הקשר עם ההורים הוא אחד הדברים החשובים שיש לנו כדי לסייע לתלמידים ולשמור על אווירה טובה בכיתה ובבית הספר. ישנם שלושה סוגים של מפגשי מורות - הורים.
- אסיפת הורים כללית שבה נפגשת המורה עם כלל ההורים בכיתה.
- יום הורים שבו נפגשת המורה עם הורי התלמידה/ה לבד או עם ההורים והתלמיד/ה יחד
- מפגשים בלתי רשמיים במהלך השנה, כגון ימי קבלת הורים או שיחות בלתי אמצעיות, טלפוניות או אחרות
המפגש עם ההורים הוא אירוע משמעותי לשני הצדדים, לנו ולהורים. הקשר עם ההורים הוא אחד מהדברים החשובים ליצירת אווירה טובה בכיתה ובבית הספר. את המפגש הראשוני שלנו עם ההורים – אסיפת ההורים הראשונה המתקיימת עם תחילת השנה – חשוב לתכנן ולדאוג שיתנהל כפי שאנו רוצות.
נקודת מוצא רגשית לאסיפת הורים טובה
בסופו של דבר, הכול רגשות. בית ספר זהו מקום רווי רגשות לתלמידים, אך גם לנו המורים וגם להורים. להורים יש רגשות מההיסטוריה שלהם עצמם בבית הספר ויש להם דעות רגשות גם מההיסטוריה של הילדים שלהם בשנים קודמות. חלקם מגיעים שמחים ומרוצים, חלקם מגיעים חוששים וחלקם מגיעים טעונים ברגשות קשים ושליליים.
אסיפת ההורים הראשונה היא זמן "לפתוח דף חדש" ולגעת גם בהורים שמגיעים בצורה ביקורתית או חוששת. ראו באסיפת ההורים זמן טוב לגייס את ההורים ולהדגיש את האינטרס המשותף שיש לכם לטובת התלמידים, להדגיש את הרצון שלכן לשיתוף פעולה, קשר ושותפות.
השתדלו לבוא חיוביות. לדבר במילים חיוביות. לנסות כמיטב יכולתכן שלא לדבר הרבה על איסורים, בעיות שהיו בשנים קודמות או דברים שליליים אחרים וכן לכוון לדברים חיוביים שאתן רוצות שיקרו.
אסיפת ההורים הראשונה היא גם מקום לבקש מההורים לגבות אתכן ולהראות את חשיבות שיתוף הפעולה ושאיבת הכוחות ההדדיים בין הצוות הלימודי לבית. כששני הגורמים מסונכרנים ועובדים בשיתוף פעולה התלמידים מרוויחים.
זכרו, ההורים רוצים לצאת בתחושה שהתלמידים בידיים טובות ומקצועיות שהבחירה בהם עשו בבית הספר היא טובה ונכונה ושיש טעם במאמץ הרב שהם משקיעים לסייע לתלמיד/ה בבית הספר.
דגשים טכניים לאסיפת הורים ראשונה - הכנה למפגש עם ההורים
- הוציאו הודעה מסודרת מראש על אסיפת ההורים, לפחות שבועיים לפני המועד. כדאי לשלוח את ההודעה גם על התלמידים וגם בדוא"ל או במסרונים – בהתאם למה שמקובל אצלכן בבית הספר.
- רצוי לשלוח להורים מראש את סדר היום של אסיפת ההורים ומהם הנושאים עליהם תדברו כדי לאפשר להם להתארגן וכדי למסגר את השיח לנושאים שחשובים לך
- הגיעו לכיתה לפחות 15 דקות לפני תחילת האסיפה. חשוב שהכיתה תהיה מאורגנת ומסודרת. מקוררת או מחוממת. וכיבוד אף פעם לא מזיק. אנו ממליצים על ישיבה במעגל ולא בשורות.
הצעה לסדר יום של אסיפת הורים ראשונה
- הציגי את עצמך – חשוב לעמוד כשאת מציגה את עצמך. לנסות לבוא רגועה וחיובית. ספרי על תפקידים קודמים, השכלה, עבודה בבית הספר ובמסגרות רלוונטיות אחרות. אם תרצי תוכלי לספר גם על דברים אישיים: תחביבים, משפחה וכו'. בהזדמנות זו אנו ממליצים שתחלקי להורים נייר עם הדרך שבה ניתן ליצור איתך קשר ותגידי מה מקובל עליך, מתי נוח לך שיצרו קשר ומתי פחות באילו אמצעים וכו'. (10 דקות)
- ספרי מהם הנושאים עליהם תדונו באסיפת ההורים הנוכחית – אפשר לכתוב מראש את הנושאים על הלוח. זה עוזר למסגר את השיחה ולא לגלוש לנושאים פחות רלוונטיים. תוכלי גם לכתוב את שעת סיום אסיפת ההורים, זה מרגיע הורים לדעת שאת לא עומדת להשאיר אותם בכיתה למשך זמן רב ועוזר למקד את הדיון ולקצר אותו. (5 דקות)
- הכרות – ניתן לעשות סבב הכרות בסיסי או משחק כלשהו במידה וזה מתאים (10 דקות)
- האני מאמין החינוכי שלך ושל בית הספר (10 דקות)
- מטרות ויעדים אישיים, כיתתיים ובית ספריים וחוקי בית ספר (15 דקות). כדאי להכין להורים ניירות עם חוקי בית הספר והכיתה. בין הנושאים בהם כדאי לדון: מבחנים, תשלומים, פעילות מחוץ לבית הספר, ימי הולדת, חוגים, מקומות ישיבה, הגעה לבית הספר ויציאה ממנו, הודעה על מחלה, זמנים ועוד.
- הודעות ומנהלה (10 דקות) כולל בחירת ועד כיתה
- מקום לשאלות (10 דקות)
- סיכום (5 דקות)
המפגש הראשון עם ההורים הוא כנראה החשוב ביותר, במיוחד אם מדובר בהכרות ראשונה שלהם עם ההורים, ההכנה מראש תרגיע אתכן ותיצור אסיפת הורים טובה ופתיחה טובה לשנת לימודים מוצלחת.