שמירה על בריאותם של ילדי הגן היא אחת המשימות החשובות העומדות בפני הגננות והצוות החינוכי. בגיל זה המערכת החיסונית רגישה והילדים חשופים יותר להידבקויות ולמחלות ילדות שונות. לכן, חשוב לשמור על קיום הנהלים השונים בנושא בריאות, ובמקביל להקנות לילדים הרגלי אורח חיים בריא. לשירותכן, הגננות, ריכזנו את המידע והנהלים הרלוונטיים בנושא.
היגיינה וניקיון כמפתח למניעת מחלות
המפגש החברתי בגן הילדים חשוב להתפתחות הילד, אך במקביל מהווה מקור אפשרי להידבקות בחיידקים, וירוסים ומחלות למיניהן. הדגשים הבאים יסייעו לכן להפחית מקרים אלו:
- במסגרת החינוך להיגיינה אישית, מומלץ להסביר לילדים מהי היגיינה ומהם הכללים לשמירתה. יש להקפיד עם הילדים על רחיצת ידיים בסבון ושמירה על ניקיון הגוף ולהתריע בפני ההורים במידה ומתעוררת בעיה בתחום זה (לשימושכן, הצעות לפעילות בנושא שמירה על היגיינה הפיקוח על הבריאות, משרד החינוך.
- במידה והתגלה מקרה של כינמת, יש ליידע את הורי התלמיד בדיסקרטיות, תוך הקפדה על שמירת כבודו של התלמיד ועל צנעת הפרט. במקרה של התפשטות והדבקה בקרב כל ילדי הגן, יש ליידע את כלל ההורים ולהנחותם לגבי הטיפול המתאים (טיפול באמצעות חומרים מאושרים על ידי משרד הבריאות, וסירוק באמצעות מסרק כינים). כדי להרגיע את ילדי הגן ולהכינם לקראת הטיפול, ניתן לערוך פעילות בנושא תוך הקראת ספר ילדים רלוונטי (למשל, "הכינה נחמה").
- חשוב לשמור על ניקיון יומיומי של הגן ובפרט על ניקוי תכוף של השירותים. כדאי לדאוג לאספקה סדירה של נייר טואלט, סבון ומגבות נייר בשירותי הגן. כמו כן, חשוב להקפיד על תנאי היגיינה בעת הכנת אוכל ובעת הגשתו.
התכנית לקידום בריאות השן
תכנית זו מופעלת במימון מלא של משרד הבריאות, ומטרתה לקדם את בריאות השיניים ולהעלות את המודעות לנושא. התכנית מיועדת לגני ילדים מגיל חובה ומחולקת לשלושה שלבים:
- ביקור רופא שיניים בגן הילדים אחת לשנה, ביצוע בדיקות והעברת הממצאים להורים
- הדרכת שיננית בהיקף של 3 שעות בשנה
- חלוקת מברשת שיניים ומשחת שיניים אחת לשנה
אנו ממליצים לגננות ללוות את התכנית במערך השיעורים "שנלי" , שפותח לטובת הנושא. להפעלת התכנית יש ליצור קשר עם כתובת הדואר האלקטרונית של הפיקוח על הבריאות במשרד החינוך.
הנחיות וכללי התנהגות במקרה של מחלה או מקרה חירום רפואי
כדי לשמור על בריאותם של ילדי הגן, אנו ממליצים לגננות לתאם עם ההורים את הנהלים בנושא הגעה, איסוף ופינוי ילדים בעת מחלה, כבר בפתיחת שנת הלימודים:
- אין לשלוח ילד חולה לגן - הנוהל חשוב לשם שמירה על בריאותו של הילד, ולשם מניעת הדבקה של שאר הילדים
- צוות הגן יודיע להורים שעליהם לאסוף את הילד במקרה של מחלה - כאשר צוות הגן לא ישחרר ילד חולה ללא אישור מפורש מההורים והנחייה ברורה עם מי לפנותו ולאן
- על ההורים למלא טופס הצהרת בריאות (הטופס עצמו נמצא בסעיף 3 , נספח) כדי שצוות הגן יוכל להיערך במקרה של מחלות כרוניות, אלרגיות וכדומה
- במקרי חירום רפואיים צוות הגן יגיש עזרה ראשונית לפי נהלי חוזר מנכ"ל בנושא שירותי עזרה ראשונה ופינוי לתלמידים, ויפנה למוקד הייעודי שמספרו 96 – 00 – 55 – 700 – 1 (המוקד פועל בין השעות 07.30 – 16.00 בכל ימי הלימוד הרשמיים של המגזרים השונים). הגננת וצוות הגן עוברים השתלמות עזרה ראשונה וריענונים שנתיים מטעם משרד החינוך
הרגלי תזונה נכונה
לגננת ולצוות הגן תפקיד חשוב בהקניית הרגלי אכילה נכונים והסברה על עקרונות התזונה הנכונה, בדגש על ריבוי שתייה ואכילת פירות וירקות. במסגרת החינוך התזונתי ניתן לערוך פעילויות שונות בנושא כגון: התנסות בבישול בריא בגן, הכנת ספר מתכונים של הגן והקמת גינת ירק.
בנוסף, חשוב להמליץ להורים על הרכב הארוחות הרצוי:
- ארוחת הבוקר בבית – שתייה (מים, חלב, שוקו, תה בחלב), פרוסת לחם מלא מרוחה (למשל
בגבינה או בממרח חומוס עם ביצה ועם ירק) או דגני בוקר (ללא סוכר) עם חלב - ארוחת עשר בגן- כריך בתוספת ירק ופרי
- שתייה - רצוי לצייד את התלמיד בבקבוק מים ולהזכיר לו לשתות בשעות שהוא שוהה בגן
ובחצר
רגישות למזון
עקב החשש מתגובות אלרגיות לרכיבים ולמזונות מסוימים בקרב ילדי הגן, יש לברר עם ההורים לפני פתיחת שנת הלימודים מיהם התלמידים בעלי הצרכים המיוחדים ולהיערך בהתאם.
במקרה והמזון מגיע מספק חיצוני, יש לסמן את המנות המיוחדות המיועדות לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים בצבע ובאריזה בולטים.
במקרה והגן משתתף במפעל הזנה של הרשות המקומית, יש לשלוח אישור רפואי בצירוף טופס בקשה למנות מיוחדות לתזונאית מינהלת ההזנה, ולקבל ממנה הנחיות לגבי המשך טיפול. למידע נוסף ולטפסי תכנית ההזנה, ראה חוזר מנכ"ל בנושא תכנית ההזנה ברשות המקומית.
אם ההורים חוששים שלא תהיה הקפדה על הרכב המזון הנדרש, יש לאפשר להם לצייד את הילד בארוחת צהריים מותאמת, ולסייע לילד לאחסן ולחמם את המזון שהובא מהבית.
פעילות גופנית ויציבה נכונה
פעילות גופנית סדירה חשובה להתפתחות הגופנית והחברתית, מסייעת לילדים להוציא אנרגיה ומרגילה אותם לשגרת חיים ספורטיבית ובריאה.
בנוסף למשחק הספונטני של הילדים בחצר הגן, אנו ממליצים לגננות לשלב פעילות מונחית בדגש על שלושה תחומים:
1) שילוב תנועה בסביבה הפיסית והחברתית בגן
- שכלול תנועות בסיסיות (התקדמות, ניתור, נחיתה, גילגול, זריקה, וקליעה)
- ביסוס הערכה עצמית של הילדים ליכולת התנועה שלהם
- חינוך לבטיחות בעת תנועה במרחב
- שיפור החיבור של התנועה לדיבור
- השתתפות במשחקי תנועה קבוצתיים ושמירה על חוקיהם
- שכלול יכולת תנועות הריקוד
2) חינוך לתנועה
- שכלול ההתמצאות במרחב ותחושת הזמן
- ויסות כוח ומוטוריקה עדינה
- ביסוס ידע ומודעות לגוף
3) חינוך לבריאות פיזית, חברתית ורגשית
- הכרות עם פעילות הגוף ותנועתו: עצמות, שרירים, גמישות, נשימה, דופק וכו'.
- רכישת הרגלי יציבה ונשימה נכונה במצבים שונים כגון: ישיבה, עמידה, ריצה.
- פעילות גופנית לחיזוק השלד והשרירים כגון קפיצה, היתלות ממתח וכו'.
באתר האגף לחינוך קדם יסודי ניתן למצוא את התכנית המלאה לחינוך גופני בגן הילדים ודוגמאות ליישום של עקרונותיה.
הכתבה נכתבה בשיתוף עם: הפיקוח על הבריאות, והאגף לחינוך קדם יסודי במשרד החינוך.