אחד מתפקידיה המרכזיים של לשכת המדען הראשי במשרד החינוך הוא התווית המדיניות האתית, שעל פיה ייבחנו בקשות לביצוע מחקרים במערכת החינוך.
לצורך החלת מדיניות מיטבית בנושא זה, גיבוש ההנחיות האתיות מתבצע תוך שותפות מתמדת בשיח בין לשכת המדען הראשי לבין חוקרי חינוך במוסדות להשכלה גבוהה, נציגי ועדות האתיקה במוסדות אלה ויחידות המטה במשרד.
על בסיס מפגשי שיח שהתקיימו בשנים 2021-2019, גובשו הוראות הקבע לביצוע פעילות מחקרית במערכת החינוך ופורסמו באתר המנהלת הכללית של משרד החינוך ביום 13 בינואר 2022 (הוראת קבע 0281).
ההוראות מתייחסות לביצוע מחקר או לשימוש במידע לצורכי מחקר בהשתתפות אחת או יותר מקבוצות אלה: ילדים בגני ילדים, תלמידים בבתי ספר, הורים לילדים בגני ילדים או בבתי ספר, בעלי תפקיד במסגרות חינוך שבפיקוח משרד החינוך או ביחידות המטה של המשרד.
לקריאת הוראות הקבע הנ"ל
לקריאת הוראת הקבע בשפה הערבית
הגשת בקשות להיתר באמצעות המערכת המקוונת
המערכת המקוונת לקליטה של בקשות להיתר נבנתה במטרה לייעל את הליכי הטיפול בבקשות, ועל ידי כך, בין היתר, לקצר את הזמן הנדרש לביצוע המחקרים.
כמו כן, מיועדת המערכת לאפשר למגיש/ת הבקשה להתעדכן באופן עצמאי על התקדמות הטיפול בבקשה, להקל עליו בהגשת בקשות נוספות בעתיד ואף לאפשר צפייה בבקשות קודמות, אם הוגשו כאלה בעבר באמצעות המערכת המקוונת. לצורך זאת, יש להגיש בקשות להיתר לביצוע מחקר רק באמצעות המערכת המקוונת.
לפני הגשת הבקשה חשוב לוודא שהפעולה המבוקשת לביצוע אכן מחויבת בהיתר ושהיא גם עומדת בהוראות הקבע לביצוע מחקר במערכת החינוך מיום 13 בינואר 2022 המפורטות כאן.
כמו כן, יש לצרף לבקשה את המסמכים הרלוונטיים: מסמכים שיש לצרף לבקשה.
ניתן להפנות שאלות בנושאים הנ"ל לכתובת הדוא"ל: madan@education.gov.il
הנושאים בהם חלו השינויים המרכזיים בהוראות הקבע המעודכנות בהשוואה להוראות הקודמות
-
עמדות הורים בנוגע להכללת ילדים במחקר
-
בקשה לביצוע מחקר במסגרת עבודה סמינריונית לתואר ראשון/שני
-
שימוש אקדמי בנתונים שאסף עובד הוראה במוסד החינוכי שבו הוא מועסק
-
הפעלת תכנית התערבות במסגרת מחקר
-
תגמול חומרי למשתתפי המחקר
מחקר בחינוך המיוחד
פרוט השינויים
עמדות הורים בנוגע להכללת ילדם במחקר
ההוראה מבחינה בין שלושה מצבים :
א. מצב בו מתחייבת הסכמה מדעת בכתב של ההורים ('הסכמה אקטיבית') לצורך הכללת ילדם במחקר המיועד להתבצע במוסדות חינוך או באמצעותם. הסכמה מסוג זה נדרשת בכל אחד מהמקרים הבאים (ביחד או לחוד):
-
המחקר עוסק בנושאים רגישים (כגון מצוקה נפשית, אלימות)
-
הנבדקים הם ילדים בגני ילדים
-
לצורך המחקר מיועד להיאסף מידע במסגרת פרטנית
-
המחקר מתמקד בתלמידים ספציפיים
-
במסגרת המחקר מתוכננת הערכה סוציומטרית
-
המחקר כולל פעולה המחייבת אישור ועדת הלסינקי של משרד הבריאות
-
המחקר כולל שימוש במכשיר שאינו משמש את התלמיד בשגרת יום הלימודים
ב.מצב בו ניתן ליידע את ההורים בדבר המחקר המיועד לביצוע במסגרת החינוכית בה לומד ילדם, מבלי לבקש מהם להביע את עמדתם בנוגע לכך. מקרה זה חל על ביצוע תצפיות לא מתערבות במסגרת כיתתית או קבוצתית במהלך יום הלימודים, מבלי שיתועד במהלכן כל פרט המזהה תלמיד, ובלבד שכמות התצפיות לא תעלה על שלוש.
ג.מצב בו לא מתחייבת הסכמה מדעת בכתב של ההורים (כמפורט בסעיף א' שלעיל) ולא מתאפשר להסתפק במכתב יידוע (כמפורט בסעיף ב' שלעיל). במקרה זה ניתן לבחון את העדר התנגדותם של ההורים להכללת ילדם במחקר. זאת, באמצעות כתב התנגדות אותו יונחו ההורים המתנגדים להעביר למוסד החינוכי תוך שבעה ימים מיום הפצת המכתב בקרבם.
בקשה לביצוע מחקר במסגרת עבודה סמינריונית לתואר ראשון או שני
ההוראה קובעת, כי הבקשה תידון רק במקרה שהיא מתאימה לטיפול במסגרת 'המסלול הירוק לבחינת בקשות להיתר' או במקרה שמבוקש על ידי הסטודנט/ית שימוש בנתונים אותם אסף/ה במסגרת 'מחקר פעולה' לצורכי עבודתו/ה הסמינריונית.
שימוש אקדמי בנתונים שאספו עובדי הוראה במוסד החינוכי בו הם מועסקים
ההוראה מאפשרת ביצוע של 'מחקרי פעולה' ללא צורך בקבלת היתר לכך. לעומת זאת, השימוש בנתונים שנאספו במסגרת 'מחקרי פעולה' לצרכים אקדמיים או אחרים מותנה בקבלת היתר לכך.
השימוש המבוקש כפוף לתנאים אלה:
-
הנתונים שאסף/ה עובד/ת ההוראה יעובדו כך שלא יאפשרו את זיהויו של תלמיד/ה או בעל/ת תפקיד כלשהו
-
ככל שהנתונים נאספו מתלמידים (כולל ילדים בגני ילדים) או על אודותיהם, השימוש בהם כפוף לאי התנגדות של הוריהם לכך
הפעלת תכנית התערבות במסגרת מחקר
אם מתוכננת הפעלתה של תכנית התערבות, כתוספת לתכנית הלימודים הרגילה , הפעלתה מותנית בהסכמה לכך מצדו של מנהל המוסד החינוכי הנוגע בדבר הצוותים החינוכיים המיועדים להיות מעורבים בהפעלת התכנית ו- 80% לכל הפחות מהורי התלמידים בכיתות הנוגעות בדבר.
ההוראה מדגישה, כי במקרה שתופעל לצורכי מחקר תכנית התערבות במסגרת כיתתית, לא תיפגע השתתפותו של תלמיד כלשהו בתכנית, אף אם הוריו או התלמיד עצמו לא הסכימו להכללתו בפעולות איסוף המידע המתוכננות על אודות התכנית הנבדקת.
תגמול חומרי למשתתפי המחקר
-
ההוראה מאפשרת להעניק לתלמידים המשתתפים במחקר כתמורה על השתתפותם תגמול שעלותו סמלית בעל ערך חינוכי.
-
לעובדי הוראה או להורים המיועדים להשתתף במחקר ניתן להציע תגמול כספי או שווה ערך כספי כתמורה על השתתפותם ובלבד שהמחקר במסגרתו יינתן התגמול אינו נערך בהזמנתה או במעורבותה של יחידה במשרד החינוך.
-
למעט תלמידים, ניתן להתנות את מתן התגמול בהשתתפות בכלל פעולות המחקר ובלבד שהדבר יובהר מבעוד מועד למשתתפים המיועדים ליטול בו חלק.
מחקר בחינוך המיוחד
-
לא יתקיים יותר ממחקר אחד בשנה במוסד ספציפי לחינוך מיוחד.
-
מחקר בחינוך המיוחד לא יכלול תלמידים, שלהערכת הצוות החינוכי יזדקקו לתמיכה אינטנסיבית מצדו של הצוות במהלך פעולות המחקר.
-
על עורך/י המחקר להמציא עדות מפורטת על תכנית ההכשרה שניתנה לחברי צוות המחקר לצורך ביצוע פעולות המחקר על ידם או עדות על ניסיונם של חברי הצוות בעבודה חינוכית או טיפולית עם תלמידים בעלי אפיונים הדומים לתלמידים הכלולים באוכלוסיית המחקר.
בברכת עשייה מחקרית פורה,
רוני אמיתי
מנהל תחום אתיקה של המחקרים
לשכת המדען הראשי