. התכנית מותאמת לעקרונות הלמידה המשמעותית מבחינת תרומתה לפיתוח ערכים, למעורבות ולרלוונטיות לחיי התלמידים(עמ"ר). המיומנויות נלקחות מתכנית הלימודים בתחום העברית, אך הן נלמדות באמצעות חומרים מעולם התעסוקה. במסגרת השיעורים אנו המורים איננו נדרשים ללמד דברים חדשים, אלא לשלב תכנים בחומר הלימודים הרגיל, באופן שיהפוך את השיעור לרלוונטי לחיי התלמידים ולעולם העבודה. מיומנויות העברית הנדרשות עפ"י תכנית הלימודים נלמדות תוך שימוש בטקסטים ובחומרים מעולם הקריירה והמחשבה על העתיד, עידוד חשיבה וחקירה, פיתוח מודעות והעמקת ידע התלמידים בנוגע לשוק העבודה. יחידות ההוראה מספקות דרכים יצירתיות וכלים להעשרת ההוראה בתחום החינוך לקריירה עתידית. בנוסף לכך התכנית גמישה, שפע היחידות המוצעות מאפשר לנו לבחור את היחידות המתאימות לתלמידינו בשכבות הגיל השונות. זאת ועוד יחידות הוראה אלו משמשות כהערכה חלופית, והתלמידים נהנים לעבוד. החומרים השונים המוצעים מעניינים אותם ומגוונים את ההוראה, והמיומנויות הנלמדות באמצעותם מקנות את הידע הרחב הנדרש במקצוע.