מדוע יש עליה ברישום הפלילי בקרב בני הנוער?
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר בני הנוער שיש להם רישום פלילי. מגמה זו מאפיינת בני נוער מכל שכבות האוכלוסייה.
לרישום פלילי ישנן השלכות מרחיקות לכת אשר ימנעו בעתיד את השתלבותם של בני הנוער בעבודה ובחברה.
כיצד קורה שהתיק בו אמורים להיות ספרים ומחברות הופך לתיק פלילי?
התשובה מצויה בשני רבדים:
חוסר ידע והבנה בקרב בני הנוער באשר להתנהגויות אשר אסורות על פי חוק.
מעשים הנחשבים בטעות ל"משובות נעורים" אינם רק מסוכנים לחברת בני הנוער, אלא אף מוגדרים בחוק כמעשים פליליים. לדוגמא: השחתת רכוש וונדליזם, שימוש בחומרי חבלה כמו נפצים וחזיזים, שתייה ומכירת אלכוהול מתחת לגיל 18, שימוש והפצת סמים, גניבה, ועוד.
בני הנוער לעיתים מקלים ראש בתופעות אלו, הם אינם מודעים למרחק הקצר שבין "שטות" לעבירה פלילית, ואינם שוקלים את מחיר המעשים לעתידם. יתרה מכך, בני הנוער נמנעים מלדווח על מעשה מסוכן שאירע או העתיד להתרחש ורואים בדיווח אזרחי אחראי מעשה הלשנה.
אנו מאמינים שהבנה רחבה וידע ברור באשר לחובותיהם של בני הנוער ובאשר למותר ואסור והכרה באחריות אזרחית משותפת, יתרמו להמעטה בהתנהגויות אשר עלולות להביא לפתיחת תיק פלילי.
חוסר ידע והבנה בקרב בני הנוער באשר להליכים המשפטיים הנוגעים לבני נוער.
רשויות אכיפת החוק פועלות כלפי בני נוער בגישה חינוכית ושיקומית המדגישה את חשיבות הוצאתו של הקטין מהמעגל הפלילי.
התמודדות נכונה עם "הסתבכות חד פעמית" יכולה למנוע פתיחת תיק פלילי. במקרים של בני נוער המעורבים בעבירה פלילית הרי שהחברה נותנת להם הזדמנות של תיקון.
אנו מאמינים שהבנה רחבה וידע ברור באשר לחובות וזכויות בני נוער בהתמודדותם עם המשטרה ומערכת המשפט יתרמו להפחתה במספר המקרים בהם נפתחים תיקים פליליים לבני הנוער.
המידע וההסברה ככלי למניעת אלימות
אנו רואים בהסברה לבני נוער מגיל 12 בנושא הליכים משפטיים חשיבות רבה, העלולה להשפיע ואף למנוע את הסתבכות בני הנוער בפליליים. מטרתנו היא להעלות את רמת האחריות והזהירות בקרב בני הנוער ולהרחיב את המודעות לנושא.
ביטוי לזכות הילד למידע והדרכה גם בהליכים משפטיים, ניתן למצוא
באמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד בסעיף 12 לאמנה הקובע, כדלקמן:
- "מדינות חברות יבטיחו לילד המסוגל לחוות דעה משלו את הזכות להביע דעה כזו בחופשיות בכל עניין הנוגע לו..וכו'."
- "למטרה זו תינתן לילד הזדמנות להישמע בכל הליך שיפוטי או מנהלי הנוגע לו במישרין או בעקיפין באמצעות נציג או גוף מתאים בצורה המתאימה לסדרי הדין שבדין הבינלאומי."
בצד הזכות למידע והדרכה גם בהליכים משפטיים, קיימת חובה של ההורים והמדינה לספק לילד מידע והדרכה. השתתפות אמתית הינה אפשרית רק כאשר הילד מבין במה מדובר: מהו ההליך, מהם זכויותיו, ההשלכות השונות של ההליך לגביו ותוצאה זו אפשרית רק כאשר הילד מקבל מידע.
גם אם הילד/הנער איננו צד להליך, קיימת לו הזכות לקבל מידע בנוגע להליכים העלולים להשפיע על מהלך חייו. מתוך הכרה בזכויות הילד, על המידע שניתן להיות מלא, ולהלום בצורה ובתוכן את גילו וקשריו המתפתחים של הילד.
ידע המוקנה למנהלים, למורות ולתלמידים בנושא, יביא למציאת דרכים לענישה ולקביעת כללים וחוקים המגבילים מחד ומגנים על הילדים מאידך ויתרום למניעת עבריינות בקרב בני הנוער בכלל, ובמערכות החינוך - בפרט.
חוקים נוספים ומידע - זכויות התלמיד בהליך הפלילי
דף הצטרפות לתכנית - זכויות התלמיד בהליך פלילי
חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) - פרשנות ותיקונים (מעודכן ליוני 2009)
חוק הסניגוריה הציבורית, התשנ"ו - 1995
הגנה על ילדים ונוער בהליך פלילי - מידע ומאמרים