במערכי מחקר בהם מתוכנן להיאסף מידע מתלמידים ו/או על אודותיהם במספר מועדים/ ממספר מקורות מידע, קיימות שיטות שונות לאיחוד כלל הנתונים שיאספו מאותו/ה נבדק/ת
להלן ייסקרו מספר אפשרויות, תוך הבהרת דגשים אתיים אליהם ראוי להתייחס בשיטה הנבחרת:
1. תיעוד פרטים מזהים של הנבדק/ת בנתונים הנאספים (כגון שם, מספר תעודת זהות, מספר טלפון)
שיטה זו מצמצמת משמעותית את הסיכון לטעויות בהצלבת המידע, הקיים בפרט במצבים בהם פער הזמנים בין שתי מדידות הוא גדול וכן כאשר נדרשת הצלבה בין מספר מקורות מידע.
דגשים אתיים
- נדרשת הסכמה מדעת של ההורים להכללת ילדם במחקר הכולל איסוף מידע מזוהה (חתימה על כתב הסכמה);
- שמירה קפדנית על חסיון הנתונים המזוהים תוך אבטחתם על פי נהלי האבטחה הנדרשים שקבע משרד החינוך;
- יש לשאוף להמיר את הנתונים המזוהים בקוד שרירותי, כך שתתבצע הפרדה בין רשימת הנבדקים המזוהה לבין הנתונים שנאספו (מהם יוסר הזיהוי). במקרים בהם נחוץ לשמור על נתונים מזוהים לאורך זמן (כמו למשל במקרה של ביצוע צילומי ווידיאו), על עורך/ת המחקר להתחייב למשרד החינוך, לנבדקים ולהוריהם (במקרה של תלמידים) על המועד האחרון, שעד אליו יוחזקו על ידו/ה נתונים אלה, טרם השמדתם. ככלל, ראוי להשמיד נתונים מזוהים המשמשים לצורכי מחקר מיד עם תום עיבוד הממצאים ולא יאוחר מ- 3 שנים ממועד סיום איסוף המידע.
- הנתונים המזוהים ישמשו אך ורק לצורכי המחקר הספציפי הנוגע בדבר;
- הנתונים המזוהים, במתכונתם הגולמית או המעובדת, לא יועברו לאף גורם מחוץ לצוות המחקר (אף לא להורי הנבדקים או צוות בית הספר) מבלי שניתן על כך אישור על ידי לשכת המדען הראשי;
- פרסום ממצאי המחקר ייערך באופן שאינו מזהה את הנבדקים או את המוסד החינוכי, שבמסגרתו/באמצעותו נאסף המידע;
- במקרה של מחקר אורך בו משתתפים תלמידים במשך יותר משנת לימודים אחת, יש לבחון בכל שנת לימודים בה מתוכנן להיאסף מידע את עמדת ההורים וילדם לגבי המשך ההשתתפות בפעולות מחקריות הכוללות איסוף מידע מזוהה. מהשנה השנייה ואילך , לאחר שניתנה בשנה הראשונה הסכמה מדעת לגבי ההשתתפות בכללותה, ניתן לבחון את עמדת ההורים באמצעות 'טופס התנגדות': הורים שהסכימו להשתתפות ילדם במחקר לפני תחילתו, אך מתנגדים להמשך ההשתתפות שלו/ה בשנה עוקבת יונחו על ידי עורך/ת המחקר להעביר לבית הספר כתב התנגדות החתום על ידם;
- בעת איסוף המידע יש להקפיד הקפדה יתירה, שהנתונים יימסרו ישירות על ידי הנבדק/ת לנציג צוות המחקר ללא תיווך של גורם אחר כלשהו מהמוסד החינוכי או מחוצה לו.
2. הצלבת מידע באמצעות קוד המופק על ידי הנבדק/ת, שאינו מאפשר את זיהויו/ה על ידי אחרים
בשיטה זו, הנבדק/ת מונחה במועד איסוף המידע הראשון לציין בנתונים שייאספו ממנו קוד שרירותי אותו יתבקש לשחזר במועד/י איסוף המידע הנוסף/ים.
יתרונה העיקרי של השיטה הוא, שלא נעשה במסגרתה שימוש כלשהו בפרטים מזהים של הנבדקים, מה שעשוי לסייע מהבחינה המתודולוגית להגדיל את שיעור ההשתתפות במחקר (בהשוואה למצב בו נאספים נתונים מזהים) ומהבחינה האתית- להקטין את הסיכון הכרוך בפגיעה בפרטיותם של הנבדקים.
מצד אחר, השיטה אינה נותנת מענה להצלבת המידע הנדרשת במצבים בהם מבוקש לאסוף נתונים על אודות הנבדק/ת ממקורות מידע שונים (כגון שאלון למורה בו מבוקשת התייחסותו/ה לתלמיד/ים ספציפי/ים הנבדקים במסגרת המחקר). כמו כן, בשימוש בשיטה עלול להיווצר סיכון לטעויות ברישום הקוד השרירותי הנובעות מקשיים בשחזורו על ידי הנבדק/ת
דגשים אתיים
- יש לוודא, שהקוד הנרשם אכן אינו מאפשר את זיהוי הנבדק (אין לאפשר, למשל, רישום של מספר טלפון מלא);
- יש לשאוף להנחות את הנבדק/ת לגבש קוד, שיקל עליו לשחזרו ובכך לצמצם את הסיכון ברישום קוד שאינו זהה במועדי איסוף המידע השונים על ידי נבדק/ת ספציפי/ת. עדיף, כי לא יידרש מהנבדק/ת לזכור במועד איסוף המידע השני מהו הקוד שרשם במועד הראשון. במקום זאת, ניתן לבקש מהנבדק/ת לציין בכל מועד צרוף של אותיות ו/או ספרות של נתונים הזמינים לו/ה, אינם משתנים לאורך זמן ושאין בצרוף כדי לאפשר את זיהויו/ה. לדוגמה, ניתן להנחות כך: 'נא ציין/י את האות השנייה בשמה הפרטי של אמך, את הספרה האחרונה במספר הטלפון הנייד שלך ואת שתי האותיות האחרונות בשמו הפרטי של אבי אמך (סבך מצד האם)';
- יש להסביר במכתב הפנייה להורים (במקרה שהנבדקים הם תלמידים) באופן ברור את שיטת ההצלבה, תוך הדגש כי לא יתועד במסגרת המחקר כל פרט שיש בו כדי לאפשר את זיהוי המשתתפים בו;
- יש להימנע משימוש בשיטה זו במקרה שהנבדקים הם ילדים בגיל הרך או בכיתות הראשונות של בית הספר היסודי.
3. הצלבת מידע באמצעות קוד המופק על ידי נציג/ה צוות המוסד החינוכי בו/באמצעותו מתבצע המחקר
בשיטה זו , צוות המחקר אינו מחזיק בנתונים מזהים של הנבדקים. רשימת הנבדקים מוחזקת על ידי נציג/ת צוות המוסד החינוכי, אך האחרון/ה אינו חשוף לנתונים עצמם, שהגישה אליהם מוגבלת לצוות המחקר בלבד.
לאחר קבלת רשימת הנבדקים מעורך/ת המחקר, נציג/ת המוסד החינוכי יתבקש להמציא קוד שרירותי לכל נבדק/ת ולהחזיק ברשותו/ה את הרשימה עם הקודים עד תום איסוף הנתונים.
במועד איסוף המידע מהתלמידים הנציג/ה הנ"ל יציין/תציין בשאלון/דפי תיעוד של כל נבדק/ת את הקוד המתאים לנבדק/ת על פי הרשימה המוחזקת על ידי הנציג/ה. כמו כן, יציין קוד זה בשאלונים/דפי תיעוד המיועדים להיאסף ממקורות אחרים על אודות אותו/ה נבדק/ת.
בתום איסוף המידע ישמיד/תשמיד נציג/ת הצוות החינוכי את רשימת הנבדקים המכילה את הקודים הנ"ל.
יתרונה של השיטה הוא ביכולת להצליב מידע שנאסף על אודות אותו/ה נבדק/ת ממקורות מידע שונים, מבלי שהנתונים יהיו ניתנים לזיהוי (לצוות המחקר מועברים נתונים מקודדים, בעוד שרשימת הנבדקים הכוללת את הקודים שניתנו מושמדת על ידי נציג הצוות החינוכי לפני מסירת הנתונים לצוות המחקר).
עם זאת, בשונה משיטה ב', שיטה זו פחות מתאימה להצלבת מידע שנאסף במועדים שונים, שכן, כל עוד נשמרת רשימת הנבדקים הכוללת את הקודים- פוטנציאל הזיהוי של המידע הנאסף קיים אף אם לצוות המחקר אין אפשרות לזהות את הנבדקים בעצמו (אלא בסיוע הנציג/ה המחזיק/ה ברשימה), מה שמחייב קבלת הסכמה חתומה מדעת של ההורים לצורך הכללת התלמיד/ה במחקר.
דגשים אתיים
- יש לוודא שהנבדק/ת ימסור/תמסור את השאלון/דפי התיעוד המקודד/ים ישירות לידי נציג/ת צוות המחקר;
- יש להסביר במכתב הפנייה להורים באופן ברור את שיטת ההצלבה, תוך הדגש כי לא יתועד במסגרת המחקר כל פרט שיש בו כדי לאפשר את זיהוי המשתתפים בו;
- על עורך/ת המחקר להסביר באופן ברור לנציג/ת הצוות החינוכי המיועד להכין את הרשימה המקודדת כיצד יתבצע ההליך וכן לוודא, בעקבות ההסבר, כי הנציג/ה הנ"ל מסכים/ה מרצונו/ה החופשי לבצע את כלל הפעולות הנדרשות ממנו/ה לצורך הצלבת המידע, מבלי שיופעל עליו/עליה כל לחץ לבצען מצד עורך/ת המחקר או מצד הנהלת המוסד החינוכי.
הערות
- אם במסגרת המחקר מתוכננים להתבצע צילומי ווידיאו או הקלטות קוליות של הנבדקים מומלץ, לצורכי הצלבת מידע של ההקלטות/ הצילומים עם נתונים נוספים, להשתמש בשיטה א' שלעיל.
- שימוש בשיטות ב' או ג' אינו מבטיח את האפשרות לבחון את עמדת ההורים לגבי השתתפות ילדם במחקר על סמך 'אי התנגדות' . הדבר מותנה באפיונים נוספים של המחקר, כגון: רגישותם של הנושאים הנבדקים, מאפייני האוכלוסייה הנבדקת, שימוש במכשירים שאינם בשגרה.
- במקרה שמתוכננות להתבצע במסגרת המחקר מספר תצפיות , ניתן באופן עקרוני לבצען תוך הצלבת מידע של הנצפה על כל נבדק/ת מבלי לתעד פרטים מזהים של הנבדקים. זאת, באמצעות רישום קוד שרירותי על ידי התצפיתן/ית לכל תלמיד/ה נצפה.
אם לא חלו שינויים בסדרי הישיבה של הנבדקים במועדים השונים של התצפיות, ניתן לבצע את ההצלבה הנדרשת ללא תיעוד של פרטים מזהים. יובהר, כי התצפית כשלעצמה אינה בבחינת פעולת איסוף מידע מזוהה, כל עוד לא תועדה באמצעות הקלטות, צילומים או רישומים המזהים את הנבדקים.