רשיון נהיגה לילדים: טיפים והמלצות להתנהלות נכונה
הילד שלכם הוציא סוף-סוף את רישיון הנהיגה המיוחל ושחרר אתכם מתפקיד נהג המונית שלו, אבל יחד עם השמחה מגיעה גם הדאגה. איך להתמודד עם המצב החדש? אספנו כמה טיפים שיכולים לעזור לכם לישון טוב יותר בלילה.
קודם כול, קצת רקע: על פי החוק ילדכם יכול לגשת למבחן מעשי בנהיגה בגיל 16 ותשעה חודשים. את שיעורי הנהיגה הוא יוכל להתחיל כבר בגיל 16 וחצי. לאחר שיעבור את המבחן המעשי הוא יקבל היתר נהיגה לתקופה של שישה חודשים, שבמהלכה הוא חייב לצבור ניסיון של 50 שעות נהיגה בליווי נהג מנוסה (מדובר
ברשיון נהיגה מדורג כחלק מתהליך בינלאומי שמתרחש במדינות שונות וגם החל בארצנו). חלוקת השעות היא כדלקמן: 20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות בדרך שאינה עירונית ו-15 שעות נהיגה בלילה. בתום חצי שנה, ולאחר שתאשרו כי ילדכם צבר את 50 שעות הניסיון בליווי נהג מנוסה, יונפק לו רישיון קבוע שיהיה בתוקף לשנתיים.
כאן תוכלו למצוא פרטים נוסף על החוק.
הנתונים מעידים על כך שבני נוער שלא צברו ניסיון בהדרגה היו מעורבים בתאונות דרכים קשות. הסיבות לכך מגוונות, ובהן ביטחון עצמי מופרז, חוסר ניסיון בנהיגה, קושי להעריך סכנות אפשריות, נהיגה בהשפעת אלכוהול ועוד. לכן תקופת הניסיון שבה אתם מלווים את ילדכם חשובה מאוד ויש לה השפעה על האופן שבו תתעצב הנהיגה שלו. ככל שתהיו מעורבים יותר בתהליך הלמידה שלו כך הוא יוכל לרכוש הרגלי נהיגה טובים וזהירים ולהיפטר מהרגלים מסוכנים. בתקופה שבה אתם מלווים אותו בנהיגה כדאי להקפיד על כמה עקרונות.
- תנו דוגמה לילדכם. הילדים שלנו צופים בנו נוהגים גם כשהם יושבים מאחור. הקפידו לנהוג באופן בטוח וזהיר ושמשו מודל לחיקוי.
- הציבו כללים. הסבירו לילדכם שיוכל לנסוע באוטו המשפחתי רק אם יעמוד בתנאים שתציבו לו. כך למשל: לא לעבור את המהירות המותרת, לחגור חגורת בטיחות, לנהוג תחילה רק בשעות היום, לא לקרוא סמסים בזמן הנהיגה וכולי.
- לוו את ילדכם במגוון מצבי נסיעה. על פי חוק אתם מחויבים ללות את ילדכם בנהיגה 50 שעות, אולם אנו ממליצים כי תסעו עמו אפילו יותר. ככל שהוא יצבור יותר שעות על הכביש כך הוא יחוש מנוסה ובטוח יותר. כאשר אתם מלווים אותו הקפידו שיתנסה במגוון מצבי נסיעה. כך למשל: בשעות היום ליד הבית; בכבישים עירוניים ובין-עירוניים, ביום ובלילה; בכביש עמוס ובכביש ריק; באזורי בילוי בשעות הלילה וכולי.
- ציינו לפניו את הסכנות שעלולות להופיע בדרך. כנהגים מנוסים אתם כבר יודעים לצפות את הסכנות ולזהות את הסימנים המקדימים. הסבירו לילדכם על ההתנהגות של נהגים אחרים בכביש, ועל התנהגותם של רוכבי אופנועים, רוכבי אופניים והולכי רגל. סימנים מקדימים יכולים להיות שלטים או תמרורים בצדי הדרך, נהיגה בתנאי מזג אוויר מסוימים, אורות בלימה של הרכב העומד לפניכם, קבוצת הולכי רגל שמתקרבת למעבר חצייה ועוד.
- שוחחו עם ילדכם על נהיגה במצבים של שכרות ועייפות. הסבירו לו על האופן שבו אלכוהול ועייפות משבשים את התגובות למתרחש על הכביש והציעו פתרונות לכל תרחיש אפשרי. כך למשל, אם הוא שתה במסיבה אף שלא היה אמור, הוא יכול לחלוק מונית עם חבריו חזרה.
- גלו הבנה ללחץ, תנו הערות בונות וסיימו בפידבק חיובי. לפני שאתם יוצאים ללוות את ילדכם בנסיעה ודאו שהציפיות שלכם ממנו מציאותיות ונסחו היטב את הביקורת שלכם על הנהיגה שלו: הקפידו שתהיה עניינית, ספציפית ולא צינית או שיפוטית. כמו כן רצוי שתתנו אותה רק בסוף הנסיעה ולא במהלכה.
נכתב בשיתוף האגף לזהירות ובטיחות בדרכים