בעולם בו אנו חיים קיימת התייחסות רבה אל צורתו החיצונית של האדם. אמצעי המדיה הכוללים את הקולנוע, הטלוויזיה והאינטרנט כמו גם עולם הפרסום והאופנה מדגישים את המראה החיצוני, כאשר מסרים אלו עוברים אל ילדינו כבר מגיל צעיר ובמיוחד בגיל ההתבגרות. תופעות כגון דחייה חברתית, הפרעות אכילה ואף התאבדויות בקרב ילדים צעירים, מראות כי למסרים אלו יכולות להיות השפעות שליליות והרסניות.
כאן בא לידי ביטוי תפקידנו כהורים בבניית דימוי גוף חיובי ובריא לילדינו. רבים מההורים היום חשים שאין להם את היכולת לעמוד מול ילדם המתבגר ולהתמודד עם הדילמות והקשיים איתו הוא מתמודד. חשוב מאוד להבין את מקומנו כהורים ותפקידנו בהתייחסות בונה, מלווה, מכילה, תומכת ומקבלת.
מהו דימוי גוף?
דימוי גוף הוא האופן בו אנו רואים ותופסים את גופנו, כאשר הוא משקף את כלל התחושות, התפיסות, הרגשות, הציפיות, וההתנהגויות שלנו הקשורות בגופנו.
דימוי הגוף של האדם נבנה כבר מינקות ובתהליך הדרגתי, תוך שילוב של תכונות גופניות מולדות, התנסויות גופניות ורגשותינו כלפי הגוף שלנו באינטראקציה עם הסביבה. דימוי גוף נוצר בתוך קונטקסט חברתי המושפע בצורה משמעותית מגורמים חברתיים ותרבותיים. בכדי להבין את המושג 'דימוי גוף' עלינו להסתכל עליו לא רק מנקודת מבטו של הפרט ומתוך חוויותיו האישיות, אלא גם מנקודת המבט של הסביבה החברתית והתרבותית שבתוכה הפרט מתפקד ומנהל את חייו. לכן לדמויות המשמעותיות בחיינו ולאופן התייחסותם אלינו בהקשר הגופני ישנה משמעות רבה על התפתחות דימוי הגוף שלנו, כאשר בגיל צעיר דמויות אלו הם ההורים ובגיל ההתבגרות מדובר בבני גילנו הסובבים אותנו ("קבוצת השווים").
חשוב לדעת כי התפיסה בה אנו אוחזים בנוגע לדימוי הגוף שלנו היא גמישה ודינאמית, ומשתנה במהלך החיים, כך שניתן לעבוד על דימוי גוף שלילי ולשנות את תפיסתו של ילד או בוגר את עצמו ואת גופו.
"מבחן בגרות" בנושא דימוי גוף וסטיגמות חברתיות
בין דימוי גוף לדימוי עצמי: דימוי גוף שלילי והשלכותיו
כפי שנטען, העידן הנוכחי בו אנו חיים שם דגש על הצורה החיצונית שלנו, ולכן דימוי גוף הפך לאחד המרכיבים המשמעותיים ביותר בדימוי העצמי של האדם. ילדים החווים את עצמם מגיל צעיר כ"לא בסדר" במובן הגופני וכמי שאינם עומדים בנורמות שנקבעו, מפתחים תחושה תמידית של חוסר נוחות עם עצמם וביטחונם העצמי מתערער ומשפיע על מעגלי החיים שלהם בתחומים שונים ומגוונים - הן מבחינה רגשית והן מבחינה חברתית. חוסר יכולתם של ילדים אלו לעמוד, לפי תפיסתם את עצמם, באידיאל המוכתב על ידי החברים, המשפחה והמדיה עשוי להעמיד אותם בפני תחושות של כישלון, רגשי נחיתות, בושה ודיכאון.
ילדים בעלי דימוי גוף שלילי עשויים לחוות בעיות אישיות, להסתגר בתוך עצמם, לחוות דחייה חברתית ועוד. ילדים אחרים יפתחו התנהגות אובססיבית הנוגעת לגופם ולמראם החיצוני, תוך השקעת זמנם, תשומת לבם וכספם, כאשר במצב זה ימנעו מעצמם למעשה לעסוק בדברים אחרים.
נדמה כי אחת הסכנות המרכזיות העומדות לנגד עינינו כאשר אנו עוסקים בנושא דימוי גוף היא האפשרות כי ילדים בעלי דימוי גוף שלילי יפתחו הרגלי תזונה שיובילו להשמנה או מנגד להפרעות אכילה. ילדים רבים הסובלים מדימוי גוף שלילי ינסו לשנות את מצבם על ידי שינויים קוסמטיים או דיאטות למיניהן. כשהדיאטות פוגעות באיכות החיים, המצוקה המתלווה אליהן מחריפה את הבעייתיות לגבי דימוי הגוף ועשויה לגרום להתפתחותן של בעיות אכילה. מכיוון שדימוי גוף שלילי מתבסס למעשה על נורמות מציאות מעוותות, הרי שלרוב מדובר בדימוי גוף מעוות. במקרים כאלו גדל הסיכון להתנהגות קיצונית, למשל דיאטות הרעבה ארוכות טווח, ולהתפתחות של הפרעות אכילה קשות כגון אנורקסיה ובולימיה, הפרעות שההחלמה מהן קשה והן מסוכנות מאד ויכולות גם להסתיים במוות.
למידע נוסף על הפרעות אכילה
דימוי גוף בגיל ההתבגרות
נושא דימוי הגוף הופך להיות משמעותי וחשוב מאוד בגיל ההתבגרות. גיל זה מתאפיין למעשה במצב בו הילד עובר שינויים רבים גופניים ורגשיים.
- צמיחה מואצת של הגוף - גיל ההתבגרות מתאפיין בהתפתחות גופנית מואצת, כאשר הבדלים בקצב הצמיחה של איברים שונים בגוף היוצרים חוסר איזון בין חלקים שונים בגוף. כמו כן, מתחילים להיווצר הבדלים בין בנים ובנות בהתפתחותם ובמראה גופם. בגיל ההתבגרות ישנה גם התפתחות הורמונאלית מואצת, כאשר ביטוייה הגופניים יכולים להיות הופעתם של פצעי בגרות, הזעה מרובה, קבלת וסת, קרי לילה ועוד.
- צמיחת שיער - בגיל ההתבגרות גופם של בנים ובנות מתחיל לפתח שיער. בתקופה המודרנית מתבגרים רבים מתקשים להתמודד עם השיעור יותר מאשר בעבר, היות ואידיאל היופי גם הנשי וגם הגברי היום הינו של גוף חלק לגמרי ונקי משיער – בשני המינים. דבר זה נוגד את ההתפתחות הטבעית של המתבגרים ויוצר חוסר התאמה בין החוויה האישית ובין אידיאל היופי.
- התפתחות איברי המין – התפתחותם של איברי המין בקרב ילדים בגיל ההתבגרות גם הם מהווים שינוי משמעותי איתם. הצמיחה של איבר המין הזכרי והצמיחה של החזה הנשי מעוררים הרבה רגשות וצורך בקבלה עצמית של השינוי. כמו כן, בגיל ההתבגרות ישנה נטייה לעשות השוואות כאשר קיימים הבדלים גדולים מאד בקצב הצמיחה בין אחד לשני, דבר אשר גם כן יכול להשפיע על דימוי הגוף של הילד.
- שינויים בקול (אצל בנים בעיקר) – ההנמכה של הקול גורמת לבנים לעיתים לא לזהות את קולם ולהרגיש זרים לעצמם בזמן הדיבור. זה דבר הדורש זמן הסתגלות ואינו מובן מאליו.
דימוי הגוף הופך למשמעותי בקרב מתבגרים כיוון שכאשר הגוף עובר שינויים כה דרמטיים בפרק זמן קצר יחסית, הם עשויים לפתח תחושה של זרות כלפי גופם המשתנה בקצב כה מהיר. הם עוברים למעשה תהליך של פרידה מהגוף הילדותי שהכירו ודרכו גם פרידה מילדותם, וכעת עליהם ללמוד לקבל את גופם המתבגר והמשתנה, ללמוד לחיות עימו וללמוד לאהוב אותו, דבר שאינו מתקבל לפעמים באופן טבעי ואוטומטי. בנוסף לכך, בגיל ההתבגרות יש השפעה חזקה של "קבוצת השווים" על דימוי עצמי בכלל ועל דימוי גוף בפרט. השתייכות לקבוצה, הצורך להיות שייך, בולט, רצוי ומקובל בחברה, ההשוואה החברתית והלחץ החברתי מקשים מאוד על המתבגרים לפתח דימוי גוף חיובי בתקופה זו.
כיצד אוכל לעזור לילדי לפתח דימוי גוף בריא וחיובי?
- הדבר הראשון שעליכם ההורים להבין ולזכור הוא שכדי שילדכם יוכל לפתח דימוי גוף בריא וחיובי, עליכם להחזיק בדימוי שכזה בעצמכם. כאשר אתם מביעים מורת רוח הוא התנהגות שאינה בריאה כלפי עצמכם, אתם משפיעים על התפיסה של ילדכם את העולם ואת עצמו. לכן כאשר מבוגרים משמעותיים עוזרים לעצמם לפתח ולשמור על דימוי גוף חיובי, הם בו זמנית גם עוזרים לילדים הקרובים אליהם לגדול בריאים, פיזית ונפשית
- השתדלו לקבל ולהבין שלהיות טרוד מן המראה החיצוני הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההתבגרות, בדיוק כמו שינוי בגוון הקול לדוגמא. הימנעו ככל האפשר מהשמעת ביקורת והפנימו שמדובר בתהליך טבעי שהולך ופוחת עם תהליך ההתבגרות
- שוחחו עם ילדיכם על השונות של בני האדם בכל התחומים כולל בתחום של מבנה גוף, תיאבון ומטבוליזם. בנוסף חשוב לשים דגש על האופן שבו השונות מעשירה את החיים, וכי יש לתת מקום למגוון האנושי ולייחודיות של כל אחד ואחת
- שבחו את ילדיכם על הפעילויות, הכישרונות וההישגים שלהם, ועודדו אותם על מעשיהם ותכונותיהם
- הרבו במחמאות. לעיתים נדמה שמחמאות או חיזוקים חיוביים אינם חשובים למתבגר, אולם מסתבר שגם מתבגרים מפנימים משפטים כמו "החיוך שלך נהדר" או "החולצה הזו נראית נפלא עליך". אפשר להחמיא גם לתכונות פיזיות כמו כח, סיבולת, מהירות, אנרגיה - הבעת הערכה לתכונות פיזיות עוזרת ליצירת דימוי גוף בריא
- הימנעו מאמירות שליליות הנוגעות למשקל ומידות וצורת הגוף, כמו גם על אוכל, בין אם אמירות מילוליות או בלתי מילוליות. אמירות שכאלה הן בעלות השפעה מאד משמעותית על דימוי הגוף של ילדים
- הקפידו על התייחסות לגוף בהקשר של בריאות ושל נפש בריאה בגוף בריא
- עודדו את ילדיכם לעסוק בפעילות גופנית אהובה, תוך חיזוק הגוף וגילוי כישוריו. הקפידו לחזק אותם על מאמץ ותהליך ולא רק על תוצאה
- אפשרו לילדיכם לבטא את הרגשות שלהם לגבי עצמם וגופם, תוך התייחסות מקבלת ולא שיפוטית כלפיהם
- נצלו צפייה משותפת בטלוויזיה בכדי ליזום שיחה ביקורתית על המסרים השליליים בנוגע לגוף המגיעים מהמדיה. למדו אותם לבחון את המסרים העוברים באמצעי התקשורת השונים באופן ביקורתי, ועזרו להם לפתח שיקול הדעת בנוגע למסרים אלו
- הציבו גבולות סבירים. מומלץ לגלות אורך רוח אך יחד עם זאת לקבוע גבולות הגיוניים לזמן שבו ילדיכם מבלה באיפור/תסרוקת/לבוש. הגדרת גבולות עוזרת למתבגרים לנהל את הזמן שברשותם, להתחשב באחרים, ליישם משמעת עצמית ולהתייחס למראה החיצוני בפרספקטיבה מתאימה
- פנו והתייעצו, במידת הצורך, עם יועצת בית הספר ועם אנשי מקצוע העוסקים בתחום.
נכתב בסיוע השירות הפסיכולוגי ייעוצי
מידע נוסף:
הצעה לפעילות משותפת של הורים וילדים על דימוי גוף
הצעות להפעלות בנושא דימוי גוף
סדנה להורים ותלמידים בנושא דימוי גוף