החברה המערבית היא חברה יושבת, כלומר, אנו מבלים אחוז ניכר מהזמן בישיבה. מחקרים קובעים כי עד 80% מהאוכלוסייה הבוגרת תסבול מכאבי גב בשלב כלשהו בחייה.
ומה בנוגע לילדינו?
הילדים יושבים זמן רב בשיעורים בכיתה, ומבלים שעות ארוכות מול המחשב בבית הספר ובבית. אם הם לא מדפיסים עבודות לבית הספר, הם משחקים, קוראים, גולשים או מצ'וטטים עם ילדים אחרים שיושבים גם הם מול מחשבים. יותר ויותר מחקרים מצביעים על עלייה במספר הילדים ובני הנוער הסובלים מצוואר תפוס, כאבים בכתף, בכף היד וכאבי גב תחתון. הישיבה הארוכה בכיתה ומול המחשב טומנת בחובה נזקים בריאותיים, שניתן לפתור או למנוע בעזרת ארגונומיה, הנדסת אנוש.
חשוב להטמיע את כללי הארגונומיה כבר בקרב ילדים בגילאי 4-3, בגני ילדים, אך בכתבה זו נתמקד בדגשים ובכללים ארגונומיים ליציבה ולישיבה נכונה עבור תלמידים בבתי הספר.
מהי ארגונומיה?
ארגונומיה היא הנדסת אנוש, ענף מדעי שמטרתו להעניק לאנשים כלים ליצירת סביבת עבודה ולימוד נוחה ובטוחה ולרכישת אורח חיים בריא במהלך שעות העבודה והלימוד ולאחריהן.
הארגונומיה מציעה עקרונות התערבות לעיצוב ואפיון פעילות או עבודה ולעיצוב סביבת העבודה/הלמידה והתאמתה ליכולות ומגבלות אנושיות של האדם.
תלמידים נמצאים בפעילות הכוללת ישיבה מרובה לאורך כל שעות היום. פרט לשיעורי בית הספר, שמרביתם עוברים על התלמידים בישיבה, הם יושבים גם בבית מול מסכי המחשב, הטבלטים והטלוויזיה. "סביבת הלימוד" של התלמיד היא השולחן והכיסא בכיתה, ועמדת המחשב בבית הספר או בבית.
יציבה נכונה – למה הכוונה?
חלק בלתי נפרד מכאבי הגב של התלמידים קשור באופן ישיר ליציבה נכונה.
בפיקוח על הבריאות במשרד החינוך, מציעים מספר קווים מנחים שיסייעו לילדינו לשמור ולהקפיד על יציבה נכונה, שקשורה להפעלה נכונה של כל הגוף, בכל זמן ובכל מצב: בהליכה, בישיבה, בשכיבה ובכל פעילות.
כללי הארגונומיה ליציבה ולישיבה נכונה לתלמידים
- להזכיר לתלמידים לתקן את צורת הישיבה – גב המוטה לפנים, יוצר עומס רב מידי על החוליות
- עומק המושב הרצוי, הוא כאורך הירכיים
- הישבן צריך להגיע עד עומק מושב הכיסא, מקום בו הגב נתמך במשענת הכיסא
- גובה השולחן צריך לאפשר לכיסא להיכנס מתחתיו
- חשוב מאוד לשבת בגב זקוף וקרוב אל השולחן
- כפות הרגליים חייבות להיות מונחות על הרצפה או על שרפרף
- מומלץ לקום ולהימתח בתדירות גבוהה
- חשוב לבחור ילקוט מותאם לגופו וממדיו של הילד.
למידע נוסף ניתן לפנות למאמר בנושא באתר הפיקוח על הבריאות במשרד החינוך.
דגשים לישיבה וליציבה נכונה
ישיבה נכונה
- שינוי תנוחת ישיבה – אחת ל- 20 דקות יש לשנות תנוחת ישיבה
- כיסא מותאם - מאפשר תנועה, שינוי גובה המושב ושינוי תנוחות
- מישיבה לעמידה, ולהיפך - שולחן מתכוונן, המאפשר לימוד במצבי גובה שונים
תנועה ופעילות גופנית
- פעילות גופנית – עליכם ההורים להקפיד לשלב פעילות גופנית בסדר יומו של הילד- חוגי התעמלות, טיולים משפחתיים בטבע, ועוד.
- תנועה – אנו מציעים כי אתם ההורים, תשמשו דוגמה לילדיכם, ותראו להם כי ניתן ורצוי להתנועע בכל פעילות יומיומית- הליכה רגלית לסופרמרקט, לעודד את הילדים לנטוש למספר שעות את הספה או המחשב ושאר המסכים, ולצאת החוצה, לשחק באוויר הצח.
המלצות ומידע נוסף על משחקים מהנים שתוכלו לשחק עם הילדים מחוץ לבית.
יציבה נכונה
- הילקוט הנכון –משקל הילקוט המלא לא יעלה על 15% ממשקל הילד
משטח עבודה ארגונומי
- הצבת מקלדת המחשב, המסך והעכבר מול הילד
- מיקום המקלדת והעכבר בקרבת הילד, בהמשך לאמות ולכפות ידיו
- שימוש בפד מותאם לעכבר (משטח עם כרית ג'ל) או הנחת מגבת מגולגלת מתחת לפרק היד
- רצוי שציוד הנמצא בשימוש קבוע על שולחן העבודה, יהיה מונח קרוב לתלמיד
דבר המומחית: "מילת המפתח היא תנועה"
ד"ר הדס דקל, יועצת מומחית לארגונומיה, המכהנת כראש המסלול לחינוך גופני ותנועה במכללת סמינר הקיבוצים, מסבירה מהם הכללים הארגונומיים ליציבה ולישיבה נכונה, ומיידעת כי כל ישיבה מעל כ-20 דקות, הינה בעייתית ועשויה להוביל בהמשך לבעיות בריאות, הפרעות קשב ועוד.
בנוסף, מה שחשוב הוא, שהסביבה שלנו תהיה ידידותית לילדים- כיסאות שמאפשרים תנועה ושניתן לכוונם לפי גודל וגובה הילדים, כמו כן רצוי שהתלמידים ישנו תנוחות ישיבה בתדירות גבוהה. ואגב, ד"ר דקל מציינת כי לא תמיד חייבים לשבת בכיתה - אפשר לעמוד תוך כדי שיעור ולעבוד על שולחנות עמידה/ שולחנות הניתנים לכוונון. ישנן עמדות מחשב שאפשר לעבוד עליהם בעמידה ואולי אפילו, מה שקיים כבר בעולם, על מסילה נעה.
כמו כן, ניתן לשלב בין לימוד בכיתה ללימוד בשטח, לדוגמה שיעורי גאוגרפיה המחייבים יכולת ניווט, או לתת לילדים משימות מחקר המחייבות לצאת החוצה אל חצר בית הספר, תוך שימוש באביזרים שונים, המפעילים את הגוף.
ד"ר דקל מדגישה גם את חשיבות התנועה, כמסייעת ליציבה ולישיבה נכונה, ובכלל תורמת לבריאותו של הילד.
"מילת המפתח היא תנועה – חשוב לנוע, לנוע, ולנוע עוד ועוד.
על פי המחקרים האחרונים בתחום הארגונומיה, התנועה משפרת קוגניציה, מפחיתה הפרעות קשב ואלימות ותורמת רבות לריכוז. חשובות במיוחד פעילויות אירוביות, פעילויות הדורשות קואורדינציה ושווי משקל".
ולסיכום, ד"ר דקל ממליצה להפחית את השימוש המוגבר של הילדים במסכים –מסכי המחשב, האייפד והטלפונים הניידים. "רצוי לצאת לפעילות גופנית בחוץ, בטבע. למעשה, אפשר גם שם להשתמש בטלפונים חכמים, לשם זיהוי ציפורים, פרחים או סתם להשלמת מידע שמעניין את הילדים- חשוב לדעת לא לדחות את הקידמה אלא לשלבה".
הכתבה נכתבה בשיתוף עם: