מערכת החינוך מרכינה ראש לזכרו של מורטון מנדל - מייסד ויו"ר קרן ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל.
מנדל היה יהודי אמריקאי ציוני גדול, פילנתרופ ואוהב ישראל. הוא היה מנהיג בעל שיעור קומה שתרם רבות לקידומה של מערכת החינוך במדינת ישראל. הוא הקים, בין היתר, את בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית, שהצמיח שדרה רחבה של מנהיגים חינוכיים, והותיר אחריו עוד מפעלי חינוך רבים בישראל ומחוצה לה. יהי זכרו ברוך.
דברי ההספד של שר החינוך, הרב רפי פרץ: "בשם משרד החינוך ומדינת ישראל, אני שולח תנחומים למשפחת מנדל על פטירתו של מורטון ל' מנדל, מייסד ויו"ר קרן ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל.
מנדל היה יהודי ציוני נלהב, אוהב ישראל, איש חזון ותורם גדול למדינת ישראל.
הוא הקים את בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית, שהכשיר מנהיגים חינוכיים הפועלים בכל התחומים בישראל, פעל ותרם רבות לטובת החינוך, האקדמיה וצמצום פערים, באמצעות השקעות בפריפריה. החינוך, הציונות והיהדות היו נר לרגליו, יהי זכרו ברוך".
דברי ההספד של שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך:
"במהלך חג הסוכות הלך לעולמו אדם יחיד ומיוחד שכישרונו, ערכיו ורוחב לבו השפיעו, גם אם בעקיפין, על כל אחת ואחד מאיתנו. ראוי אפוא, שנזכיר כאן מעט שבמעט ממעלותיו של מר מורטון מנדל ז"ל.
מפתה להגיד שמנדל הלך לעולמו שבע ימים ומעש. הוא הרי היה בן קרוב למאה שנה בלכתו, וזכה להקים ולהוביל בחייו מעצמה עסקית משגשגת, בד בבד עם פעילות חברתית ענפה.
אבל האמת היא שמורטון מנדל מעולם לא חש שובע, לא מימים וחשוב מזה – לא ממעש.
הספד זה לא יעסוק בכישרונו העסקי יוצא הדופן של מנדל, שבהשקעה של כמה מאות דולרים רכש עם אחיו בית עסק זעיר לחלקי חילוף לרכב והפכו לקונצרן בשווי מיליארדים. בכך יעסקו מדורי הכלכלה. כאן יועלה על נס פועלו החברתי הפילנתרופי של מנדל, שהיה לטעם חייו, והלקח החינוכי המרכזי שהנחיל למערכת החינוך הישראלית.
בספרו האוטוביוגרפי 'הסוד טמון באנשים', פרס מורטון מנדל את גישתו לחיים שהובילה להצלחתו הגדולה. יצא לי כבר לקרוא כמה וכמה אוטוביוגרפיות שכתבו אנשים שהצליחו במיוחד בחיים. 'הסוד טמון באנשים' שונה מכולם. מנדל לא מתאר בו את הדרך למעלה במונחי הצלחות עסקיות, אלא מניע את סיפור חייו על ציר אחר, מקביל, של מחויבות עמוקה. הן לאנשים והן לחיים שיש בהם, מוכרחים להיות בהם, טעם ומשמעות.
לפני למעלה משלושים שנה החל היהודי האמריקני והציוני הנלהב מורטון מנדל לתמוך בחברה הישראלית. תרומתו רחבה ומגוונת, אבל היהלום שבכתרה הנו, ללא ספק, בתחום המנהיגות והחינוך.
בספרו סימן את ההנהגה ואת המחויבות לערכים כרכיב המשמעותי ביותר בהצלחה, ועל כן דאג לאייש את העמדות החשובות בחברה העסקית שלו באנשים המוכשרים, הערכיים והמנהיגים ביותר.
את הפילוסופיה הזו החיל גם על החינוך, ועל בסיסה הקים בירושלים את מכון מנדל למנהיגות חינוכית. עם הזמן התפתחה מוטת הפעילות לשאר הארץ, בה השיק תוכניות לפיתוח מנהיגות חינוכית בצה"ל, בקהילה החרדית, בקרב הנוער ועוד.
וזהו גם הלקח המרכזי שלימד אותנו מורטון מנדל ז"ל: ההבדל העצום שבין מנהל חינוכי מקצוען ויעיל, לבין מנהל חינוכי מנהיג. ישנם במערכת החינוך הישראלית מנהלי בתי ספר רבים שהם מקצוענים מעולים ויעילים. הם מנהלים את המציאות הבית ספרית ביד רמה ובצורה טובה מאד.
אבל מנדל לא הסתפק במנהלים שמנהלים היטב את המציאות, אלא רצה מנהלים מנהיגים, שמשנים את המציאות ומעצבים אותה במו ידיהם.
לכך בדיוק – לפיתוח כושר המנהיגות, כיוון את שלל התוכניות החינוכיות של קרן ומכון מנדל, ואנחנו במטה משרד החינוך, כמובן מזדהים עמוקות עם תפיסה זו.
אל מערכת החינוך הישראלית, שלח מנדל מאות רבות של בוגרי תוכניות המנהיגות החינוכית שהפעיל ברחבי הארץ, והם מביאים איתם אל שדות העשייה את הרוח המיוחדת שטבע בהם – רוח של אמונה בשינוי ויכולת לממש אותו.
אבד לעמנו יהודי מיוחד מאד. חכם, נדיב, פעלתן, רב השראה ובעל לב גדול ואמונה עמוקה באדם וברוחו, שכל שביקש היה להוסיף אור בעולם. זכה מורטון מנדל, זכינו גם אנו, וניצוצותיו של אור זה ניבטים מעיניהם של אינספור תלמידים ישראלים, שבעולמם הוטבעו הערכים, ההצלחה והמנהיגות, פרי בתי המדרש של מנדל. יהי זכרו ברוך."