כדי לשמור על בטיחות התלמידים וצוות בית הספר, הן בשגרה והן בשעת חירום, על המנהלים להכיר את הנהלים, את מבדקי הבטיחות ואת בעלי התפקידים האחראיים על הביטחון והבטיחות במוסד הלימודים. בדף זה תמצאו מידע על ניהול שגרת הבטיחות במוסד החינוכי, על בטיחות בהפסקות, על בטיחות בתשתיות ובתכנון מוסדות חינוך ועוד.
משרד החינוך קובע את מדיניות הבטיחות במוסדות החינוך ומנחה את הרשויות המקומיות והבעלויות בכל הקשור לבטיחות הסביבתית במוסדות אלו. ההנחיות של המשרד מופצות באמצעות חוזרי מנכ"ל ומתייחסות לבעלי תפקידים כגון יועצי בטיחות, מנהלי בטיחות במוסדות החינוך וקב"טים העוסקים בתחום זה ברשויות ובבעלויות. משרד החינוך מנחה גם את יחידות המשרד ומייעץ להן בכל תחומי הבטיחות במקצועות השונים, כגון חינוך גופני, מדעים, פעילות חוץ ועוד.
ניהול שגרת הבטיחות במוסד החינוכי
הבסיס המקצועי ליישום תוכנית לניהול הבטיחות במוסדות החינוך והגדרת בעלי התפקידים הרלוונטיים מפורטים בחוזר מנכ"ל - ניהול שגרת הבטיחות בבית הספר.
בעלי תפקידים בתחום הבטיחות במוסד החינוך
רכז הביטחון, הבטיחות ושעת החירום – תפקיד רכז הביטחון, הבטיחות ושעת החירום הבית ספרי הוא אחד התפקידים המרכזיים בניהול שגרת הבטיחות במוסד החינוכי. לקריאה נוספת על תפקידיו ותחומי אחריותו ראו
תפקידי רכז הביטחון, הבטיחות ושעת החירום ואוגדן מקצועי לרכז ביטחון, בטיחות ושעת חירום בבית הספר.
רכז הטיולים – מרכז את תוכנית הטיולים הבית ספרית ואחראי על ארגון, תכנון וביצוע בפועל של הטיולים. לקריאה נוספת ראו
חוזר מנכ"ל טיולים. קיימת חשיבות רבה לשיתוף פעולה בין רכז הטיולים הבית ספרי לרכז הביטחון, הבטיחות ושעת החירום הבית ספרי. רכז הביטחון יסייע לרכז הטיולים בתכנון ההיבטים הבטיחותיים של הטיול ושל שאר הפעילויות החוץ בית-ספריות כגון סיורים לימודיים, פעילויות חוויה ואתגר, תדרוך תלמידים ומורים וכדומה.
רכז פעילויות – אחראי על כל הפעילויות והפרויקטים המיוחדים (יום גיבוש, יום ספורט, מסיבות, טקסים וכדומה). באחריותו לבנות תיק פעילות מסודר לכל פעילות, להעבירו לאישור מנהל המוס"ח ולהתייעץ עם קב"ט מוסדות חינוך בהתאם לפעילות. רכז הפעילויות ממונה לתפקיד על ידי מנהל המוסד החינוכי.
בטיחות בתשתיות ובמתקנים
לאורך השנים פותחו במערכת החינוך גישות מתקדמות להקמת חצרות ומתקנים. סביב גישות אלה התפתח ידע מקצועי רב בנושא בטיחות בתשתיות.
ידע זה מיועד בעיקרו בעבור אנשי רשויות מקומיות, מתכננים, מנהלי בתי ספר, בעלויות על מוסדות חינוך, ובעבור בעלי מקצוע המתכננים לפעול בתחום זה במוסדות החינוך.
ראו להלן מסמכי עזר:
בנייה ושיפוצים במוסדות חינוך – נוהל המסביר את אופן ביצוע עבודות השיפוצים והבנייה במהלך הלימודים במוסד החינוכי ובסביבתו.
מתקני משחק – מסמך המסביר את כל הקשור למתקני משחק, לתחזוקה, לאחזקה, לבדיקה ולאישור שלהם במהלך השנה.
קירות טיפוס – מסמך הנחיות לבניית קירות טיפוס בבית הספר.
החצר הטבעית – חצר המחזירה את הטבע לחיים היומיומיים של בית הספר. לקריאה נוספת:
מתקני ספורט וכדורסל – מתקני ספורט, מעצם ייעודם, נדרשים לעמוד בכוחות חזקים הפועלים עליהם ולשמור על יציבות. כדי למנוע תאונות בעת שימוש במתקני ספורט, יש להקפיד על תחזוקה טובה, סדירה ומקצועית של מתקני הספורט. קווים מנחים לבדיקת מתקני סל משולבים עם שערי קטרגל (שער סל)
ארונות ומדפים – חובה לקבע ארונות, מדפים ואביזרים נוספים לקיר ולבצע ביקורות פיזיות ליציבותם.
מערכות סולאריות – משרד החינוך קבע מדיניות להליך תכנון, התקנה ואחזקה של לוחות סולאריים לייצור חשמל על גגות בתי ספר.
בטיחות במקצועות הטכנולוגיה והמלאכה
הבטחת הבטיחות במקצועות הטכנולוגיה והמלאכה כוללת מגוון נושאים: בטיחות בסדנה/בית מלאכה, בטיחות בעבודות מוסך, בטיחות בעבודה עם מכונות לעיבוד מתכת / עץ, בטיחות בעבודות בציוד חשמלי, ריתוך וחיתוך, בטיחות בעבודות קרמיקה, בטיחות בשיעורי ציור ואמנות, בטיחות בעבודות תפירה וגיהוץ, בטיחות בעבודה בחשמל ובאלקטרוניקה ובטיחות באחזקת מטוסים.
מוכנות המוסד החינוכי לפתיחת שנת הלימודים
במהלך חופשת הקיץ, לקראת פתיחת שנת הלימודים, יש לבצע בבית הספר פעולות רבות כדי להיערך בדרך נכונה ומקצועית לשמירה על ביטחונם ושלומם של התלמידים. טבלת העזר למנהלים נועדה לסייע
למנהלים, לרשויות ולבעלויות לעקוב אחר הפעולות החשובות שיש לבצע לקראת פתיחת שנת הלימודים בתחומי הביטחון, הבטיחות, היערכות לחירום, טיולים, בריאות ובטיחות בדרכים .הטבלה מציעה סדר פעולות וריכוז של נושאים המפורטים בחוזרי מנכ"ל. בהמשך לטבלה מצויה רשימת עזר המיועדת
לרכז הביטחון והבטיחות הבית-ספרי, לבדיקת בטיחות מבנה בית הספר והחצר. הטבלה אינה באה להחליף את חוזרי המנכ"ל בתחום הביטחון, ניהול שיגרת הבטיחות, הטיולים, הבריאות והזהירות בדרכים. יש לוודא כי חוזרים אלה נמצאים בבית הספר במקום נגיש וידוע.
במסגרת ההיערכות לשנת הלימודים יש לרענן את נוהלי השגרה, הביטחון, הבטיחות ושעת החירום בקרב צוותי החינוך ולוודא שהמידע הרלוונטי לכלל אנשי הצוות במוסד החינוכי. בכל שאלה או בקשת סיוע בנושאים אלה יש לפנות לקב"ט. למידע נוסף ראו דף היערכות לפתיחת שנת הלימודים.
בטיחות בהפסקות
יותר מ-60% מהתאונות בבית הספר מתרחשות בשעת ההפסקה. בטיחות התלמידים בעת ההפסקה נשמרת באמצעות בקרה של צוות בית הספר ובעזרת תלמידים תורנים. לקריאה נוספת ראו
מידע בנושא בטיחות בהפסקה. במקרה של פגיעה או פציעת תלמיד, יש לפנות למוקד שירותי עזרה ראשונה לתלמידים בטלפון 1700-550-096. בכל מקרה של פינוי תלמיד, בשגרה או בחירום, יש ליידע את הורי התלמיד על הפינוי, ולהסדיר ליווי לתלמיד על ידי מבוגר, אלא אם כן אחד מהורי התלמיד הגיע ללוות אותו.
מבדקי בטיחות במוסדות חינוך
מבדקי בטיחות במוסדות חינוך מהווים כלי ניהולי מקיף לשמירה על רמת בטיחות נאותה וצמצום סיכוני בטיחות במוסדות החינוך. לצורך פעילות מקצועית, רחבת היקף, סטנדרטית ובעלת השפעה הוכנו רשימות בקרה מקצועיות ומפורטות. תהליך בדיקה מובנה ושיטתי בודק את מצב הבטיחות הפיזית של המוסד (בית ספר, גן ילדים, פנימייה, כפר נוער). הליך המבדק מתבצע לפי רשימת מבדק מובנית וקבועה. בתום המבדק מוציא עורך המבדק דוח בטיחות מסכם לגורמים האחראיים והמפקחים על הבטיחות במוסד ומגדיר את קדימות הטיפול במפגעים שאותרו. לרשימה מנחה לעריכת מבדקי בטיחות במוסדות חינוך, למידע מורחב ראו דף מבדקי בטיחות בפורטל רשויות ובעלויות חינוך.
על הפרק
קידום בטיחות
במשרד החינוך גובשה תוכנית חינוכית מערכתית רב שנתית לבטיחות ילדים, שמטרתה לצמצם את שיעור ההיפגעות של ילדים מתאונות בישראל. לפרטים ראו דף תוכנית חומש למניעת היפגעות ילדים.
נושאי בטיחות נוספים
קישורים
חוזרי מנכ"ל
מחזור הזמנים
"מחזור הזמנים לבטיחות" - עלון מקצועי המפורסם לאורך השנה ומכיל הנחיות בטיחות בהקשר לעונות השנה והחגים