ד"ר איתי אשר ז"ל
הקשר בין אוטונומיה בית ספרית ולמידה: עדויות מסקרי פיזה 2012 וטאליס 2013
הממצאים שלפניכם הם תקציר של נייר רקע לפרויקט מחקר בינלאומי בנושא אוטונומיה בית ספרית ולמידה, אשר יזם המדען הראשי במשרד החינוך.
הנייר כולל סיכום של חלקים רלוונטיים בדו"חות פיזה 2012 וטאליס 2013, יחד עם כמה בדיקות גישוש של מתאם בין מדדי אוטונומיה בית ספרית ומשתני הוראה ולמידה.
החלק הראשון עונה על שאלה מתודולוגית: איך ארגון ה-OECD מגדיר ומודד אוטונומיה בית ספרית? סולמות ומדדים אלה יכולים לשמש כנקודת התחלה לפיתוח הסולמות והאינדיקטורים של אוטונומיה בית ספרית עבור פרויקט המחקר הנוכחי, על ידי תיקופם עם סולמות ומדדים מקומיים.
בחלק השני מוצגים ממצאים אודות רמת האוטונומיה הבית ספרית במדינות המשתתפות בפיזה ובטאליס, עם דגש על שבע המדינות המשתתפות בפרויקט המחקר הנוכחי. התוצאות משני הסקרים דומות מאוד, ומצביעות על בריטניה והונג קונג (שהשתתפה רק ב-PISA) כישויות המבוזרות ביותר, בעוד קנדה וסינגפור הן הריכוזיות ביותר מבין שבע המדינות. עפ"י נתוני פיזה, ישראל ופינלנד נמצאות במקומות כמעט זהים בשני האינדקסים לאוטונומיה בית ספרית: אוטונומיה בית ספרית במשאבים (בשתי המדינות מעט נטייה לריכוזיות ביחס לממוצע OECD) ואוטונומיה בית ספרית בתכנית הלימודים וההערכה (שתי המדינות נמצאות בקירוב בממוצע OECD).
בחלק השלישי מובאים ממצאים מפיזה הנוגעים ליחסים המורכבים בין אוטונומיה בית ספרית והישגי תלמידים במבחן במתמטיקה. בעקבות ממצאים אלה ובשל הדגש על "כישורי המאה ה -21", נוסף לסעיף זה ניתוח מחקרי חדש, של המתאם בין אוטונומיה בית ספרית בתכנית לימודים והערכה ובין הישגי תלמידים בפתרון בעיות יצירתי, מבחן שהועבר לראשונה בפיזה 2012. הניתוח הראה מתאם חיובי משמעותי (r = 0.59).
לבסוף, נבחן המתאם בין מדדי אוטונומיה בית ספרית והתגובות של מורים בסקר טאליס, בנוגע לדרכי ההוראה וההערכה, האמונות, החוללות העצמית שלהם ומשתנים אחרים שעשויים לתווך בנתיבים המורכבים בין אוטונומיה בית ספרית ללמידה של תלמידים. הממצאים היו די פרדוקסליים ומפתיעים.
לא מצאנו תמיכה בהשערה כי אוטונומיה בית ספרית גדולה יותר תהיה במתאם עם נטייה רבה יותר להשתמש בלמידה שיתופית, בלמידה מבוססת פרויקטים ובטכנולוגיות מידע ותקשורת. כמו כן, לא מצאנו תמיכה בהשערות הנוגעות למתאם בין אוטונומיה בית ספרית ובין שימוש בשיטות יותר "פרוגרסיביות" בהערכת הישגי תלמידים כגון הערכה עצמית או נטייה גדולה יותר לכיוון הערכה מעצבת. בחלק מהמקרים המתאם שחושב היה שלילי, כלומר בכיוון ההפוך להשערות.
עם זאת, נמצאה תמיכה בקשר בין אוטונומיה בית ספרית ובין שיתופי פעולה בין מורים בהוראה וצפייה הדדית בשיעורים לצורך משוב. כמו כן, נמצא מתאם בין אוטונומיה בית ספרית בכוח אדם ובתקצוב ובין ניצול זמן יעיל יותר בשיעור.