ההשתתפות בחידון התנ"ך המסורתי ביום העצמאות טומנת בחובה כבוד ויוקרה לבני הנוער המשתתפים בחידון. אך מעבר לכל אלה, הוחלט השנה על תמריץ חדש אשר ימשוך את בני הנוער ליטול חלק בחידון התנ"ך: אנחנו במשרד החינוך נעניק זו הפעם הראשונה זכאות לציון 100 בהערכה החלופית בבגרות בתנ"ך לשמונה זוכים בחידוני התנ"ך המחוזיים כשארבעה מהם מבתי הספר הממלכתי דתי וארבעה מבתי הספר הממלכתי. סה"כ מדובר ב-48 תלמידים, שמונה מכל מחוז.
ההחלטה היא חלק מרעיון כולל שמטרתו לתמרץ את בני הנוער להרחיב את אופקיהם ולגלות את התנ"ך בצורה חווייתית יותר. ייתכן מאוד כי התמריץ ימשוך לא מעט בני נוער שלא חשבו על השתתפות בחידון, כשלפתע הם יגלו בכך עניין.
התלמידים שנבחרו יהיו מעין 'נאמני תנ"ך' כשכחלק מהפרויקט הם יתנדבו במגוון פעילויות כמו שבוע התנ"ך, הקמת קבוצות של לימוד תנ"ך בקהילה ובבית הספר, לקיחת אחריות על חידוני התנ"ך הבית ספריים, הפקת לוחות תנ"ך ועוד רעיונות שיוכלו להעלות בעצמם. בצורה הזו נצליח לתעל את החוזקות של אותם התלמידים לצורכי למידה, כך שתועלתם תהיה גדולה הרבה יותר לעומת המצב הקודם.
חידון התנ"ך כולל שלבים מוקדמים: ראשית נערכים חידונים בית-ספריים, המצטיינים מגיעים לחידונים רשותיים והשלב הבא הוא החידונים המחוזיים שייערכו השנה ב-17.2. הזוכים בחידונים המחוזיים מגיעים לחידון הארצי שייערך השנה ב-24.3 כאשר ממנו מעפילים ארבעת המצטיינים (שניים מבתי הספר הממלכתי ושניים מבתי הספר הממלכתי-דתי) לחידון התנ"ך העולמי שייערך ביום העצמאות.
מדובר בחלק מהתוכנית ללמידה משמעותית, שבה נקבע כי 30 אחוזים מהציון הסופי לבגרות של התלמיד ייקבעו באמצעות הערכה חלופית, המבוססת בין השאר על עבודות חקר ומטלות ביצוע וזאת במטרה לגרום לילד להעלות שאלות, לאתר מקורות מידע, לעבד מידע וליווצר ידע חדש הנוגע לעולמו האישי ולחיים בעידן הטכנולוגי במאה ה- 21.
נכתב בשיתוף:
אגף תנ"ך בחינוך ממלכתי-דתי
אגף תנ"ך בחינוך הממלכתי
מינהל חברה ונוער