צוות מרום משתלב בבית הספר כדי ללמוד מקרוב על מוסד הלימודים ועל ההון האנושי הפועל בו. כניסת הצוות מחייבת שיתוף פעולה מלא עם המנהל ועם צוות המורים. בדף זה תמצאו מידע על אבחון ארגוני, על גיבוש תוכנית פעולה שנתית, על תהליכי הערכה, מעקב, בקרה ועוד.
כניסת צוות מרום לבית הספר
תהליך הכניסה של צוות מרום לבית הספר הוא תהליך הסתגלותי שבו המדריך והיועץ של צוות מרום ומנהל בית הספר לומדים לשתף פעולה. התהליך נמשך עד שצוות מרום מתמקם בתפקידו ושותפי התפקיד בארגון (המדריך, היועץ, המפקח, המנהל, הצוות המוביל ועוד) מבינים את תחומי אחריותו, מעמדו של צוות מרום, הערך שהוא יכול לספק ובאילו נושאים נכון לפנות אליו.
תהליך הכניסה של מדריך מרום והיועץ הארגוני לבית הספר מורכב מכמה שלבים אשר יכולים לאפשר הסתגלות מהירה וליצור בהירות ואמון בנוגע לתהליך:
בתי ספר במיקוד רוויים בגורמים מתערבים וצוות מרום הוא חלק מצוות של מערך הגורמים המתערבים. במהלך ההתמקמות צפים אתגרים וחששות לגיטימיים. תוכנית מרום מסייעת ביצירת מנגנונים סדורים עם מדדי הצלחה מפורשים וביצירת מוקד שליטה פנימי ובעלות של צוות בית הספר על תהליך השינוי.
לקריאה נוספת על כניסת צוות מרום לתפקיד והתמקמות בבית הספר ראו תלקיט לעבודת המדריך ואוגדן לעבודת היועץ הארגוני.
אבחון ארגוני
אבחון ארגוני הוא תהליך מורכב שאמון עליו היועץ הארגוני. לאבחון הארגוני חשיבות רבה מכיוון שהוא כמו כריתת חוזה בין היועץ הארגוני למנהל ולשאר חברי הארגון. האבחון מבסס את התמקמות היועץ הארגוני וגורמים מתערבים נוספים, מסייע ברתימה ארגונית של סוכני שינוי פוטנציאליים, נוסף על אלו הרשמיים, וביצירת מוטיבציה לשינוי בקרב מעגלים נוספים.
מטרות האבחון הארגוני
המטרות המרכזיות של האבחון הארגוני הן ליצור תמונת מצב ארגונית רחבה, לזהות פערים בעשייה ותחומים הדורשים שינוי יסודי, לבחון התאמה בין מערכות הארגון, לרתום את השותפים ולבנות אסטרטגיה פרו-אקטיבית לצמיחה ארגונית ולקידום האפקטיביות הבית ספרית.
שלבים בתהליך האבחון
תהליך אבחון איכותי ותוצר אבחוני ממוקד (הדוח האבחוני) מהווים יחד נדבך ראשון וחשוב בתהליך ההתערבות אשר כולל שלושה שלבים מרכזיים:
שלב א' - תיאום מוקדם מדריך ויועץ ארגוני
שלב ב' - תכנון תהליך האבחון בשיתוף המנהל
שלב ג' - יישום והטמעה של תהליך האבחון
גיבוש תוכנית עבודה שנתית
תוכנית העבודה היא תוצר של חשיבה תכנונית וחשיבה תוצאתית. התהליך התכנוני הוא תהליך חשוב הטומן בחובו הזדמנות פז ללבן את התפיסה החינוכית, את התוצאות הרצויות, לתכנן יחד את המעשה החינוכי שיוביל אליהן, לגייס את כל השותפים וליצור שפה משותפת ומוטיבציה. היערכות מוקדמת ותכנון מיטבי של תהליך בניית תוכנית העבודה יסייעו במיקוד בפעולות הנדרשות, בהקצאת משאבים מיטבית ובזיהוי המשימות המרכזיות להשגת היעדים.
שלבי גיבוש תוכנית העבודה
תחילה יש לגבש תמונת מצב בנוגע לצורכי בית הספר על ידי מציאת הפער בין הרצוי למצוי. לאחר מכן יש למקד את בחירת היעדים המרכזיים ולגבש תוכנית עבודה הכוללת מדדי תוצאה ומדדי תפוקה ברורים ואת כלל השותפויות. תוכנית העבודה צריכה לשמש כלי עבודה לניהול השינוי המצריך תהליך מתמיד לבחינת התכנון מול הביצוע, לדיוק המענים והיעדים לשם השגת התפוקות הרצויות.
שגרות וסדירויות
המנגנונים, המבנים המערכתיים והסדירויות הארגוניות הם השלד הארגוני לעבודה אפקטיבית בכל בית ספר. בבתי הספר של מרום החשיבות של מיסוד המנגנונים כפולה ומכופלת. תחילה יש לייצר שלד ארגוני לעבודה אפקטיבית ובד בבד להניח תשתית לשינוי ארגוני ומנופים לשינוי.
קיימים מנגנונים חיצוניים, פנימיים ומשולבים הרלוונטיים לבתי הספר בתוכנית מרום. למפגשים סדירים עם גורמים שמחוץ לבית הספר יש חשיבות רבה ליצירת הזדמנויות של רתימה, לגיטימציה, תוקף חיצוני והכנה מעמיקה וממוקדת. לשילובם של המנגנונים החיצוניים עם מנגנונים פנים ארגוניים יש משמעות רבה מכיוון שתהליך השינוי במרום מחייב התגייסות של כל צוות המורים. היכולת ללכד את חברי הצוות ולייצר תקווה לשינוי דורשת זמן משותף. המפגשים האלו נועדו להגדיר מהו היעד המשותף ולהסכים על דרכי הפעולה, ובעיקר כדי לוודא שכל השותפים מוכנים להירתם יחד להתגבר על הקשיים. המנגנונים הפנימיים המהודקים כדוגמת ישיבות צוותים מקצועיים, בניית לוח משימות שנתי (גאנט) ומיסוד צוות ניהול, הם אלה המגבירים את ההסתברות שנצליח לעמוד ביעדים באופן מיטבי.
להרחבה ולמידע נוסף על הצב"ם הבית ספרי.
תהליכי הערכה, מעקב ובקרה
תהליכי הערכה, מעקב ובקרה הם אבן דרך משמעותית בעבודה בבתי ספר במיקוד.
תהליכי ההערכה נעשים בשלבים השונים ולאורך כל תהליך הליווי יחד עם השותפים לדרך.
ישנם תהליכי הערכה הוליסטיים הנעשים בכניסה לתוכנית על ידי המדריך והיועץ לשם היכרות והתמקמות ולשם קביעת מטרות בית ספריות (כגון שאלון תמ"י ושאלון סקוֹ"פ, ראו בדף כלים וחומרים בתוכנית מרום). הערכת תהליכי מרום בבית הספר על ידי הצוות הבית ספרי ועל ידי מדריך ויועץ מרום נעשים גם במטרה לקבל תמונת מצב עדכנית ומקיפה ביחס לביצוע תוכנית העבודה, ובעיקר לשם הגברת האפקטיביות של התהליך הכולל תובנות להמשך הדרך יחד עם צוות המורים. במצב כזה, צוות המורים הופך לארגון לומד השותף בתהליך ההערכה ומחויב ליישום ההמלצות.
קישורים