"אוף , אין לי מה לכתוב" .מי מאיתנו ההורים או המורים לא שמע טרוניה זאת מלווה בכעס בתסכול מפי ילדיו/תלמידיו בשעה שהתבקשו לכתוב חיבור או סיפור. מי לא מעוניין לעזור לילדיו ולתלמידיו להתגבר על הרתיעה מכתיבה? מי לא מעוניין למצוא דרך כיצד לטעת בהם את חדוות היצירה שיש בכתיבה?
המכשולים העיקריים בדרך ההבעה של תלמידים היא אוצר מילים דל , דלות ברעיונות וחוסר בטחון ביכולת ביטוי.
תוכנית "הצבי עופרים" על שם צבי כורך ז"ל שפיתח את השיטה נותנת מענה לבעיות אלו ומביאה את הילדים להתגבר על הקשיים.
התוכנית מציעה מודל הוראה חוויתי ערכי ודידקטי הכולל את ארבע אופנויות השפה – האזנה, דיבור, קריאה וכתיבה בשילוב הבעת רגשות , תנועה ומשחק.
התוכנית מותאמת ליעדי החינוך הערכי וליישום הסטנדרטים, ההישגים הלימודיים הנדרשים בתוכנית הלימודים, בשכבות הגיל השונות. נציין שלושה מהם:
הראשון, האזנה ודיבור למטרות שונות, בתוכנית "עופרים" נלמד להאזין, לשחזר אירועים,להשתתף בשיחה ובדיון, להביע עמדה אישית.
השני, כתיבת טקסטים למטרות שונות ולנמענים שונים , בתוכנית "עופרים" נלמד כתיבת סיפור שיש בו : התפתחות עלילה עם אירוע מאתחל, סיבוך, שיא, התרה, תוך כדי אפיון דמויות , הבעת רגשות והתייחסות לערכים.
השלישי, הפקת טקסטים כתובים תקינים מבחינה לשונית והולמים מבחינה תקשורתית, בתוכנית "עופרים" נלמד לפתח את היכולת בשימוש באוצר מילים עשיר ומגוון ההולם את הנושא, הנמענים והמטרה, תחביר נכון וכתיבה על פי המוסכמות .
עיקר העבודה להביא להתנסות בשפה תוך כדי הנאה וחוויה באמצעות פעילות חוויתית דרך סיטואציות ותרגילי משחק אנו מביאים את הילד למיצוי יכולתו, לעבודת צוות, להרחבת הלשון בתדירות ובהתמדה ובעיקר מחדירים הנאה ושמחה . וכבר נאמר במקורות:"מתוך שמחה מתחדד הלב ומתרחב השכל"(אבות קהתי ו')
מייחד את השעורים בדרך זו הם משחקי התפקידים ופיתוח אוצר מילים , הילדים ממחיזים סצנות קצרות מתוך הסיפור בדרך של הצגה דו שיח , פנטומימה תוך שימוש באוצר המילים הנבנה תוך כדי שיעור על פי מילות המטרה שתכנן המורה.
בעקבות השיעור נמצאים בידי הילד אמצעים לכתיבה- רעיון, אוצר מילים , מבנה סיפורי . הוא מתבקש להעלות על הכתב סיפור , הוא נותן שם לסיפור ויש לו את האפשרות לרקום עלילה שונה דומה או זהה לזאת שנלמדה בכתה.
תלמידים שלמדו בדרך זאת הגיעו להישגים מרשימים בכתיבה.