אמנת זכויות הילד הבין-לאומית
ב-20 לנובמבר 1989, אישרה העצרת הכללית של האומות המאוחדות את האמנה לזכויות הילד . האמנה שאושרה על-ידי מספר עצום של מדינות (192 מדינות), מהווה מעין חוק בינלאומי והיא תוצר של תהליך בין-לאומי ממושך, שתחילתו בהצהרת ג'נבה ב-1924, המשכו בהצהרת האו"ם בדבר זכויות הילד, וסיומו באשרור אמנת זכויות הילד על ידי מדינת ישראל בשנת 1991. מסמך-זכויות זה, מביא סדרת כללים, המתייחסים להישרדות, הגנה, התפתחות והשתתפות-צעירים בחיי החברה והתרבות בה הם חיים.
מערכת החינוך מחויבת ליידע את הילדים וההורים בדבר זכויות הילדים הקבועות באמנה. לשם כך ניסחה הלשכה המשפטית במשרד החינוך בשיתוף ארגון יוניסף ישראל (המשמש כזרוע של הארגון העולמי של יוניסף), כרזה של האמנה לזכויות בשפה ידידותית לתלמידים. הכרזה הודפסה בשפות עברית, ערבית, אנגלית ורוסית והופצה לבתי הספר. בנוסף, נכתבו דברי הסבר בשפה ידידותית, לאמנת האו"ם לזכויות ילדים.
אנו ממליצים לתלות את הכרזה במקום גלוי לעיני הצוות הבית ספרי ולעיני הורים ותלמידים. באמצעות תהליך הלמידה של אמנת זכויות הילד יבינו התלמידים את תחומי האחריות האישית, האזרחית והחברתית שלהם ושל אחרים בחברה.
עקרונות ביישום אמנת זכויות הילד הבין לאומית
- האמנה מותירה לכל מדינה את שיקול הדעת כיצד להתאים את הזכויות לתרבותה, לנורמות החברתיות שלה ולאמצעיה הכלכליים, אבל היא קובעת גם איסורים מוחלטים כמו איסור עבדות ילדים, איסור ענישה פיזית ואיסור עינויים.
- האמנה מאפשרת למדינה להתקדם באופן הדרגתי לקראת מימוש מלא של זכויות הילד.
- האמנה מבקשת ליישם את הזכויות מנקודת מבטו של הילד כמי שמקבל את הזכויות, ולא מנקודת מבטם של המבוגרים המעניקים לו את הזכויות.
- האמנה היא מסמך הוליסטי ואי אפשר להחילו באופן חלקי: הזכויות הכלולות בה קשורות זו בזו ואי אפשר לוותר על חלקן בלי לפגוע באחרות.
- האמנה מחייבת לידע את כלל הילדים על זכויותיהם וליישמן באופן שוויוני.
- האמנה מחייבת חינוך והסברה בקרב אנשי מקצוע במערכת הציבורית והפרטית שעוסקים בעניינם של ילדים.
- האמנה קובעת את עקרון השיתוף: לכל ילד דעה משלו, ויש לשתף אותו בקביעת גורלו תוך מתן משקל ראוי לדעתו, בהתאם לגילו ולמידת בגרותו.
- על המדינות החברות באמנה לתת דין וחשבון לאו"ם על התקדמותן ביישום האמנה.
בתי ספר יכולים להיעזר בחומרי הוראה המצויים באתר זכויות התלמיד. חומרים נוספים, כרזות, חוברות למידה ותקליטורים העוסקים בנושא, ניתן לקבל באמצעות פנייה למפקחת הארצית ליישום חוק זכויות התלמיד.
כתבה זו מבוססת על חוזר מנכ"ל (תשע"ב 2.8-1 (אמנת זכויות הילד בשפה ידידותית לתלמידים -תהליך חינוכי