"מה את רוצה להיות כשתהיי גדולה"? שואלים הגדולים כל הזמן. שאלה שמלמדת אותנו עד כמה נושא התעסוקה/מקצוע מרכזי בחיינו.
מגיל צעיר מאוד אנו מתעסקים בשאלה מה ללמוד ומה לעשות, כאשר משנה לשנה אנו חווים שינויים רבים בתחומי התעסוקה- שינויים שמשתקפים בריבוי המקצועות, האפשרויות ומקצועות הלימוד.
ודווקא היום, כשנראה לנו כשהכל פתוח ויש לנו בחירה רבה, דווקא אז יותר קשה לדעת מה הכי נכון, וגם הלחץ מההורים ומהסביבה גובר ועולה בהתאם.
בחירת המקצוע יכולה להצביע על שאיפות קריירה- אם למקצוע יש יוקרה מסוימת והוא מייצג מעמד חברתי. בחירת מקצוע יכולה להבטיח הכנסה גבוהה ובטחון כלכלי בעתיד, אבל לרב היא בעיקר מספקת התפתחות אינטלקטואלית ומקור להרחבת ההשכלה.
מתלבטים מה כדאי ללמוד ואיך לבחור?
בשום מקום לא תמצאו את ספר החוקים של הבחירות בחיים, אבל בעזרת כמה שאלות מונחות, תוכלו לפחות להבין יותר את הכיוון המתאים לכם ביותר. השתדלו שהבחירה שלכם תהיה עצמאית- אפשר וכדאי להתייעץ, אך לבסוף, רק אתם נושאים באחריות ההישגים שלכם בהמשך, ולא ההורים או החברים.
מורנה, מבית הספר "יובלים" באור יהודה עולה לכיתה י' והיא מספרת: אני נמשכת למדע ואסטרונומיה, ולכן בחרתי ללמוד בכיתת מדעים. במסלול המדעים משולבת גם תכנית "נחשון" למנהיגות. אני עוד לא יודעת הרבה על התכנית ולמה לצפות, אבל אם זה חלק מהמסלול אז זה חלק מהבחירה שלי.
למה בחרת ללמוד בכיתת מדעים?
בחרתי בזה אך ורק כי אני אוהבת את זה. בכיתה לומדים גם כימיה וביולוגיה. אני מתעניינת בפיזיקה ובמחשבים במיוחד, וכבר יודעת שאני רוצה להמשיך ללמוד את זה באוניברסיטה.
יש לך עוד חברות שבחרו ללמוד בכיתת מדעים איתך?
יש כמה בנות שרצו ללמוד בכיתה, אבל הלימודים מאוד קשים, והרבה בנות נשרו במהלך הלימודים ולא הצליחו לסיים אותם. אני ידעתי שהלימודים יהיו קשים, אבל בגלל שהנושא מעניין אותי מאוד, ידעתי שאתמיד בלמידה.
כמו שמראה הסיפור של מורנה, בחירת מגמה או מסלול לימודים מתבססת בעיקר על שני גורמים עיקריים:
הגורם הפנימי - מודעות עצמית
- דבר ראשון, שאלו את עצמכם: מה מעניין אותי? מה מתאים ללב שלי? מה אני אוהב/ת לעשות? מהן השאיפות- מה אני רוצה להשיג- ומדוע? מהם הערכים שלי?
ברגע שתעשו מה שאתם אוהבים הכל יבוא לכם יותר בקלות יותר: ההשקעה בלימודים וגם הציונים הטובים. גם תרוויחו שאתם נהנים מהלימודים, וככל שנהנים יותר ללמוד מצליחים יותר.מי שבוחר במקצוע לימוד שאינו מדבר אליו – סיכויים גבוהים כי לא יסיים אותם בהצלחה, או שיהיה לו מאוד קשה להעביר את תקופת הבחינות. בחרו מקצוע מתוך עניין אמיתי שיבטיח התמדה, ויצור אצלכם מוטיבציה להצליח בו. חוויית ההצלחה בלימודים היא חשובה ביותר, מכיוון שהיא מקנה לכם תחושות של ביטחון עצמי והישגיות – תחושות שימשיכו ללוות אתכם לאורך כל חייכם. הצלחה מקנה חוסן נפשי, ומאפשרת לנו להתמודד בעתיד מול האתגרים שהחיים יזמנו.
אל תבחרו במקצוע אך ורק כי אמרו לכם שהוא יקדם אתכם למקצוע בעתיד. רק במקרה שיש מספר מקצועות שמעניינים אתכם, אז השיקול הפרקטי של: "איזה מקצוע יעזור לי יותר להסתדר בחיים"- הוא רלוונטי. - דעו את כישרונותיכם ואת תכונותיכם החזקות בלימודים ובכלל. כל אחד מאיתנו מוכשר במשהו: מדעים, שפות אמנויות או ספורט, תיקון מכשירים או ניהול, ואין כמו ללמוד (ולעבוד) במקצוע בו אתה מוכשר. רבים פוסלים על הסף מקצועות לימוד בהם הם טובים בטענה כי מקצועות אלה לא יוקרתיים או לא יובילו אותם לפרנסה טובה בעתיד. אם יש לכם כשרון טבעי וברור- כזה שמגיל קטן טיפחתם והשקעתם בו את זמנכם בחירת המגמה צריכה להיות המשך ישיר וטבעי של שכלול היכולת הזאת. החוזקות שלכם עשויות לשקף כיוון של העיסוק העתידי, אך לא בהכרח. התמקדו במה שאתם טובים בו היום, ומה מושך אתכם בשנים אלה, אל תכניסו את עצמכם ללחץ לגבי העתיד כל כך מהר. כמו כן, עליכם להכיר את עצמכם לגבי הרגלי למידה וכמה מוטיבציה יש לכם ללמידה, כדי לבחור את מקצוע הלימודים המתאים. הציונים שלכם במקצועות השונים בבית הספר ובחטיבת הביניים, עשויים לנבא את הצלחתכם בעתיד. התאימו את הבחירה לפי הישגים משנים האחרונות. התייעצו עם אנשים שמכירים אתכם היטב, ושאתם מעריכים את דעתם, גם עם מורים.
הגורם החיצוני - שאלות לגבי המגמות
- אספו מידע על המגמות ועל בתי הספר כדי שתוכלו לקבל תמונה שלמה: עליכם להבין את ראשית את מבנה תעודת הבגרות (מהם כוללים מקצועות החובה, למשל וכמה יחידות יש לצבור) לבחון יתרונות וחסרונות של מקצועות הבחירה השונים: מהם הנושאים הנלמדים, תנאי ההיבחנות והיקף שעות הלימוד, והאם ניתן ללמוד אותם רק בתיכון מסוים או הם נלמדים בתיכונים שונים. בתיכונים רבים מגמות ייחודיות. ככל שהשם של המגמה יותר חדש ומיוחד, (כמו ביו רפואה, למשל) כך יש תחושה שתחום הלימוד מחביא בתוכו הבטחה גדולה להצלחה בעתיד, מבלי לדעת, למעשה, מה הוא כולל בפועל. הרבה פעמים מדובר בתרגיל שיווקי בין התיכונים- כשכל תיכון מתחרה מול התיכון השני במגמה ייחודית משלו, מתוך ניסיון למשוך אליו כמה שיותר תלמידים בעלי ציונים גבוהים. שימו לב, שאתם בוחרים במקצוע שאתם צופים לממש דרכו את הפוטנציאל שלכם.
- מה הנסיון של אחרים אומר על תחום הלימודים הזה?
מתלבטים בין מספר כיווני לימודים? חפשו חברים או מכרים שלמדו את התחום או שנמצאים כרגע בעיצומם של הלימודים. בדקו עימם עד כמה באמת התחום מעניין אותם, עד כמה הלימודים קשים או קלים, מה מבנה השיעורים? זה יעזור לכם לצייר תמונה על חווית הלימודים. אך, קחו בחשבון כי חוויות מטבען הן אישיות ותלויות אופי.
מותר לטעות
גם לאחר שבחרתם מגמה מסוימת, ייתכן ובמהלך השנה יתברר שהיא אינה מתאימה לכם. זה יכול לקרות. השאלה העולה במצב כזה היא איך להפיק את המיטב בנסיבות הקיימות, והאם כדאי לשקול את האפשרות לשנות את ההחלטה. יכול מאוד להיות, שלא עשינו בחירה נכונה מלכתחילה, אולי נכנענו ללחץ חברתי בבחירה, אולי היה לנו חשוב יותר להשאר בתיכון עם חברים. אולי המקצוע שבחרנו פשוט היה נשמע לנו "מגניב". אי אפשר תמיד להמנע מלעשות טעויות. זה חלק מהתהליך הארוך של בשלות נפשית לדעת לבצע החלטות חכמות. גם מבוגרים נכשלים בכך לא פעם, אז בטח ובוודאי שלמתבגרים מותר.
מטעויות לומדים: ראו בזאת הזדמנות לתרגל התמודדות עם שינויים ומעברים בעתיד. תהליך הלמידה איננו מתחיל ונגמר בבחירת מקצוע הלמידה לבית הספר. בעצם לקיחת האחריות על בחירתכם, אתם כבר עוברים תהליך חשוב. העובדה שיש בידכם ביכולת לבחור היא מעצימה תחושות של שליטה בחיים, ומקדמת את ההשתלבות בחברה. הסתכלו על הצדדים החיוביים: כל ידע שאתם רוכשים הוא חשוב ומרחיב את השכלתכם, גם אם זה לא נראה כרגע עכשיו. וגורלכם אינו נקבע לתמיד רק דרך בחירת המגמה בתיכון. בחירת תחום הלימודים או המקצוע היא אמנם, חשובה ומשמעותית, אך היא אינה בלתי הפיכה.
מגמות מקצועיות מול מגמות עיוניות.
בשנים האחרונות ישנה נטייה לכוון את כלל התלמידים לבגרות עיונית, אולם ממבחן המציאות עולה כי אין באמת דרך אחת ושיטה אחת שמתאימה לכולם. עובדה היא כי לא כל התלמידים מתאימים ללימודים עיוניים, מה גם שמבחינה חברתית וכלכלית הטיה כזו עלולה להוביל לידי כך שיחסרו לנו בחברה עובדים מקצועיים ובעלי מלאכה. לכן, עלינו לשאול מה באמת מתאים לכל ילד, על פי נטיותיו האישיותיות, יכולותיו, כישוריו והישגיו. כל ילד אמור לבחור במסלול המתאים לו, מתוך ידיעה שאין מקצוע או מסלול לימודי מושלם. מוניטין וסטריאוטיפים קיימים לגבי כל מגמה, כל מקצוע וכל בית ספר, ותמיד יהיו מסלולי לימוד מסוימים שהם פופולאריים ומבוקשים יותר מאחרים. אך, כאמור, יותר חשוב לבחור במגמה לפי התאמה אישית ולא לפי פופולריות.
מה רוצים ההורים?
הנטייה של ההורים היא להניח שהילד זקוק להם להחלטות הגדולות. בטענה שהוא או היא לא בשלים מספיק, או שהם בוחרים מבלי לחשוב, ואילו הם, ההורים, יודעים מה נכון ומה מתאים לילד.
זהו אתגר עבור ההורים לשחרר את דפוס החשיבה הזה ולהעביר לילד המתבגר חלק מהבחירות.
כל ילד יכול לבחור, גם אם הוא לא תמיד רוצה, ולפעמים מעדיף כשמישהו אחר לוקח את האחריות.
ביום בו יבחרו ההורים לסמוך על חוכמתו של ילדם וישאלו לרצונו, יגלו שאחריותו ויכולת הבחירה שלו, טובים. האפשרות של הילד להכיר את עצמו בשלב זה של חייו בתהליך ההתבגרות מאפשרת לו או לה להמשיך את התיכון בהתבוננות בוגרת יותר ובעיקר... מתוך בחירה!
זה משנה את כל חווית הלימודים.
ההורים תמיד נמצאים שם: כדי לייעץ, לכוון וגם להקשיב לרעיונות ולהתלבט יחד. ההורים שלנו צברו ידע וניסיון רב לאורך שנות חייהם, (אולי ההורים מכירים גם אפשרויות שלא ידועות לילד, אולי הם מכירים יותר את המגבלות הקיימות בהקשר למקצוע שהילד בחר וכו'). בנוסף, הרצון הטבעי שלהם הוא להשיג את הטוב ביותר עבור ילדיהם.
אימא של מורנה, רמילה, את שמחה שמורנה לומדת מדעים?
במקרה של מורנה, אני לא יכולה להגיד שהיא הולכת על פי המסלול שהייתי חושבת עליו בעצמי בשבילה. אבל מורנה היא ילדה מאוד עצמאית, וגם קצת עקשנית, ולמדתי, שאם היא לא תעשה דברים בדרך שלה היא לא תעשה אותם מתוך אהבה. בתחום הלימודים אני מנסה לא להתערב יותר מדי בבחירות של מורנה, כי אם היא תעשה משהו שהיא לא רוצה, רק בגלל שאימא דחפה אותה לכך, זה יוציא לה את כל החשק ללימודים, ולימודים בעיני הם חשובים מאוד. יותר חשוב שתצליח בלימודים ותצבור בטחון בזכות ההצלחות שלה מאשר שתעשה את הבחירה שנכונה בעיניי. המיקוד וההתמדה בלימוד, והעובדה שמורנה ממשיכה להיות תלמידה טובה יותר חשובים לי מהנושאים שהיא בוחרת ללמוד.
לסיכום, לכם התלמידים-
זכרו, שאתם לא לבד- תלמידים רבים אינם מודעים למכלול היכולות שלהם, לחוזקות ולנטיות האישיותיות שלהם. אחרים מתקשים להחליט מכיוון שההישגים שלהם פחות טובים וניתנת להם פחות בחירה. ויש גם תלמידים שיודעים מה הם רוצים וכבר החליטו איזו מגמה עדיפה מבחינתם, אבל ההורים שלהם אינם מרוצים מהעניין ומפעילים עליהם לחצים כדי שישנו את דעתם.
זכרו, שלבסוף, ההחלטה הסופית היא שלכם: אתם אלה שתקומו בכל בוקר לבית הספר, תשבו ללמוד בבית ותגשו לבחינות. לכן, יותר מכל, תחום הלימודים שתבחרו צריך לעניין אתכם, ובתקווה שתהנו ללמוד אותו. כמו שכבר הזכרנו, תלמיד טוב הוא לווא דווקא בעל הציונים הגבוהים או זה המשתלב במקצועות נחשבים כמו מדעי המחשב, למשל. תלמיד טוב ומוצלח הוא תלמיד סקרן, שההתמדה שלו והתשוקה להמשיך בלימוד היא רק גדלה. תלמידים כאלו יודעים שהמושג "רוצה ללמוד" הוא לא מילה גסה