השנה ככל הנראה תהיה שונה מכל שידענו והכרנו ונדרש להתמודד עם אי וודאות ושינויים תכופים, כאנשי אמונה ברור לנו שכל ההתרחשויות מאת ד" הן ולטובתינו, מדויקים לנו וחלק משליחות חיינו.
התקווה ,האמונה והאופטימיות הם מרכיבי חוסן חיוניים אך עבורינו הם משנת חיים וחלק מהוויתינו. ההתבוננות על המציאות מתוך נקודת מוצא אמונית מסייעת בפיתוח חוסן אמוני. אנו מאמינים שקב"ה שהעמיד אותנו בניסיון זה גם נתן לנו את הכוחות לצלוח אותו ולצמוח ממנו. ההכרה שהקבה מנהיג את המציאות ואת כל המאורעות של הכלל והפרט נוסכת בנו בטחון וכוחות ומאפשרת לנו להתמודד מול אתגרי התקופה ולצמוח מתוכם.
בהיר לנו שבעזרת ד" גם השנה נמשיך לצמוח, להצמיח ולהגשים חלומות. אחריות גדולה מוטלת עלינו להטמיע מסרים אלו של אמונה וחוסן במרחבי ההשפעה שלנו ולהיות הסמן הימני המשדר עוז וגבורה, ביטחון ואמונה.
מול הרוחות המנשבות לא ניצור חומות ונתבצר בהם אלא נבנה תחנות כוח וניצור מהן אנרגיה של עשייה ברוכה, בונה ורבת רושם.
מעגלי ההשפעה שלנו לא השתנו אלא שיש להגמיש ולדייק את דרכי העבודה למצב העכשוי.
המעגל האישי והמשפחתי- חשוב שנקפיד לשמור על עצמנו והיקרים לנו פיזית ורגשית, שנטעין את עצמנו בכוחות כל אחד בדרכו ובהתאם לצרכיו. שאנו על מקומנו ובטוב אנו יכולים לפעול מיטבי ומשמעותי.
מעגל הצוות- לספק למורים מקום בטוח של שיכות ושותפות, חיזוק לכידות צוותית, מפגשי הפוגה ואיוורור, התעניינות אישי ומתן מענה לצרכים אישיים, עדכונים שוטפים.
מעגל ההורים- שיתוף עקבי, קצר וממוקד במידע, ליווי אישי בהתאם לצרכים, הקשבה לצרכים העולים מהשטח.
מעגל התלמידים- התעניינות אישית רציפה בהשתתפות כל אנשי הצוות, לעודד השתתפות קבועה ופעילה בזום, לקיים שיח רגשי בקבוצות קטנות ובהרכב כיתתי, לעקוב אחר מנותקי הקשר ולזהות מצוקות.
שלומינו ושלום לתלמידינו שזורים זה בזה,
"שלומי קשר בחוט אל שלומך" מיטיבה לתאר זלדה מישקובסקי בשירה.
להלן מספר הצעות כדי לשמור על שלומינו בתקופת הקורונה מתוך כך גם לחזק את תלמידינו ולנסוך בהם בטחון, חוסן ותקווה.
- נירמול רגשות - זה לגיטימי ונורמלי בתקופה הזו להרגיש רגשות שליליים (כמו פחד, עצב, בדידות, אי וודאות), ולכן אפשרו זאת לעצמכם ולתלמידים.
- שיתוף - אל תישארו לבד, דאגו לשתף אחרים. שיתוף אחרים זו בריאות נפשית. בשביל התלמידים אנו "צוק איתן", ומולם עלינו לשמור על אופטימיות ורגיעה אך חשוב למצוא את המקום והזמן המתאימים לשיתוף כנה ומרפא.
- פרספקטיבה - ניתן להיזכר מהתמודדויות מהעבר שההתמודדות היא תמיד בצורה של גל- הקושי עולה בתחילה ואז הוא מתחיל לרדת. נשמור על פרספקטיבה ונזכיר גם לתלמידים כי גם זה יעבור.
- מה עבד לנו בעבר - לכל אחד מאתנו יש חוסן, וזה הזמן להזכר במה עזר לנו עד היום. נזכור איך התמודדנו במשברים קודמים, ואיזה מיומנויות עזרו לנו. נזמין גם את התלמידים להזכר מה עזר להם בעבר שיוכלו ליישם זאת גם כעת.
- נעבור זאת יחד - נזכר בחוסן המשפחתי, הקהילתי והבית ספרי שלנו. אנו לא לבד! כולנו באותו המצב ונעבור את זה יחד.
- תקווה – כאנשי אמונה ברור לנו שהכל לטובה, שיש טוב שמתגלה כבר כעת ואנו תקווה לטוב גלוי שיאיר את חיינו. תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר. מגפת הקורונה תחלוף כפי שהיא הגיעה ובחסדי ה" נצא ממנה בריאים ושלמים.
- הפחתת מתח – נזהה ברמת ההתנהגותית מה הדברים שעוזרים לנו להפחית מתח ולחץ באופן בריא . האזנה למוסיקה? תפילה? פעילות גופנית? שיחה עם חבר, מורה או בן משפחה? מבט החוצה דרך החלון?
- שגרה - נייצר שגרה יומית קבועה לעצמנו ולתלמידים. בימים שאין שגרת לימודים מוכרת נדאג לייצר שגרה חלופית המפחיתה חרדה ומקנה בטחון ויציבות.
- שכלול מיומנויות אישיות – נשקיע בימים אלו בשכלול מיומנויות אישיות שבכוחם לסייע בהתמודדות העכשוית, כמו היכולת לשאת אי וודאות ולהירגע, חיזוק תקשורת בינאישית פתוחה ובריאה וכישורי פתרון בעיות. ננצל את המשבר ללמד התלמידים מיומנויות וויסות וניהול רגשות שיסייעו להם לכל אתגרי החיים.
- צמצום חשיפה לחדשות ולצפייה מבוקרת במדיה – חשיפה מוגברת לחדשות מחלישה אותנו ומערערת, מבוגרים וילדים כאחד. חשוב שנוודא שתלמידינו אינם חשופים בצורה בלתי מבוקרת לחדשות ולתכנים שאינם תואמי גיל. חיוני לתווך לילדים את המציאות הקיימת בצורה עניינית , באופן אמין אך פשוט ואופטימי תוך תחושה שהמבוגרים הקרובים להם אינם חסרי אונים מול המצב.
לפניכם עושר של חומרים ורעיונות שיכולים לסייע במשימותינו השנה אל מול מעגלי ההשפעה השונים במרחב הבית ספרי.
- סדנאות לחדר מורים
- שיעורים ליסודי ולעל יסודי
- תדריכי היחידה שנכתבו לימי הקורונה
- סרטונים שניתן לשלב בפעילויות השונות.
ניתן לפנות למדריך תחום משבר, חירום ומניעת אובדנות במחוז שלכם בכל שאלה ובקשה.