"אל תיתן לאלכוהול לנהוג במקומך"
ראש השנה האזרחית בפתח ופעמים רבות הוא מלווה בשתיית משקאות אלכוהוליים העלולה לגרום להתנהגות מסוכנת בכביש בקרב הנהגים ובמיוחד בקרב נהגים צעירים.
נהגים צעירים בני 24-17 שבדמם אלכוהול עלולים להיות מעורבים יותר בתאונות מנהגים אחרים שבדמם רמת אלכוהול דומה. מעורבותם של נהגים צעירים בתאונות, כתוצאה מנהיגה תחת השפעת אלכוהול, גבוהה פי 1.5 משיעור מעורבותם של נהגים בגילאי 44-25 ופי 3 ביחס לנהגים בגילאי 64-45. הדבר נובע מהשילוב של חוסר מודעות להשפעת אלכוהול, לבין מאפייני התנהגות נוספים של נהגים צעירים, כגון לחץ חברתי, היסח דעת, חוסר ניסיון בנהיגה ועוד.
חשוב, חשוב, חשוב
- חשוב לצייד את התלמידים בחטיבות הביניים ובתיכון במידע על שתיית אלכוהול והשפעתו
- להעלות את המודעות של התלמידים לכך שאלכוהול משפיע על נהיגה
- לחזור ולהדגיש את הצורך בהימנעות מנסיעה עם נהג ששתה אלכוהול ועם נהג עייף לאחר בילויים במטרה להפריד את אלה ששתו מההגה ולהחזיר את החוגגים בשלום לביתם
חשוב ולהזכיר את החוק האוסר על נהיגה לאחר שתיית אלכוהול:
בתחילת דצמבר 2010 הוחל חוק האוסר נהיגה תחת השפעת אלכוהול ברמה של 0.01% לנהגים חדשים ולנהגים שטרם מלאו להם 24. מדובר בעצם ברמה אפסית של אלכוהול. הסייג של 0.01% נובעת מתרופות או דברים שונים העלולים להימצא בדמו של הנהג. למעשה מדובר ב- 0% אלכוהול.
מורים מתבקשים לדון עם התלמידים בכיתות בנושאים העוסקים בהשפעת האלכוהול ודרכים להימנעות מנהיגה תחת השפעת אלכוהול.
השפעת האלכוהול משתנה מאדם לאדם ותלויה במבנה הגוף, במשקל ובגיל הנהג וגורמת ל:
- שיבוש כושר השיפוט של הנוהג ברכב ופגיעה במיומנויות הנהיגה
- טשטוש כושר הראייה
- הצרת שדה הראייה
- הארכת זמן ההתאוששות מסנוור.
- הארכה משמעותית של זמן התגובה של הנוהג ברכב
- תחושת עייפות
- הגברת תחושת הביטחון העצמי ואת תחושת השליטה על הרכב
כללים שיש להקפיד עליהם:
- מינוי נהג תורן שלא שתה אלכוהול בעת יציאה למסיבות ולבילוי ("אם שותים לא נוהגים. בשביל זה יש חברים!")
- חשיבותה של חגירת חגורות בטיחות בכל נסיעה: מלפנים ומאחור, הן לנהג ולהן לנוסעים
- השפעתם של לחץ חברתי ושל התנהגות הנוסעים על איכות הנהיגה ובטיחותה
- באין נהג תורן – עידוד השימוש בקווי לילה או במוניות (מידע אודות קווי הלילה, מסלולי קווים ושעות הפעילות אפשר למצוא באינטרנט בכתובת Kav-layla.co.il, בפייסבוק או במוקד המידע הארצי לתחבורה ציבורית, טל' 8787*).
מנהלי בתי-הספר מתבקשים להנחות את מחנכי הכיתות לקיים פעילויות ודיונים במסגרת שיעורי החינוך בנושא ההתנהגות הבטיחותית בנסיעה והימנעות מנהיגה תחת השפעת אלכוהול וחומרים ממכרים.
המחנכים והמורים יכולים להיעזר בממונים על החינוך לבטיחות בדרכים במחוזות, ברכזים לבטיחות בדרכים וביועצות בתי-הספר. ניתן להשתמש בחומרי הלמידה בנושא הבטיחות בדרכים לכיתות ט', י' ו-י"א, באוגדן "שעה קלה על נהיגה" ובמערך השיעורים "אלכוהול ונהיגה" שפורסם ע"י הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים ואגף זה"ב.
כמו כן, חשוב להביא לידיעת התלמידים כי המשטרה, בשיתוף מתנדבי ית"מ (יחידת תנועה מתנדבת), תבצע אכיפה מוגברת בלילות החג במרכזי הבילוי כדי למנוע נהיגה של נהגים בלתי-כשירים והתנהגות בלתי חוקית.
נכתב בשיתוף האגף לזהירות ובטיחות בדרכים